Klorofil Nedir?

Klorofil Nedir?
15.04.2022 13:00
Klorofil; çeşitli dalga boyutlarında ışıkları emerek bitkide fotosentez olayının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Klorofil hakkında bilinmeyen pek çok bilgi bulunuyor. Klorofil ile ilgili bilinmeyenler konunun araştırmacıları tarafından yakın mercek altına alınıyor.

Klorofil; türlü dalga boyutlarında bulunan ışıkları emerek bitkide fotosentez yani özümleme olayının meydana gelmesine neden olan, yeşil renkli bir biyolojik pigment olarak tanımlanıyor. Klorofiller, fotosentez olayı içerisinde karbondioksitin şekerlere ve diğer bitki maddelerine redüksiyomunda kullanılan ışık enerjisini emer. Klorofil molekülü merkezde bulunan bir Mg atomu çerçevesi içerisinde yer almakta olan 4 adet pirol halkalı bir yapıya sahiptir.

Klorofil Nerede Bulunur?

Klorofil, yeşil renkli biyolojik bir pigment olarak da tanımlanmaktadır. Klorofil nerede bulunduğu konunun araştırmacıları tarafından merak konusu olmuştur. Klorofil bitkilerde, kloroplast adı verilen organellerin içerisinde bulunur. Ayrıca klorofil; ıspanak, pazı, marul, brokoli, lahana, kuşkonmaz, kereviz sapı, yeşil fasulye maydanoz gibi bitkilerde bulunur.

Klorofil Faydaları Nelerdir?

Klorofil ışığı emerek karbondioksitin özümlenmesine yardımcı olur. Bu bir anlamda fotosentez döngüsünde önemli bir role sahiptir. Fotosentez sayesinde ışık enerjisinin bileşikleri sentez edilerek bir tür kimyasal enerjiye dönüştürülür. Klorofil, sentez yapmakta olan tüm yeşil bitkilerde doğal olarak bulunur. Bu da bitkilerin büyümesinde ve canlı kalmasında son derece etkilidir. Harici olarak klorofilin insan sağlığı üzerinde sayısız faydası bulunur. Buna göre klorofil; kandaki oksijen oranını arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemi fonksiyonlarını iyileştirir, kansere yakalanma riskini azaltır, ağız kokusunu giderir ve regl periyodunu düzenler.

Klorofil Analizi Nasıl Yapılır?

Klorofil analizi yapmak için detaylı bir deney çalışma alanı gerekir. Klorofil analizi için bitkilerden birer yaprak hasat edilir. Elde edilen bitkinin yaprağı ile birlikte klorofil tayini yani analizi gerçekleştirilir.

Klorofil Bulunduran Canlılar Hangileridir?

Klorofil bulunduran canlıların hangileri olduğu da detaylı araştırılan konular arasında yer bulunuyor. Klorofil bulunduran canlılar; yeşil bitkiler, kırmızı algler, siyano bakteriler ve üretici kamçılardır.

Klorofil En Çok Hangi Rengi Soğurur?

Klorofil; mor, mavi ve kırmızı dalga boylarında ışığı en iyi oranda soğurur. Bu sebeple mor, mavi ve kırmızı dalga boylarında fotosentez daha hızlıdır. Fotosentez hızının en düşük olduğu dalga boyu klorofil tarafından yansıtılan yeşil rengidir.

Klorofil Fotosentezde Nasıl Kullanılır?

Bitkilerin yeşil yapraklarında klorofil bulunur. Su ihtiyacını düzenli karşılayan ve güneş enerjisinden faydalanmakta olan bitkiler, klorofil aracılığı ile karbondioksit ve suyu basit şekerlere ve oksijene dönüştürmektedir. Bu şekilde beslenme gerçekleşir ve gerçekleşmekte olan olaya fotosentez adı verilir. Klorofil fotosentezde bu şekilde kullanılır.

Klorofil Hücrede Nerede Bulunur?

Klorofilin hücrede nerede bulunduğu da Biyoloji konusunda derin araştırma yapan bir kesim tarafından merak konusu olmuştur. Klorofil molekülü merkezde bulunan Mg atomu çevresinde bulunan 4 adet pirol halkasından oluşur. Bu tetra pirol yapısına Mg porfirin ismi verilir. Pirol halkalarından birine yani molekülün 7.C atomuna düz zincirli ve uzun bir alkol olan fitol bağlıdır. Sonuçta klorofil bitkilerde kloroplast adı verilen organellerin içerisinde bulunur. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir