Mali Müşavirde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Mali Müşavirde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
24.11.2021 23:30
Muhasebe genellikle herkesin sevmediği bir meslek olmakla birlikte ufak büyük her türlü işletmenin ihtiyaç duyduğu ve çalışmak zorunda olduğu bir meslek dalıdır. Başkasının parası hesaplamanın çok da keyifli bir iş olmadığı aşikâr fakat bu mesleği severek yapanları da bulunmaktadır. Mali müşavir olmak zor mu? Mali müşavir olmak için yaş sınırı nedir? Mali müşavirlik ile ilgili merak ettiğiniz soruları bu yazımızda cevapladık.

Muhasebede ön muhasebeci işin çok daha az hatta hiç denebilecek seviyede hukuksal sorumluluk altındadır. Yapılan işin asıl kontrolü Mali Müşavirdedir ve gözünden kaçabilecek en ufak bir şey başını hukuk karşısında belaya sokacaktır. Mali müşavirlik ülkemizde kolay alınan bir unvan değildir.

Bu unvanı almak isteyen kişiler meşakkatli bir ola hazır olmalıdır. Ön muhasebe eğitiminden sonra bu unvanı alabilmek için zor bir sınavla karşı karşıya kalmaktadır Mali Müşavir adayları. Sadece sınavla bitmeyen bu zorlu süreç sınavı kazananları ardında bekleyen bir staj süreci ile zorlayacaktır. Bu süre tamı tamına 3 yıldır. 3 yıllık staj dönemini kısaltmanın bir yolu tabii ki vardır. Bu süreyi kısaltmak için aldığınız eğitim ve kursları da bu süreye saydırabilirsiniz. Mali müşavir olabilmek için bazı özellikleri bulundurmanız gerekir. Bu özellikler;

·        İletişim becerilerinin kuvvetli olması,

·        Entelektüel becerileri bulunması,

·        Kişisel becerileri,

·        Genel bilgi(Ekonomi, Matematik, İstatistik gibi…),

·        Örgüt ve işletme bilgisi,

·        Muhasebe bilgisi,

·        Sosyal sorumluluk bilinci,

·        Doğruluk ve dürüstlük,

·        Bağımsızlık gibi özelliklerdir.

Mali Müşavir Olmak Zor Mu?

Mali Müşavir olmak özellikle ülkemizde kolay bir süreçten geçerek gerçekleşmiyor. Bu sürecin zorlu bir sınavla başlaması birçok kişinin gözünü korkutmaktadır. Mal Müşavirlik sınavına uzun yıllar çalışıp kazanamayan hatta kazanamadan muhasebecilikten emekli olan birçok kişi bulunmaktadır. Sınavı tek seferde geçenler genellikle şaşkınlık ve övgü ile karşılanmaktadır. Mali Müşavir olmaktansa daha zoru bu mesleği layığı ile yürütmek. Muhasebeden hiç anlamayan patronlarla boğuşmak mesleğin en can alıcı noktası olsa gerek. Bir tarafta kanun, yapılması gerekenler diğer tarafta patronların beklentileri, talepleri. Burada dengeyi tutturmak Mali Müşavirler için zor bir görev olabilir. Patronların taleplerini tam anlamıyla karşılamak Mali Müşaviri hukuk karşısında zora sokacaktır. Hukuk tarafından bakarak çalışacak olurlarsa mükellef sayıları giderek düşecektir. Tüm bunlara bakarak Mali Müşavir olmak değil görevi doğru yapabilmenin çok daha zor olduğu kesindir.

Mali Müşavir Olmak İçin Yaş Sınırı Nedir?

Mali Müşavir olmak için bir yaş sınırı bulunmamakla birlikte bu sınavı kazananların ortalaması çok genç kesimden olmadığı görünmektedir. Türkiye’de bazı meslek dallarında yaş sınırı olmakla birlikte bu sınırın en çok baş gösterdiği alan memurluk ve akademisyenliktir. Bu meslek gruplarının dışındaki mesleklerde eğer akıl sağlığınızda bir sıkıntı yoksa ve yapacağınız meslekle ilgili size engel teşkil edecek başka bir sağlık sıkıntınız yoksa bu süreç söz konusu dahi olmayacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir