Herkes kendine ait bir ev ya da ofis olsun ister. Bunun için bazı girişimlerde bulunur ve bütçesine uygun bir mülk bulabilir. Ancak ev, ofis gibi bina içerisinde yer alan bölümleri satın alırken çok dikkatli olmak gerekir. Ufak detaylar ileride sorun yaşamanıza neden olabilir. Mal sahibi olan kişiler de sorun yaşamamak için tapularına göz attıklarında ''kat mülkiyetli tapu'' ibaresini görürler. Bu ifade oldukça merak edilmektedir. Bir arsanın üzerine yapılan ev, apartman ya da iş yerlerinde oturulabilmesi için gerekli oturum izinlerinin alınması şarttır.
Bağımsız bir bölüm üzerinde yer alan mülkiyete kat mülkiyeti tapusu adı verilir. İnşaatı biten bina için öncelikle oturma raporu alınması gerekir. Ardından başta arsa hissesi olarak alınan mülk binaya dönüştürülür. Kat mülkiyeti tapusu da mülk binaya dönüştükten sonra alınır. Bu son aşama ile gayrimenkulün en net durumu ortaya çıkar ve belgelenir. Kat mülkiyeti, evin sahibinin kim olduğunu gösteren bir belgedir ve önemlidir. Kat mülkiyeti olan inşaatlar mevzuatlara ve özellikle projeye uygun yapılmıştır demektir. Kat mülkiyeti ile bina içerisinde size ait olan bağımsız bölümlerinin sınırını net bir şekilde bilirsiniz. Diğer dairelerin satılması durumunda elinizde bulunan kat mülkiyeti tapusu ile sorun yaşamazsınız.
Kat Mülkiyetli Tapu Nasıl Olur?
Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak isteyen kişiler ilk olarak iskan belgesini almak zorundadır. İskan belgesinin diğer adı yapı kullanım belgesidir. Bağımsız bölge olarak ifade edilen daire, mağaza, depo gibi yerlerin yapımı tamamlanmış olması şarttır. Kat mülkiyeti alınmak istenen taşınmaz kesinlikle bağımsız bir yapı olmalıdır. Kat mülkiyetli tapu mavi ya da pembe renktedir. Taşınmazın tüm özellikleri bu belgede yazmak zorundadır. Konutun kat sayısı, kapladığı alan kat mülkiyetli tapularda yer almalıdır. Mal sahibinin kişisel bilgileri ve mülkün açık adresi de tapuda belirtilmektedir. Kat mülkiyetli tapular krediye uygun sayılmaktadır. Kat mülkiyeti tapularda '' kat mülkiyeti'' ifadesinin yanında yer alan kutucuğun içi işaretli olmasına dikkat edilmelidir.
Kat Mülkiyeti İle Tapu Arasındaki Fark Nedir?
Kat mülkiyeti ve tapu arasında oluşan farkın ne olduğu tam olarak bilinmemekle beraber merak edilmektedir. Tapuyu herhangi bir arsa için alırsınız. Üzerinde yapılan bir inşaat ya da yapılmış bir yapı bulunması şartı yoktur. İstediğiniz ve aldığınız arsa ne olursa olsun tapu alırsınız. İsterseniz üzerinde meyve bahçesi olsun, isterseniz fabrika bu gibi arsaların ve mülklerin size ait olduğunu ifade eden belgeler tapu olarak ifade edilir. Kat mülkiyeti ise tamamlanmış inşaatlar için alınır ve bina içinde size ait olan bağımsız bölümleri içeren bir belgedir. Ancak tapu ve kat mülkiyeti bir malın kime ait olduğunu ifade ettiği için önemli belgelerdir.
Kat İrtifakı Olmazsa Ne Olur?
Bir yapının inşaat dönemi içerisinde sahip olduğu tapu kat irtifakıdır. Yapının inşaatı tamamlanınca kat irtifakı, kat mülkiyetli tapuya dönüşür ve dönüşümden müteahhitler sorumludur. Belediyeye verilen dilekçe ile binanın inşaatı tamamlanınca bu geçici belge kat mülkiyetli tapuya dönüşür. Kat irtifakı olan apartman, daire ya da binalara kredi çıkmaktadır. Kat irtifakı olmayan eve kredi çıkmaz. Kat irtifakı, yapının üzerinde olduğu arsanın belirli bir kısmı içinde hak sahibi olmanızı sağlar.