Altın Çilek Hakkında Merak Edilenler

Altın Çilek Hakkında Merak Edilenler
06.10.2021 21:30
Hepimizin hayatında en az bir defa gördüğü ve yine hayatında en az bir defa tatmış olduğu bir meyve olan altın çilek kökeni Güney Amerika’ya dayanan bir meyvedir. Altın çilek nasıl yenir, bitkisi nasıl yetiştirilir ve evde nasıl yetiştirilir? Altın çilek günde ne kadar tüketilmeli? Tüm bu soruları sizin için cevapladık.

Altın çilek ülkemizde de yetiştirilebilen bir çilek olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde karşımıza çıkmaktadır. Altın çilek ortası kahverengi ve sarı çiçeklere sahip olan bir meyvedir ayrıca diğer bir ismi de İnka eriği olarak bilinir. Tropikal bölgelere gittiğimiz zaman altın çilek üretiminin daha çok çoğaldığını görmekteyiz. Yetişme sıcaklığı 18 derece civarlarında olsa da soğuğa dayanıklı bir meyve olduğunu söylemek gerekir ve ayrıca bu meyvenin olgunlaşması için fazla miktarda suya ihtiyaç yoktur. Yani çok fazla bakım ve uygun şart arayan bir meyve olmadığını söyleyebiliriz. 

Altın Çilek Nasıl Yenir?

Altın çilek aslında sayılamayacak kadar çok faydasıyla tüketilmesi gereken önemli meyvelerden biridir. Peki bu aldığımız altın çileği nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz? Altın çileği genel olarak çiğ tüketmeniz besin değerlerini tam olarak alabilmenizi sağlar. Eğer pastalara süsleme eki olarak kullanmak istiyorsanız çilek kurusu ve yine kendisini taze bir şekilde üzüm gibi üstüne ekleyebilirsiniz. Bu şekilde genel olarak çiğ tüketilen altın çilek kolaylıkla yenilebilen ufak oluşuyla da tek lokmalık bir meyve olarak karşımıza çıkar.

Altın Çilek Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?

Altın çilek yetiştirebilmek için öncelikle daha güzel yetişebilmesi adına uygun ortamları sağlayabilmek önemli. Bu altın çilekler en çok Mersin gibi şehirlerde yetişmektedir. Ağustos aylarında da hasat için beklenerek ekim ayında hasatı yapılmaktadır. Öncelikle altın çileğin dikim işleminden bahsedecek olursak ekim ayı öncesinde gerekli gübreleme işlemlerinin yapılması altın çilekten daha fazla verim alınması için önemli bir faktördür. Tohumlardan fide elde edilerek altın çilek belirli bir olgunluğa eriştiği zaman tarlalara dikilmeye başlanır. Fide döneminden, yetiştirme dönemine geçen altın çilek artık nemden hoşlanmamaya başlayacak ve daha çok kuru ortamları sevecektir. Soğuğa dayanıksız olduğu için daha çok sıcaklığın yüksek bölgelerde ekimi yapılması bu meyvenin daha verimli çıkmasını sağlayan bir etkendir. Bu şekilde gerekli bakımlar yapıldıktan sonra fide büyüyecek ve meyveler oluşmaya başladıktan sonra hasat yapılarak altın çileğin meyveleri oluşacaktır.

Altın Çilek Evde Nasıl Yetiştirilir?

Maalesef artık binalaşmanın artması ile herkesin ekip dikim yapabileceği alanlar olmamakla birlikte herkes artık evinde bir şeyler yetiştirmeye başlamıştır. Altın çileği de evinizde bir saksıya dikebilmeniz mümkündür. Bu dikim işlemi için öncelikle altın çilek tohumlarına ihtiyacınız var. Bunun için bir meyveden tohum alabilirsiniz. Tohum alacağınız meyvenin olgunlaşmış olduğunu görebilmek için dış kabuğunun kuruduğundan emin olun. Olgun meyveyi ezip tohumunu aldıktan sonra artık saksıya dikme zamanı gelir. Altın çilek tohumları, fide olana kadar nemli ortama maruz bırakılmamalıdır çünkü bu dönemde altın çilek tohumları nemli ortamda daha çok yetişirler. Nemi korumak için plastik poşetler kullanmanızda mantıklı bir yol olacaktır. Bu şekilde belirli bir miktarda büyüyene kadar sürekli nemli tutarak altın çilek yetiştirmeyi başarabilirsiniz.

Altın Çilek Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Altın çilekler özellikle olgunlaştıktan sonra yenilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü olgunlaşmamış meyveler zehirli olabileceği için yenmemesi gerekir. Altın çilek tüketiminin çok fazla miktarlara çıkması da insan vücudu için oldukça zararlı etkilere sahip olabilir örneğin bu etkiler beyinde kanama, yüksek tansiyon ve bağırsakta zehirlenme gibi etkiler olabilir ayrıca kusma ve baş ağrısı da bu etkilerin yaşattığı problemlerin başında gelir. Bu yüzden aşırı miktarda tüketmekten uzak durmak oldukça önemlidir yeteri miktarda tüketildiğinde de sayısız faydası bulunan bu meyve miktarına dikkat edilmesi gereken bir meyvedir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir