Cayma Bedeli Emsal Karar Nedir?

Cayma Bedeli Emsal Karar Nedir?
07.09.2021 18:03
Cayma bedeli emsal kararı nedir, cayma bedeli nedir, ödememek için ne yapılır? Cayma bedeli nasıl hesaplanır, yasal mı, her ay mı ödenir, gider yazılır mı? Cayma bedeli nasıl geri alınır?

Tüketici mahkemesi aldığı emsal karar ile birlikte taahhütlü abonelikte cayma bedelinin ödenmeyeceğini açıkladı. Taahhütlü sözleşmelerde bir yıldan fazla süreli veya süresiz aboneliklerde müşterinin cayma bedeli ödenmeyeceğine hükmedildi. Emsal karar ise Muş’ta İlhan Atay isimli vatandaşın 2018 yılında iptal ettirdiği abonelik için yaptığı itiraz sonucu çıktı. 2018 yılında 24 ay taahhütlü internet bağlatan İlhan Atay, internet bağlanmasında sıkıntı yaşamış ve taahhüdün bitmesini beklemeden 1 yıl 3 ay 10 gün kullandığı interneti kapattırarak aboneliğini iptal ettirmişti. Bir ay sonra internet hizmeti aldığı firmadan kendisine 709 TL 392 kuruş borç çıkarıldığını gördü. Kendisine cayma bedeli olarak yansıtılan borcun iptalini isteyen İlhan Altay, Muş İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulundu. Muş İl Tüketici Hakem Heyeti, İlhan Altay’ın talebini reddetti. Bunun üzerine Muş 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak itiraz eden İlhan Altay’ın davası sonuçlandı. Muş 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararında tüketici kanununa başvurulmuş ve alınan emsal kararda tüketicinin, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir şeklinde düzenleme hatırlatılarak Muş İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’nın kararının iptaline ve davacının ödediği 709 TL 92 kuruşun davacıya iadesine karar verilmiştir denildi.

Cayma Bedeli Nedir?

Cayma bedeli genel olarak tüketicilerin sözleşme süresi bitmeden önce sözleşmeyi feshetmek istemesi veya sözleşme devam ederken başka bir firmaya geçiş yapmak istemesi nedeniyle ödemekle yükümlü olduğu bedellerdir. İmzalanan 12, 24, 36 aylık sözleşmelerden herhangi bir sebepten dolayı çıkılmak istenirse yani bir deyişle caymak istenirse ödenmesi gereken bedeli denmektedir. Firma ödemeye yapılmayan kalan ayların toplamını sizden cayma bedeli olarak ödemenizi ister veya sözleşmede belirlenmiş olan cayma bedelinin verilmesini talep eder. Fakat Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği ve Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun cezai şartları ve sözleşme sürelerini düzenleme altına almıştır.

Cayma Bedeli Ödememek İçin Ne Yapılır?

Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip olduğu Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 52.madde 4.fıkrasında bildirilmektedir. Doğru adımlar izlendiği takdirde sözleşme süresi içerisinde herhangi bir zamanda abonelik iptali cayma bedeli ücreti ödemeden iptal edilebilir. Kanunlara ve yönetmeliklere rağmen abonelik iptal edildiğinde cayma bedeli fatura edildiğinde tüketici hakem heyetlerine başvurulması gereklidir. Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmak ise e-devlet üzerinden son derece kolaydır. Tüketici hakem heyetine bildirilen cayma bedeli faturası ve iletilen şikayet bildiriliyor. Şikayetin sonuçlanma süresi değişkenlik gösterse de süre sonunda hizmet sağlayıcı firma cayma bedeli almıyor veya aldığı cayma bedelini tüketiciye geri ödüyor.

Cayma Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Cayma bedelinin hesaplanabilmesi için öncelikle firma ile imzalanan taahhütlü sözleşmenin kontrol edilmesi gerekir. Sözleşmeye hangi ay başlanıldığı ve sözleşmenin bitimine kaç ay kaldığı belirlenir. Sözleşmede belirlenen aylık ödeme miktarı ile sözleşme bitimi için kalan ay çarpılır. Elde edilen bu miktar ortalama olarak cayma bedeli rakamını çıkarmaktadır. Cayma bedeli firma tarafından belirlenir ve genellikle vergi hesaplamaları da dahil edilerek sözleşmelere yansıtılmaktadır.

Cayma Bedeli Yasal Mı?

Genel olarak telefon ve internet servis hizmeti veren sağlayıcılar abonelerini elde tutmak amacıyla cazip kampanyalar ve fiyat indirimi yaparak taahhüt karşılığında aboneliklerine avantaj sağlıyor. Taahhütlü satış olarak yapılan bu indirimlerde firmalar tarafından uygulanan cayma bedelleri uygulanıyor. Taahhütlü sözleşmeden vazgeçmenin karşılığında alınan cayma bedeli ancak ve belirli şartlar altında uygulandıkları vakitte yasal olmaktadır. Yasal olmayan bir şekilde firmanın cayma bedeli talep edilmesi halinde tüketici kişi mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir.

Cayma Bedeli Her Ay Mı Ödenir?

Cayma bedeli imzalanan sözleşmeye göre değişkenlik gösterebilir. Fakat imzalanan 12, 24, 36 aylık sözleşmelerden herhangi bir sebepten ötürü cayılmak istenirse ortaya cayma bedeli çıkar. Cayma bedeli ise ödenmeyen ayların tutarı olarak ortaya çıkar ve firma sözleşmede kalan ayların toplamını cayma bedeli olarak tek seferde vermenizi istemektedir.

Cayma Bedeli Gider Yazılır Mı?

Kurumlar Vergisi Kanunu 5520 sayılı ve Gelir Vergisi Kanununun 193 sayılı 40.maddesine göre ticari kazancın tespitinde indirilebilecek giderler arasında mukavelenameye veya sözleşmeye bağlı olarak kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar gider olarak yazılabilmektedir. Bu sebepten ötürü sözleşmeye bağlı olarak ortaya çıkarılan cayma bedeli olan tutarların gider yazılması mümkün olabilmektedir.

Cayma Bedeli Nasıl Geri Alınır?

Abonelerine taahhütlü sözleşme imzalatan firmalar abonelerin sözleşmelerini iptal etmesini istemesine rağmen cayma bedelini abonelerin faturalarına yansıtabilmektedir. İndirim iadesi adı altında alınmakta olan cayma bedelleri ise hakem heyetlerine başvurup geri alınabilmektedir. Cayma bedelini geri almak isteyen tüketici sözleşme ile birlikte hakem heyetine başvuruda bulunmalıdır.

Yorumlar

  • Tüketicinin Türkiye'de hiç bir hakkı yok. Bu gibi; cayma bedeli bir sürü para ödüyoruz. Aslında enayi vergisi gibi bir şey. 2 yıl taahhüt verilme de aynı iş. Dijitürk, Türkcell, Vodafon v.b. bunlar hep taahhüt diyor. Kimin hayattan garantisi varki. 2 yıl çok uzun bence 6 ay dan fazla olmamalıdır. Malı / hizmeti alana kadar her türlü yalan var, sonra sen hakkını arayamazsın.

    Yaptıkları taahhüttü yerine getirmedikleri gibi birde karşında muhatap yok hepsi, aboneleri yanlış yönlendirip borcladıroyor be bu konuda cok mağdur edildim D smart tarafından.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir