Mahlep, gülgiller familyasına dahildir. Kiraz meyvesinin yabani bir türü olarak tanımlanan mahlebin boyunun yaklaşık 6 – 10 metre olduğu biliniyor. Aslında kullanılan mahlep kocaman bir ağacın meyvesindeki çekirdeklerdir. Beyaz ve siyah renklerde iki türü olan mahlebin beyaz olanı mutfaklarda, özellikle hamur işlerinde sıkça kullanılıyor.
Mahlep, kelime anlamı olarak “tatlı kokulu” ve “parfüm kralı” anlamına gelen Arapça kökenli bir isimdir. Halk arasında meltem, kokulu kiraz, taş kirazı gibi birçok farklı isimle anılıyor.
Beyaz mahlebin edinildiği ağaç türü, dünya üzerinde en fazla Güney Avrupa ile Kuzey ve Batı Asya’da yetiştiriliyor. Ülkemizde de yetişme şartlarını en iyi şekilde sağlayan Tokat, Çorum, Amasya, Van, Mardin, Ordu ve Erzurum’da yetişiyor.
Mahlep Faydaları Nelerdir?
· Mahlep, protein, besin lifi ve yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir malzemedir.
· İçerisinde bolca magnezyum, kalsiyum, potasyum bulunur.
· Mahlep, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük rol oynar.
· Nefes darlığı, astım gibi solunum sorunlarına iyi gelir.
· Anti diyabetiktir bu sebeple diyabete iyi gelir.
· Vücuda enerji verdiği bilinen mahlebin afrodizyak etkisi de olduğu bilinmektedir.
· Karaciğer hastalarının tedavi ve iyileşme süreçlerine destek olur.
· Böbreklerde meydana gelen rahatsızlıklarda çekilen ağrıların hafifletilmesinde yardımcı olur.
· Antioksidan etkisi sayesinde vücudu korur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına karşı bir direnç sağlar.
· İçinde bol bulunan kalsiyum sayesinde kemik sağlığına ve gelişimine katkıda bulunur.
· Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak için büyük bir destektir.
Mahlep Ne İşe Yarar?
Mahlep, Akdeniz, Yunan ve Ortadoğu mutfaklarının vazgeçilmez malzemelerinden birisidir. İçerisinde bulunan kumarin sebebiyle hamur işlerine inanılmaz bir lezzet katan mahlep, verdiği aroma sayesinde oldukça beğenilir. Mahlep meyvesinden elde edilen baharatı, tuzlu hamur işlerini yaparken eklendiğinde kıvamının ağızda dağılan, bir diğer deyişle kıyır kıyır bir şekilde olmasını sağlar. Kandil simidinde kendine has kokusunu veren ise yine mahlebin kendisidir. Ayrıca kırmızı etlerin marine edilmesinde ve çeşitli peynirlerin yapım aşamasında da mahlep kullanılmaktadır.
Mahlep Bozulur Mu?
Mahlebi mutfakta ya da güneş almayan kiler bölümde muhafaza ederseniz uzun süreler bozulmadan kullanabilirsiniz. Ama öte yandan düzgün saklama koşullarına uyulmazsa, mahlep tozu zaman içerisinde sahip olduğu aromayı yitirir ve bayatlar.
Mahlep Diyabete İyi Gelir Mi?
Mahlebin kan şekerini dengeleyici bir özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple şeker hastalığı olan kişilere iyi geldiği söylenmektedir. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin gün içerisinde 2 tatlı kaşığını geçmemek kaydıyla aç karnına su ile karıştırıp tüketmesi önerilmektedir.