Mezhep Nedir?

Mezhep Nedir?
28.05.2022 08:51
Farklı görüş ayrılıkları nedeni ile meydana çıkmış olan mezheplerin kollarında bulunan her birine verilen addır.

Mezhepler; yaşanılan çeşitli görüş ayrıklıkları sonucunda ortaya çıkmış olan kollara verilen isimdir. Ayrı olarak düşünce ekolüde denilir. Dini terimlerdeki öğretiler ise akide(İslam dinindeki inanç esaslarının tümü olarak bilinmektedir) altına girmektedir. Aynı zamanda mezhepler, dini kişiliklerin ve toplumların din algıdır. Kendisine bağlı olan nedenlerden dolayı algıyı algılamakta olan kişi objenin kendisinden farklılıklar sunabilmektedir.

İslam Dinindeki Mezhepler Nelerdir?

İslam mezhepleri, ilk başta ilk dönemlerde aralarında savaş bulunan Ali ve Muaviye ve mezhepsel ayrışmanın gerçekleştiği İslam toplumundaki bölünmeler Sünnilik, Şiilik, ve Haricilik biçiminde ayrışma oluşmuştur.

Fıkıh okulları, erken dönemde farklı İslam şehirlerinde şehirlerin adını alırdı ve bunlardan bazıları Şam(Evza’i),Basra, Kufe ve Medine okullarıdır. Sonraki zamanlarda Medine okulu Maliki ve Irak okulu Hanefi mezheplerine kosolide olmuştur. Şafi, Zahiri, Hanbeli, Ceriri gibi mezhepler ise daha sonradan ortaya çıkmıştır.

Bir zaman sonrada inanç(itikad) mezhepleri, inanç çevresinde yapılan tartışmaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde inanç bakımından Sünniler, Maturidilik ve Eşarilik ve fıkhi bakımdan da Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezheplerine bağlı olmaktadır. Hanefilik, bu dört mezhepten birincisidir ve itikad olarak Maturidiliğe bağlıdır ve kalan diğer üç mezhepte Eşariliğe bağlı olmaktadır. Bu mezheplerden faklı olarak ortaya çıkan her sorunun cevabının sadece Kuran’da bulunduğu savunan, Sünnilik’te ki kıyasa(analoji),re’ye(akılcı veya modernist İslam düşünce tarzı),ve icma-i ümmet’e(icma: bir İslam hukuk terimi) başvurulmasına karşı çıkmakta oan bir grup daha bulunmaktadır. Bu grup Kuranın yanı sıra Sünnete, sahabeye ve tabiunun görüşlerine ve uygulamalarında cevabın aranmasını savunmaktadırlar. Bu grup; Selefiyye ya da Seleffiyun yani Türkçe’si geçmişe bağlılar olarak adlandırılmaktadırlar. Kendilerine pek fazla yandaş bulamamışlar bu düşünceye sahip kişiler çünkü meydana gelen bir sorun karşısında soruna çözüm olabilmekte pek yararlı olamamışlardır. Selefiyye mezhebine ne yakın olan Sünni mezhep, Hanbeli mezhebidir.

Günümüzde Şiilerin bağlı bulundukları en büyük fırka İmamiyye yani Caferiyyedir. Günümüze ulaşan fakat isimlerini sayılarının az olmasından dolayı pek duyamadığımız mezhepler; İsmailiyye ve Zeydiyye fırkalarıdır. Haricilerin ise günümüze kadar ulaşabilmiş tek fırkaları İbadiyyedir.

Hıristiyan Mezhepleri Nelerdir?

Katolik, Ortodoksluk ve Protestanlık olmak üzere üçe ayrılmaktadır Hıristiyan mezhepleri. Tarihler, ameli ve imani kiliselerin farklılıklarıdır. Kilisenin anlamı topluluktur. Din adamlarının diğer isimleri klerk, ruhban ve ilk adı olan presbiterdir. Daha sonra da episcopi denilmiştir din adamlarına. Diyakos rahipler ortaya çıkmıştır bir zaman sonra ve kendini adayanlar anlamına gelmektedir. Episkopos ya da piskopos kilise’nin başkanına verilen addır. Katolik Kilisesinde bütün piskoposların başı Papadır. Katoliğin anlamı ise evrensel kilisedir. İsa’nın insanlık için kendini kurban ettiğine inanıldığı haç, Roma İmparatorluğu’nun idam araçlarından bir tanesidir ve kurtuluşun simgesidir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir