Denizcilik bir sektör olarak çok bilinmemekle birlikte, alan hakkında araştırma yapan pek çok kişi için de gözde bir kariyer hedefi olmuştur. Kaptan olmak ve denizcilik sektöründe çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Kaptan olmak ve bu sektörde çalışmanın olumlu yanları; yüksek maaş, kaptan olanlar için kariyerin başından beri sorumluluk bilincine sahip olmak, dünyayı gezip görme fırsatı, uzun tatil süreleri ve kariyer garantisi şeklinde sıralanabilir. Bu olumlu özeliklerin yanında denizcilik sektöründe kaptan olarak görev yapanlar için dezavantaj olabilecek bir de olumsuz özellikler vardır. Bu olumsuzluklar olumlu özellikler ile neredeyse kol kola ilerliyor.
Bir başka tanım ile mesela sorumluluk bilincine sahip olmak bir insan için olumlu bir özellik iken, bir başka insan için koskoca bir geminin sorumluluğunu almak zor gelebilir. Dünyayı gezip görmek birçok açıdan güzel ve bulunmaz bir fırsat iken, aile hayatına sahip olan biri için evden çok uzun süre ayrı kalmayı gerektirir. Evden sürekli uzak kalmak, düzenli bir aile hayatına sahip eşi ve çocukları ile vakit geçirmeyi seven bir insan için oldukça büyük bir dezavantaj oluşturur. Yine de her meslekte olduğu gibi denizcilik sektöründe kaptan olarak çalışmanın da avantaj ve dezavantajları vardır. Bu yüzden bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin her iki açıdan da düşünerek kararları öyle vermesi tavsiye edilir.
Kaptan Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?
Kaptan olmak ve denizcilik sektöründe kariyer yapmak isteyenler, Üniversitelerin dört yıllık eğitim vermekte olan Deniz Ulaştırma ve İşletme Genel Mühendisliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olmaları gerekmektedir. Staj dönemlerini de tamamladıktan sonra kaptan adaylarının Denizcilik Müsteşarlığının yapmış olduğu Gemi Adamları Yeterlilik sınavından başarı ile geçmeleri gerekmektedir. Böylece kaptan olarak kariyerlerine başlayabilirler.
Kaptan Olmak İçin Hangi Liseyi Okumak Gerekiyor?
Ülkemizde Denizcilik Anadolu Liseleri aktif bir şekilde eğitim vermeye devam etmektedir. Denizcilik Anadolu ve Meslek Lisesinden mezun olanlar, 4 yıllık lise eğitiminden sonra denizcilik sektöründe çalışabilirler. Ancak bu sektörde kaptan olarak çalışmak isteyenler, Üniversitelerin dört senelik eğitim veren, Deniz Ulaştırma ve İşletme Genel Mühendisliği bölümünden mezun olmaları ardından Denizcilik Müsteşarlığının düzenlediği Gemi Adamları Yeterlilik sınavından başarılı ile geçmeleri gerekmektedir. Ancak bu şekilde kaptan olarak görev yapabilirler.
Kaptan Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
Kaptan olmak için dört yıllık lisans eğitimi almak şarttır. Dolayısıyla ÖSYM’nin düzenlediği sınavdan başarı ile geçerek, Üniversitelerin dört senelik eğitim veren Denizcilik Ulaştırma ve İşletme Genel Mühendisliği bölümünü okuma hakkı kazanabilirsiniz. Bu bölümde okumak için ÖSYM’nin düzenlediği sınavdan sayısal türünde puan almanız ve sayısal alanda başarı sağlamanız şarttır. Dolayısıyla kaptan olarak kariyer yapmak isteyen birinin öncelikle Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi sayısal alan derslerinde iyi olmaları gerekmektedir.