Hurma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hurma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
13.01.2022 12:55
Mucize ürünlerden biri olan hurma, kullanımı son derece yaygın bir meyve. Tam bir besin deposu olarak kabul edilen hurma, yalnızca Ramazan aylarında değil her daim sofraların baş tacı. Tüm faydaları ile hurma hakkında bilinmesi gereken pek çok bilgi bulunuyor. Hurma bozulur mu, bebeklere ne zaman verilir, buzlukta saklanır mı, çekirdeği yutmak zararlı mı, hamilelikte zararlı mı, hangi ülkede yetişir gibi konulara sizin için değindik.

Eskiden Ramazan aylarının vazgeçilmezi olan hurma, son yıllarda hemen her dönem sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Tam bir besin ve vitamin deposu olan hurma; kansızlık ve Alzheimer başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde mucize bir ürün. Oldukça iyi bir antioksidan özelliğine sahip olan hurma, vücut için zararlı bakteri ve mikropları arındırır. Antioksidan özelliği ile hücrelerin yenilenmesini sağlar. Ayrıca hurma içeriğinde bol miktarda B6 vitamini barındırmaktadır. Bu vitamin ise sinir sistemini güçlendirerek, strese karşı savunma gerçekleştirir. Lif bakımından zengin olduğu için uzun süre tokluk sağlar ve sindirimi yavaşlatır. Bu özelliği ile hurmanın zayıflatmaya yardımcı özellikleri bulunmaktadır. Hurma; kansızlık sorunlarına iyi gelerek, kalp ritmini düzenler. Hurma içerisinde bulunan B karoten sayesinde beyin sağlığını oldukça olumlu yönde etkileyerek hafızayı koruyarak güçlendirir. Hurma beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesine yardımcı olur. Özellikle yaşlılık dönemlerinde ortaya çıkan Alzheimer hastalığına da iyi gelir. Ayrıca düşük kalori değerleri ile sağlıklı kilo verme dönemlerinde şeker düzenleyici olarak gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bir adet kuru hurma içeriğinde ortalama 28 kalori bulundurur. Kan şekeri ile alakalı herhangi bir rahatsızlığınız yoksa günde 10-15 tane hurma yiyebilirsiniz. Tüm bu faydaları ile hurma, son günlerin en sağlıklı besinleri arasına girmeyi başarmıştır.

Hurma Bozulur Mu?

Tüketimi oldukça yaygın olan hurmanın bozulup bozulmayacağı merak ediliyor. Uygun saklama koşulları yaratılmadığı takdirde hurma bozulup, kurtlanabilir. Ancak kuru ve yaş hurmalar için uygun saklama koşulları sağlandığında hurmanın bozulma ihtimali daha düşük olacaktır. Hurmanın bozulmaması için; kuru hurmayı 0-10 derece soğuklukta buzdolabının sebzelik bölümünde, yaş hurmayı -16 derecede buzlukta saklamanız tavsiye edilir.

Hurma Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Hurma içeriğinde bulunan değerler ile bebekler için de son derece faydalıdır. Hurma, bebeklerin kemik hastalıkları karşısında daha dirençli olmalarını sağlar. Bebeklere günde 2 adet hurma verebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeyi destekleyecek hurma bebeklere 8 ay civarında verilebilir.

Hurma Buzlukta Saklanır Mı?

Hurma saklama koşulları kuru ve yaş hurmaya göre farklılık göstermektedir. Şayet yaş hurma saklayacaksanız buzluk kullanabilirsiniz. Yaş hurmayı -16 derece ayarda buzluk bölmesinde gönül rahatlığı ile saklayabilirsiniz. Kuru hurmayı ise normal buzdolabı bölmesinde saklamanız daha doğru olacaktır. Her iki şekilde de hurmayı tüketmeden 10-15 dakika kadar önce oda ısısında tutmanız gerekmektedir.

Hurma Çekirdeği Yutmak Zararlı Mı?

Hurma çekirdeği olan bir besin türü. Hurma tüketimi genellikle çekirdeği çıkarılarak yapılsa da pek çok insan hurma çekirdeği yutmanın zararlı olup olmayacağını sorguluyor. Hurma çekirdeğini yutmanın insan vücudu için kanıtlanmış herhangi bir klinik zararı yoktur. Ancak uzmanlar hurma çekirdeğinin direkt olarak yutulmasındansa, kurutularak tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyorlar.

Hurma Hamilelikte Zararlı Mı?

Faydaları ve vitamin değerleri ile bilinen hurmanın hamilelikte zararlı etkilere sahip olup olmadığı sıkça merak ediliyor. Hurmanın rahim kaslarını uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Bu özelliği ile hurmanın riskli hamilelik dönemlerinde tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.

Hurma Hangi Ülkede Yetişir?

Hurma eski bir tarihe sahip, kullanım ve tüketimi her daim popüler olan bir ürün. Eskiden Ramazan aylarında daha sık tüketilen hurma, özellikle son zamanlarda sadece Ramazan aylarında değil her daim sofralarda tüketilen bir ürün olmuştur. 8000 yıllık bir tarihi olan hurmanın özellikle Kuzey Afrika ve Arabistan yarımadasında yetiştiği biliniyor. Ülkemizde de hurma yetiştiriciliği son derece yaygın durumda. Hurma Türkiye’de ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerlerde yetişir. Ayrıca Batı Anadolu ve Güney Anadolu’da da hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir