Yara yapısı itibariyle mikroplara karşı savunmasız hale gelir. Bir yaranın iyileştirilmesindeki önemli faktörden biri yaranın temiz tutulmasıdır. Kekik yağının antiseptik özelliğinden ötürü, yaranın daha ileri noktaya gelmesini önleyebilir. Enflamasyonu azaltması nedeniyle de, ağız içerisinde yaradan dolayı oluşan ağrının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu noktada kekik yağı, hem yaranın tedavisinde, hem de önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Kekik Alerji Yapar Mı?
Vücudun bağışıklık sistemi tarafından verilen aşırı tepkiye alerji denir. Alerji etkenin çok fazla tüketilmesiyle ya da ilk defa tüketilmesiyle de oluşabilir. Kekik yağı kullanımı sonrası; alerji belirtileri (kaşıntı, cilde kızarıklık, sinüslerin kapanması) ortaya çıkması sonucunda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Aslında kekik yağı doğru tekniklerle ve miktarda kullanıldığı zaman antialerjik özelliğe sahip olduğu da bilinmektedir. Kekik yağı, Akdenizde sıklıkla bilinmektedir. Eski çağlardan itibaren şifa amacıyla kullanılmaktadır. Kekik yağının; Carvacrol, Timol, Linalool,Cineol ve Borneololarak 5 bileşik madde içerir. Mayıs ve Ağustos aylarında çiçek açtığı için taze olarak tüketilebilen kekik, uygun şartlarda kurutulduğunda kuru olarak da her an tüketilebilir.
Kekiğin Besin Değeri Kaçtır?
Bir yiyeceğin besin değerini biliyor olmak, o besinin vücudumuzdaki etkilerini bilmemiz anlamına gelmektedir. Bu sağlıklı beslenmenin ön koşullarından birisidir. Kekik yemeklere kattığı lezzetin dışında, bazı vitamin ve minerallere sahip olmaktadır. Kuru kekik; A vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum ve lif açısından zengindir.
Kekiğin besin değerine gelecek olursak;
1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik içerisinde;
· Protein: 0.4 gram
· Yağ:0.3 gram
· Karbonhidrat: 2.7 gram
· Kalori: 11.5 kalori
· Doymuş yağ: 0.1 gram
· Lif: 1.6 gram
Besin değeri koşulların değişmesi ile değişiklik gösterebilmektedir. Bu noktada kekik yağı oda sıcaklığında (15-30°C) muhafaza edilmelidir. Isı, ışık ve nemden de uzak tutulmalıdır. Bu koşullar sağlandığı takdirde, kekik yağının besin değeri korunmaktadır.
Kekiğin Cilde Faydaları Nelerdir?
Kekik yağının cilt ve saç derisi için önemli faydaları bulunmaktadır. İyi bir sivilce kurutucusu olan kekik yağı, akne oluşumunu da önler. Saç dökülmesinin önlenmesinde de ciddi faydaları olduğu bilinmektedir. Kaşıntının giderilmesinde de kulanılan kekik yağı, kepeğin önlenmesi konusunda oldukça faydalar sağlamaktadır. Bunların yanın sıra kekik;
· Hücreleri yenileyici özelliğinden ötürü, kanser hücreleri ile savaşmaktadır.
· Mantar önleyici özelliği bulunmaktadır.
· Ciltte bulunan patojen maddelerin yok edilmesini sağlar.
· Uygulandığı bölgenin dezenfeksiyonunu sağlar.
· Kekik yağının banyo suyuna damlatılması, vücudun sağlıklı bir şekilde temizlenmesini sağlar.
Sonuç olarak kekik yağı, yemeklerimizi lezzetlendirmenin yanında; bize tıbbi anlamda çok fayda sağlamaktadır. Buradaki önemli husus, cilt güzelleştirmek için cilde uygulanırken yağının seyreltilmesi gerekmektedir. Direk olarak vücuda, saçlı deriye ve ağız mukozasına teması sakıncalar yaratabilir. Pandemi döneminde korunmak ve sağlıklı yaşamak adına, kekik yağış son zamanlarda giderek insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Önemli kronik rahatsızlığı olanların, kalp ve tansiyon ilaçları kullananların dikkatli kullanması önemlidir. Kullanmadan önce uzman doktordan fikir alınması önerilmektedir. Her ne kadar şifa özelliği bulunsa da, tıpkı ilaçlar gibi; doğru zamanda ve doğru miktarda kullanılmadığı zamanlar toksik ve alerjik reaksiyonlara neden olabilirler.