Buz Neden Bazen Cildimize Yapışır?

Buz Neden Bazen Cildimize Yapışır?
10.01.2023 20:56
Buz neden bazen cildimize yapışır? Neden yıldızlar geceleri yanıp sönüyormuş gibi görünür? Bitkiler kanser olur mu? Neden spordan önce ısınma hareketleri yapmak gerekir? Örümcek ağı neden çok güçlüdür? Cildimiz yaşlandıkça neden kırışır? Çeşitli soruların yanıtları merak konusu olarak bilinmektedir. İşte tüm detaylar...

Cildimizin yüzeyindeki ter gözeneklerine, girintilere ve çıkıntılara yayıldıktan sonra tekrar donan su buzun cildimize sıkıca tutunmasını sağlamaktadır. Cildimizin nemli olduğu durumlarda cildimizin yüzeyindeki su molekülleri de donma işlemi gerçekleştirdiğinden buz cildimize daha güçlü bir şekilde yapışmaktadır.

Aslında cilt ısıyı iyi ileten soğuk başka yüzeylere de kolayca yapışma gösterebilir. Çünkü cildin yüzeyindeki nem oranı salgılanan ter nedeniyle yüksek olduğu bilinmektedir.

Neden Yıldızlar Geceleri Yanıp Sönüyormuş Gibi Görünür?

Geceleri gökyüzüne baktığımız zaman yıldızların yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin nedeni Dünya’nın atmosferinde, sıcaklık değişimlerinden kaynaklı düzensizliğin oluşmasına bağlıdır. Aslında yıldızlar sürekli olarak ışık yaymaktadır. Yani uzaydaki bir astronot yıldızları hep aynı parlaklıkta görecektir.

Bitkiler Kanser Olur Mu?

Oluşma mekanizmaları benzer olsa da bitkilerde kanser metastaz gerçekleştirmemektedir. Metastaz kanser hücrelerinin kan dolaşımı ve lenf kanalları yoluyla taşınarak vücudun farklı bölümlerindeki dokulara yayılması olarak açıklanabilir.

 Bitkilerdeki tümörler çoğunlukla hastalık yapıcı etkenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Patojenler bitki DNA’sında mutasyona neden olabilmektedir.

Neden Spordan Önce Isınma Hareketleri Yapmak Gerekir?

Isınma hareketleri sırasında kalp atım hızı artış gösterir ve dolaşım hızlanmaktadır. Böylece kaslara ulaşan oksijen miktarı da artış gösterir, buna bağlı olarak vücut sıcaklığı yükselir. Bu durum kasların esnekliğinin artmasına ve daha verimli çalışmasına etki eder.

Örümcek Ağı Neden Çok Güçlüdür?

Örümcek ağını oluşturan örümcek ipeğinin dayanıklılık ve esneklik gibi özellikleri nedeni ile benzersiz bir malzeme olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek vermek gerekirse örümcek ağının 1 milimetre karesi 178 kilogram yük taşıyabildiği gözlemlenmiştir. Örümcek ipeği aynı zamanda çok hafif bir malzeme olarak ta bilinmektedir. Kütlece aynı miktardaki çelikle kıyaslandığında 10 kat daha güçlü olduğu gözlemlenmiştir. Bu özelliğini -40 santigrat derece gibi az sıcaklıklarda bile koruduğu bilinmektedir.

Örümcek ipeğine elastiklik özelliğini veren glisin amino asidi açısından zengin bölgelerde, beş amino asitten oluşan diziler bulunmaktadır. Her diziden sonra yapı 180 derece döner ve bu sayede sarmal bir şekilde yer alırlar. İçeriğinde amino asitler sayesinde çok güçlülerdir.

Cildimiz Yaşlandıkça Neden Kırışır?

Cildin en üst tabakası olan epidermis yapısında keratin miktarı oldukça fazladır. Keratin cilde mekanik direnç kazandıran bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. Epidermisin altındaki dermis tabakası ise daha kalın bir yapıdadır ve yapısında sinirler, kan damarları, cildin sıkı ve gergin olmasını sağlayan kolajen ve cilde esneklik kazandıran elastin proteinlerini barındırmaktadır. Bu proteinlerin üretimi yaşlandıkça azalma göstermektedir.

Örnek vermek gerekirse yirmi yaşından sonra dermis tabakasındaki kolajen üretimi her yıl yaklaşık %1 oranında azalma gösterir. Bunun yanında yaşlandıkça ipliksi yapıdaki bu proteinler kalınlaşmaya ve yumak şeklinde bir yapı oluşturmaya başlayacaktır. Elastin ve kolajen proteinlerinin kimyasal yapısındaki bu değişimler cildin esnekliğini kaybetmesine bu nedenle de kırışıklıkların ortaya çıkmasına sebep olurlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir