Kefal Balığı Sağlıklı Mı?

Kefal Balığı Sağlıklı Mı?
13.11.2022 19:32
Ilıman ve sıcak denizlerin lezzetli beyaz eti kefal. İçerisindeki vitaminlerle her daim tercih ediliyor. Peki kefal sağlıklı mı? Faydaları nelerdir? Nasıl pişirilir? Nasıl ayıklanır? Hangi saatlerde tutulur? Kokusu nasıl giderilir? Fırında nasıl yapılır? Boy uzatır mı? Buzlukta saklanır mı? Nerelerde bulunur? En çok hangi yeme gelir? Nasıl marine edilir? Hangi aylarda avlanır? Bebeklere ne zaman verilir? Kefale daha ayrıntılı bakmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Ilıman ve sıcak denizlerde yaşayan kefal, ülkemizde sıklıkla tüketilen bir besin.

İçerisindeki, insan vücudunun kendi kendine üretememesi ve dışardan karşılamak zorunda olduğu çok önemli bir yağ olan omega3 sayesinde çok faydalı bir besindir.

Uzmanlar hafta 1-2 kez sofralarda bulundurup tüketmemizi önermektedir.

Kefal Balığı Faydaları Nelerdir?

Kefalin bazı türleri, diplerde yaşam sürdüğü için cıva ve alüminyum gibi zararlı maddelere maruz kalabilir. Ama hepsi için aynı değerlendirmeyi yapmak da doğru olmaz.

Sarıkulak ve has kefal çeşitleri sağlıklı bir öneridir. A ve E vitamini ve omega3 gibi değerli vitaminler sayesinde doktorların bolca tüketmemizi tavsiye ettikleri bir besindir.

Kemik iskelet yapısı için özellikle çocukların gelişme çağında tüketilmelidir. Ayrıca tok tutma özelliği de vardır.

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir?

Denizlerle çevrili ülkemizde balık tutmayı da pişirmeyi de çok seviyoruz. Balığı çok değişik pişirme usulleri ve yöntemleriyle hazırlamak mümkün. Tavada, ızgarada, mangalda ve fırında keyfimize göre istediğimiz şekilde balık hazırlayabiliriz.

Kefal Balığı Nasıl Ayıklanır?

Kefal balığı çok lezzetli beyaz etli bir balıktır. Kefal balığını pişirmeden önce hazırlamamız gerekmektedir. Öncelikle dış yüzeyindeki pulları, metal bir bıçakla zımparalama şeklinde döküyoruz.

Pullarından arınmış şeffaf yüzeyli kefalimizin, solungaçlarını düzgünce keserek, yüzü bize bakacak şekilde yan yatırıyoruz, kuyruk ve boğazı arasında bıçak yardımıyla düzgün ve derin bir kesik atıyoruz.

İç organlarını ve bütün bir iskelet olarak karşımıza çıkacak olan kılçığını çıkarıyoruz.

Kefal Balığı Hangi Saatlerde Tutulur?

Kefal balığı avlamak için öncelikle denizin hafif dalgalı ve ılık olmasını beklemelisiniz. Denizin 30-50 metre açıklarında olmalısınız. Saat olarak da her zaman sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Kefal avlamak için en uygun saat sabah7-10 arasıdır.

Kefal Balığı Kokusu Nasıl Giderilir?

Düşük kalorili bir yemek hazırlamak istediğinizde kefal sizin için biçilmiş kaftan olacaktır. Balığı hemen tüketemeyeceğiniz durumlarda ise, kokmaması için buzluğa atabilirsiniz.

Balığı fileto olarak keserek buzlu ve sirkeli bir suda 10 dk kadar bekletirseniz de kokusu yüksek oranla kaybolur. Balığı tuzlama yöntemiyle de kokusundan arındırabilirsiniz.

Kefal Balığı Fırında Nasıl Yapılır?

Güzelce pulundan ve kılçıklarından arındırılmış kefalinizi sağlıklı bir öğün olarak fırında hazırlayabilirsiniz.

Fırın tepsisine, fırın kağıdınızı yerleştirin ikiye böldüğünüz kefali güzelce baharatlarını ekleyerek, 180 derecede ısıtılmış fırına sürün.

Yaklaşık olarak 180 derecede 30-35 dakika kadar pişen kefalinizin yanına mezeler ekleyerek sunum yapabilirsiniz.

Kefal Balığı Boy Uzatır Mı?

Çocuk beslenmesinde çok önemli bir yeri olan balıkların, içindeki vitaminler, yaşamsal fonksiyonlarımıza çok iyi geliyor.

Kalp ve damar sağlığımız başta olmak üzere, çocukların iskelet yapısı gelişirken önemli rol oynayan kefal boy uzatıyor. Uskumru ve palamut gibi balıklarla birlikte bu konuda etkili bir rol oynadığını söylemek mümkün.

Kefal Buzlukta Saklanır Mı?

Balık, taze taze tüketilmesi önerilen bir besin. Tazeliğini hemen yitirebileceği için, kefalin saklanma koşulları çok önemli.

Kefal buzlukta saklanır evet ama dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntıları var. Öncelikle kefal direkt olarak buzluğa atılmamalıdır. Bu suyunu ve besin değerlerini kaybetmesine neden olacaktır.

Kefal, 1 saat kadar buzdolabında bekledikten sonra, sofra tuzu veya kaya tuzu ile iyice tuzlanır sonrasında buzluğa konulmalıdır.

Kefal Balığı Nerelerde Bulunur?

Kefal balığı, ülkemizde en çok tüketilen balıklardan biri. Bu sebeple neredeyse her yerde yaşayabiliyor. Özellikle uzun ve köklü bitkilerin yaşadığı her yerde diyebiliriz.

Bu özelliği sayesinde, göl, pınar, akarsu gibi yerlerde de bulunabiliyor.

Kefal Balığı En Çok Hangi Yeme Gelir?

Kefal çok rastlanılan bolca tüketilen bir balık olduğu için tesadüfen bile yakalayabileceğiniz bir bolluktadır. Ama genellikle ekmek, balık içi ve tavuk etiyle kefali yakalayabilirsiniz. Fakat özellikle belirtilen bir yem çeşidi bulunmamaktadır.

Kefal Balığı Nasıl Marine Edilir?

Kefal iyi temizlenmesi gereken bir balıktır. Gerekli temizlik yapıldıktan sonra, bir kaba aldığınız hakiki zeytinyağı, kekik, karabiber, sarımsak gibi ürünlerin üzerine yatırılır iyice birleşmesi sağlanır.

1 saat kadar dinlendirdiğiniz balığınızı daha sonra orta ateşte ızgara yapabilirsiniz.

Kefal Balığı Hangi Aylarda Avlanır?

Kefal balığı tüm yıl boyunca avlanmak için uygundur. Sessiz ve ılık suları sever. Yumurtlamak amacıyla sığ sulara yakınlaşan kefaller, daha lezzetleneceği için ağustos ve eylül ayında avlanmaktadır.

Kefal Balığı Bebeklere Verilir Mi?

Bebekler sindirim sistemleri daha yeni yeni gelişeceği için ilk aylarda kesinlikle zorlayıcı bir besin verilmemelidir. İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebekler daha sonrasında yavaş yavaş katılara geçer.

Kefal 10 ve 11. Aydan sonra bebeklere yedirilebilir. Daha erken dönemde sindirim zorlayıcı olabileceği için önerilmemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir