Devlet Memuru Anonim Şirket Ortağı Olabilir Mi?

Devlet Memuru Anonim Şirket Ortağı Olabilir Mi?
16.12.2022 23:18
Devlet memuru olduğunuzda, bu konumunuzdan avantaj sağlamamanız için başka birçok iş ile uğraşmanıza izin verilmemektedir. Devlet memuru anonim şirket ortağı, bilirkişi, dernek başkanı, kooperatif başkanı olabilir mi? Adi malul tekrar, açık öğretim mezunları, bipolar bozukluk devlet memuru olabilir mi? Devlet memurları ile ilgili merak edilenleri sizler için yanıtladık.

Devlet memuru olduğunuzda birçok başka iş ile ilgilenmeniz kanunlar tarafından yasaklanmıştır. Bu kanun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’dur. Bu kanuna göre devlet memurları anonim şirketlerin ortağı olabilmektedir ancak yönetimde ve denetimde yer alamamaktadır. Temsilci ve vekil de olmalarına izin verilmemektedir.

Adi Malul Tekrar Devlet Memuru Olabilir Mi?

Adi malul, vazife malullüğü kapsamına giren haller dışında bulunan sebeplerden ya da hallerden dolayı kişiye doğan malullük çeşididir. 5335 sayılı Kanun’a göre emeklilik hakkını elde etmiş kişilerin aylıkları kesilmesi suretiyle başvuracakları kamu kurum ve kuruluşlara atanabilmeleri mümkündür. Yani adi maluller emekli maaşlarının kesilmesi koşulu ile tekrardan devlet memuru olabilirler.

Açık Öğretim Mezunları Devlet Memuru Olabilir Mi?

Devlet memuru olmak için birçok şartı yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu şartlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Açık Öğretim Fakültesi’nden mezun olmak devlet memuru olabilmek için bir sorun teşkil etmemektedir. Yani Açık Öğretim mezunları devlet memuru olabilirler.

Devlet Memuru Bilirkişi Olabilir Mi?

Devlet memurlarının, kanunlarda belirtiği şekilde başka görevlerde yer almalarına izin verilmemektedir. Ancak bu görevlerin para kazandıran işler olduğu da belirtilmiştir. 5271 sayılı Ceza Mahkemesi Kanunu’nda yer alan ibarede ‘Kanunların belirli konularda görevlendirdiği resmi bilirkişiler öncelikle atanırlar. Ancak kamu görevlileri, bağlı bulundukları kurum ile alakalı davalarda bilirkişi olarak atanamazlar.’ Şeklinde belirtilmiştir.

Devlet Memuru Dernek Başkanı Olabilir Mi?

Devlet memurlarının, kanunların belirlediği ölçüler dahilinde, tacir ya da esnaf sayılacağı bir faaliyette bulunmuyorsa, ek iş yapabilmektedir. Ancak devlet memurları ticaret ya da gelir elde edeceği bir iş yapmaları konun çerçevesinde yasaklanmıştır. Eğer bu durumun tespiti ile karşı karşıya kalırlarsa memuriyetini kaybetme durumları söz konusu olabilmektedir.

Dernekler Mevzuatında, devlet memurları için yasaklayıcı bir ibare bulunmamaktadır. Yani devlet memurları, çalıştıkları kurumların özel kanunlarında yasaklayıcı bir ibare bulunmuyorsa dernek kurucusu olabilir ya da kurulu derneklere üye olup, derneklerin organlarında görev yapabilmektedirler.

Devlet Memuru Kooperatif Başkanı Olabilir Mi?

Devlet memurlarının başka bir işe atılmadan önce mutlaka kanunlara dikkat etmesi gerekmektedir. Kanunlar çerçevesinde yasaklanan bir işe atılırsa memuriyetini kaybetme durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Devlet memurlarının, toplum için sosyal bir işlev gören kooperatiflere ortak olma hakları bulunmaktadır. Ancak memurlar, yapı, kalkınma ya da tüketim gibi kooperatifler haricinde bulunan kooperatiflerde yönetim kurulu üyesi olamazlar.

Bipolar Bozukluk Devlet Memuru Olabilir Mi?

Psikolojik rahatsızlık yaşayan insanların hangi işlerde çalışıp çalışamayacağı, işe ya da o işin kanunlarına göre değişim göstermektedir. Bipolar bozukluk, psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bipolar bozukluk tanısı konmuş bir kişinin; polis, subay, kaptan ve benzeri mesleklerde bulunmaları yasaktır. Ancak devlet memurluğu için genel bir yasak bulunmazken çalışacağı işe göre karar verilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir