Velayetin Kaldırılması Davası

Velayetin Kaldırılması Davası
08.04.2022 14:30
Bazen eşler anlaşamadığı için boşanmaktadırlar ve birbirlerine velayet davası açmaktadırlar. Bu sebep ile insanların aklında bu konu ile ilgili sorular bulunmaktadır. Biz de yazımızda velayetin kaldırılması davasını, velayet kaldırılması şartlarını ve daha pek çok konudan bahsettik.

Velayet hakkının kaldırılması davası, birbirinden boşanmış eşlerin birbirlerine açtığı davalardan birisidir. Diğer tarafın velayetten gelen sorumluluklarını yerine getirmediğini düşünen kişi karşı tarafa da dava açıp velayeti almaya çalışmaktadır. Velayetin kaldırılması anca mahkeme kararı ile mümkün olabilmektedir. Dava açan kişi karşı tarafın velayetin sorumluluklarını yerine getirmediğini kanıtlar ile ispat ederse veya hakim tarafından araştırma yapılarak bu kanıya varılırsa velayet davayı açan kişiye geçecektir. Bir tarafın mevcut çocuğunun üzerindeki velayeti kaybetmesi yeni doğacak çocuklarının üzerindeki velayeti kaybetmesi anlamına da gelmektedir.

Velayetin kaldırılması davasına bakacak olan mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Ayrıca velayetin kaldırılması davası basit yargılama usulüne tabi tutulmuştur. Bazen velayetin kaldırılması davasında hem davacı hem davalı velayeti kaybedebilmektedir. Bu durumda mahkeme çocuğa bir vasi atamaktadır. Bir insan velayetin kaldırılması davasını kaybederse yani çocuğunun üzerindeki velayeti giderse çocuğuna karşı olan bütün sorumlulukları sonlanmamaktadır. Velayet kalkmış olsa bile anne ve baba çocuklarına bakmak ile yükümlüdürler. Dava ve cevap dilekçelerinin mahkemeye sunulması ile beraber iddianın ve savunmanın genişletilmesi yasağı başlamaktadır. Bu sebepten dolayı dava açarken veya savunma yaparken yazılan yazının kusursuz bir şekilde titizlik ile yapılması gerekmektedir. Yoksa bu geri alınamayacak sonuçlar doğurabilir.

Velayetin Kaldırılması Şartları Nelerdir?

Velayetin kaldırılması şartları insanlar arasında merak edilen konulardan birisidir. Velayet, annenin veya babanın deneyimsiz, hasta olması, başka bir yerlerde bulunması gibi sebeplerden dolayı velayet sorumluluklarını yerine getirmediğinde, annenin veya babanın çocuğuna gerekli olan ilgili göstermemesi ve ona karşı olan yükümlülüklerini boşladığında, yerine getirmediğinde kaldırılmaktadır. Hem anneden hem de babadan velayet kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanmaktadır.

Velayetin Kaldırılması ve Vasi Tayini Davası

Eğer velayet hem anneden hem de babadan kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanmaktadır. Çocuğa vasi atanmasının sebebi ise onu hukuki olarak koruyacak, temsil edecek birinin olmasının gerekliliğidir.

Velayetin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?

Velayetin kaldırılması davasının ne kadar sürdüğü bu davayı açan veya açacak olan kişiler için merak konusu haline gelmiştir. Velayetin kaldırılması davası ortalama olarak 209 gün sürmektedir. Ancak bu süreyi davaya bakan mahkemenin iş yoğunluğu, tebligat adreslerinde oluşan olumsuzluklar, adli tatil süreci, personeller, hakimin izin ve tayin durumları etkilemektedir. Yani bu süre daha kısa olabileceği gibi daha uzun da olabilmektedir.

Velayetin Kısıtlanması Nedir?

Velayet, akıl hastalığı ya da akıl zayıflığına dayalı, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yönetime dayalı, hürriyeti bağlayıcı cezaya dayalı ve isteğe bağlı olarak kısıtlanabilmektedir.  


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir