Kabahatler Kanunu Ne Demek?

Kabahatler Kanunu Ne Demek?
19.11.2021 23:30
Kabahatler Kanunu Ne Demek? Kabahatler Kanununa göre idari para cezaları nereye ödenir, sicile işler mi, memur olmaya engel mi, cezası ödenmezse ne olur? Sorularını sizler için araştırdık.

Ülkemiz ve dünyada birçok devlet hukuk ile yönetilirken, ülkelerin anayasası bulunmaktadır. Bu anayasalarda birçok kanun bulunurken, mahkemeler bu kanunlara göre karar alır. Bu kanunlardan biride zaman zaman duyduğumuz kabahatler kanunu olarak karşımıza çıkmaktadır. 5326 numaralı Kabahatler Kanunu, bazı durumlarda geçerli olmaktadır. Bu kanunların amacı ise toplum düzeni, genel ahlakı, genel sağlığı, çevre ve ekonomik gibi durumları korumaktır. Herhangi bir fiilin bu kapsama girebilmesi için kanunla belirlenmiş, bir durumun dışına çıkılması gerekmektedir. Yine kişilerin bu fiilin sonucunda nasıl ve ne kadar ceza alacağı, kanunla belirlenen süre çerçevesinde belirlenir. Kabahatler kanununa aykırı hareket eden işçiler, idare tarafından bazı yaptırımlara maruz kalabilmektedir. Kişiler bu kanuna aykırılığı kasten ve taksirle işleyebildiği gibi, bu hükümler kasten işlendiği zaman geçerli olmaktadır. Bu kanuna dayanarak idareler, para cezası ve idari tedbirler alabilir.

Kabahatler Kanununa Göre İdari Para Cezaları Nereye Ödenir?

Kabahatler kanuna aykırı davranan işçilere, idare tarafından bazı yaptırımlar uygulanabilmekte olup, bu yaptırımlar genelde para cezası olmaktadır. Bu kararlara itiraz hakkı açıkken, bu konuda haksız bulunan kişiler, bu paraları ödemekle yükümlü olmaktadır. Para cezasını ödemek adına, genelde mal müdürlüklerine gidilirken, buralarda ceza kapatılabilmektedir. Bunun yanında bazı idareler duruma göre, bu paraları tahsil edebilmektedir.

Kabahatler Kanunu Sicile İşler Mi?

Adli sicil kayıtları işlenen bir suçun, mahkeme tarafından verilmiş ve bu alanda kesinleşmiş suçlar olarak karşımı çıkarken, bunların sicile işlenmesi ile süre gelen bir süreçtir. Kabahat olarak işlenen bir suç ise genelde para cezası olarak verilmektedir. Özellikle bu kanunla idari para cezaları verilirken, sabıka kaydı yani adli sicile işlenmemektedir. Kabahat niteliğinde bir suç işleyen kişi, aldığı para cezasını öder ve bu suç adli sicile işlenmemektedir.

Kabahatler Kanunu Memur Olmaya Engel Mi?

Memur olmak bazı cezaları almamayı gerektirirken, daha birçok şartı bulunmamaktadır. Memurlar kanunla belirlenen bazı suçları işlememiş olmayı ve memuriyetleri boyunca bazı kanunda yer alan durumlara aykırı davranmamalıdır. Kabahatler kanunu ise bazı durumlarda verilen para cezalarını kapsarken, bu para cezaları alan kişiler, devlet memuru olabilmektedir. Yani idari para cezası almak, herhangi bir memuriyete engel olmamakla beraber, kişiler bu cezaları alsa bile, devlet memuru olabilmektedir. Devlet memuru olacak kişilerde aranan nitelikler ve şartlar, 657 sayılı Kanun’da açıklanmış olup, memuriyete engel olacak şartlar açıklanmıştır.

Kabahatler Kanunu Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Kabahatler Kanununa aykırı hareket eden kişiler idari yaptırım uygulanırken, bu cezalar hapis yatmak yerine, para cezası olarak verilir. Para cezası alan kişiler, bu cezaları ilgili yerlere öderken, dava açma yolu da açık olmaktadır. Bu cezalar ödenmediği zaman, sadece icra takibi kararı alınabilirken, fiili olarak eve giderek haciz işlemi uygulanamamaktadır. Bunun yanında bu para cezaları ödenmediği zaman, yine hapis cezasına dönmemekler beraber, sadece icra takibi işlemleri yapılır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir