İsot Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İsot Hakkında Bilinmesi Gerekenler
18.01.2022 17:00
İsot hakkında bilinmesi gereken birçok şey vardır. İsotun üretiminden uzun süre geçmişse bozulur. İsot birçok yemeğe konur. İsot yağ yakar ve zayıflamaya yardımcı olur. İsotu yağda açmak mümkün değildir.

İsot aslında baktığımızda özellikle Şanlıurfa’da yetişen bir biber türüdür. Sahip olduğu acı tat ile hangi yemeğe katılırsa ayrı bir lezzet kattığını söyleyebiliriz. Koyu rengi ile kendine has kokusu ve tadı ile birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu kadar faydalı bir baharatın ne yazık ki sahteleri de piyasada yer almaktadır bu nedenle tatmadan bakmadan isot almak doğru değildir. Hakiki isot renk bırakmaz ve tattığınız da acılığının ve biberin tadını baskın bir şekilde alırsınız.

İsot Bozulur Mu?

İsotu eğer paketler halinde aldıysanız pakette yazan son kullanma tarihine kadar kullanmalısınız. Aksi halde isotu paketler halinde almadıysanız yapımından en geç bir sene sonra tüketilmesi gerekmektedir. Uzun süreli isotlar bozulur. İsotu saklamak da çok önemlidir. Hava almayan kuru kaplar tercih edilmelidir. Özellikle cam yerine seramik salma kaplarını tercih etmek isotun ömrünü uzatır. Ayrıca isot buzdolabında muhafaza edilirse daha geç bozulacaktır. Bozulan isotu kokusundan anlayabilirsiniz.

İsot Hangi Yemeklere Konulur?

İsot pek çok geleneksel çorba ve yemeklerimize lezzet katmaktadır. Kısır ve çiğköfte içinse vageçilmez bir baharattır. Pul biberinden daha acı bir tadı vardır. Bu nedenle acılı kebaplar hazırlamak isterseniz yine tercihinizi isottan yana kullanınız. Özellikle Urfa’da isot olmadan lahmacun yapılması uygun değildir. Kuzu etinin kokusunu bastırdığı için kuzu etiyle yaptığınız her yemeğe ekleyebilirsiniz. Bunun dışında tüketeceğiniz yemeğe acılık katmak isterseniz istediğiniz kadar ilave edip kullanabilirsiniz. Salatadan et emeklerine birçok alanda lezzetlendirici olarak kullanılır.

İsot Neyden Yapılır?

Özellikle Şanlıurfa’da yetişen isot biberleri kuruturlar. Daha sonra kuruyan biberleri doğal zeytinyağı ve tuz döverler. Bunun için özel makinalar mevcuttur. Tuz ve zeytinyağı yağıyla iyice dövülen biberler tekrar kurutulmaya bırakılır. Kurutulduktan sonra gerekli saklama koşullarında saklanır yahut paketlenir.

İsot Yağ Yakar Mı?

Birçok faydası olan isotun yağ yakıcı özelliği de mevcuttur. İsot içeriğinde anti-oksidan ve anti-aging vardır. Bu da vücutta bulunan çok fazla yağın erimesini sağlar.

İsot Yağda Nasıl Açılır?

İsot iki kez kurutma işleminden geçtiğinden yağda açmak mümkün değildir. Anca salataya sos yapacak olursanız yağ ile bir karışım yaparak kullanabilirsiniz.

İsot Zayıflatır Mı?

İsot metabolizmayı hızlandırdığından birçok diye yemeğinde tercih edilmektedir. Ödem arttırıcı, idrar söktürücü, yağ yakıcı özellikleriyle zayıflamak isteyenler için birebirdir. Yoğurt ile karıştırıp yendiğinde de aynı sonucu vermektedir. Özellikle diyet programlarında ara öğününüze isotlu yoğurdu ekleyebilirsiniz. Bu karışım vücuttaki ödemlerinizin yok olmasına yardımcı olur. Ayrıca bölgesel zayıflamada da en büyük destekçinizdir. Ara öğünlerinize isotlu salatalar koymakta sizi tok tutacaktır. Özellikle son dönemlerde yapılan isot diyeti çok popülerdir. Yenilen her diyet yemeğine isot eklemekten ibaret olan bu diyeti uygularken dikkatli olunmalıdır. İsotu çok fazla kullanmak midenizde yanmalara sebep olabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir