Tek Düzen Hesap Planı Nedir?

Tek Düzen Hesap Planı Nedir?
22.08.2021 12:30
Tek düzen hesap planı, bir işletmenin düzenli bir şekilde muhasebe kayıtlarını tutması ve bunun işçin belli bir şema çizmesi adına önem taşıyan bir sistemdir. Tek düzen hesap planı nedir, ne işe yarar, tek düzen hesap planı ile Ufrs arasındaki farklar nelerdir? Tek düzen hesap planı nasıl oluşturulur?

Tek düzen hesap planı, bilanço esasına dayalı olarak işletmelerinde faaliyet sağlayan pek çok mükellefin yapması gereken bir muhasebe şeklidir. İçeriğinde yer alan belgeler ve kodlar bir şema halinde olup kesinlikle değiştirilemez. Muhasebe planlarının standartlaşması amacı ile oluşturulan bu sistem resmi bir hesap cetveli niteliğini taşımaktadır. Bu plan üzerinde şekillenmiş söz konusu hesapların kusursuz bir şekilde çalıştığı bilinir. Yüzlerce muhasebe kaydının tek bir kişi tarafından sorunsuzca tutulması mümkün olamayacağı düşünüldüğünden dolayı böyle bir plan yapılarak söz konuş işin daha da profesyonelleşmesi sağlanmak amacı ile yapılan bir plandır.

Tek düzen hesap planı, bir işletmenin düzenli bir şekilde muhasebe kayıtlarını tutması ve bunun işçin belli bir şema çizmesi adına önem taşıyan bir sistemdir. Muhasebe ile ilgilenen kişiler tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinir. Tek düzen hesap planına göre tutulan muhasebe kayıtlarının bir sistem içinde olması ileride çıkabilecek kriz durumlarının önüne geçmesi ve kronolojik olarak listelenebilmesi açısından önem taşıyan bir faaliyet olarak bilinir.

Bilanço esasına dayalı olarak bir işletmeye sahip olan herkesin yapmakla yükümlü olduğu bu düzen, 1 Ocak 1994’ten beri düzenli olarak uygulanabilmektedir. Kullanılan kodların belli bir mantıkla dişilmiş olması ve bunların değiştirilmez olması nedeni ile oldukça güvenilir bir sistem olduğu bilinmektedir. Bahsi geçen kodların ve düzenin hiçbir şekilde değiştirilmesi mümkün olmayan sistemler olduğundan hem işletme sahibine hem de muhasebeyi tutan kişiye kolaylık sağladığı bilinmektedir.

Tek Düzen Hesap Planı Yapmak Ne İşe Yarar?

Tek düzen hesap planı yapmak, muhasebe kayıtlarında yapılacak hataların minimize edilmesi esasına dayandığından dolayı oldukça işlevseldir. Belli bir sisteme göre hazırlanmış olan tek düzen hesap planı içinde yer alan kodlar ve çerçeveler herhangi bir gerekçe ile değiştirilemeyeceğinden dolayı oldukça güvenilir bir muhasebe tutulmasına olanak tanımaktadır. Buna ek olarak resmi belge olarak nitelenmesi de olası aksaklıklar ve yanlış işleyişin de önüne geçer. Bu açılardan bakıldığında tek düzen hesap planı son derece gerekli ve işe yarayan bir plan bütünü olarak göz önünde tutulmalıdır.

Tek Düzen Hesap Planı İle Ufrs Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem büyük çaplı hem de küçük ölçekli işletmelerde kullanımı uyun görülen ve bazı işletmeler için ise son derece zaruri olan tek düzen hesap planı ile uluslararası finansal raporlama standartları yani ufrs arasında farklar bulunmaktadır. Bahsi geçen farklar hem biçimsel hem yapısal hem de içerik bakımından önemli ayrımlardır. Duran varlık, vergi varlığı ve yükümlülüğü gibi pek çok bakımından dolayı birbirlerinden ayrılmaktadır.

Tek Düzen Hesap Planı Nasıl Oluşur?

Tek düzen hesap planının oluşturulmasında pek çok kavram ve faktör aynı anda ele alınır. Bilindiği üzere dönen varlıklar ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılan bu sistem çarkları içinde aynı zamanda kısa vadeli yabancı kaynaklar, özkaynaklar, gelir tablosu hesapları, maliyet hesapları ve uzun vadeli yabacı varlıklar da yer alır. Buna ek olarak menkul kıymetler, ticari alacaklar, stoklar, gelecek aylara ilişkin giderler ve gelir tahakkukları, hazır değerler, özel tükenmeye tabi varlıklar, maddi duran varlıklar, mali borçlar, maddi olmayan varlıklar, diğer alacaklar, borç ve gider karşılıkları, diğer uzun vadeli yabancı kaynaklar, ödenmiş sermaye, kar yedekleri, geçmiş yıllar zararları, dönem net karı ya da zararı, olağandışı giderler, faaliyet giderleri, satış indirimleri, brüt satışlar, direkt işçilik giderleri, pazarlama satış ve dağıtım giderleri gibi pek çok kriter ve parametre bulunduğu bilinir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir