Engelli Emekli Maaşına Haciz Konulabilir Mi?

Engelli Emekli Maaşına Haciz Konulabilir Mi?
19.12.2022 21:21
Emekli maaşı, gereken şartlar yerine getirilip istenilen yaşa gelindikten sonra düzenli olarak yatırılan maaş türüdür. Emekli maaşına hangi durumlarda haciz gelir, icra gelir mi, itiraz edilir mi? Emekli maaşına kimler haciz koyabilir, konulan bloke nasıl kaldırılır, tedbir konulur mu? Emekli maaşına koyulan bloke ya da hacizle alakalı merak edilen soruları sizler için bu yazımızda paylaştık.

Emekli maaşının birçok çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca birçok farklı emekli sandığı ve kurumu da bulunmaktadır. Bu farklılıkların ortak noktası emekli maaşının haczedilememesidir. Yargıtay kararına göre emekli maaşına haciz ya da bloke koymak yasaklanmıştır. Bundan dolayı engelli emekli maaşına da haciz konulmasının hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır.

Emekli Maaşına Hangi Durumlarda Haciz Gelir?

Emekli maaşlarına sık sık bankaların bloke ya da haciz işlemi koyduğunu duymaktayız. Ancak bunun hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Yargıtay kararına göre emekli maaşlarına haciz ya da bloke işlemleri uygulanamamaktadır. Ancak, SGK emekli kişiden prim ya da SGDP gibi bir alacağı söz konusu ise maaşı haczetme hakkı bulunmaktadır. Ancak bu durumda da maaşına tamamına haciz konulma söz konusu değildir. Emekli aylığı alan kişilerin maaşlarına yalnızca %25 haciz işlemi uygulanabilmektedir.

Emekli Maaşına İcra Gelir Mi?

Emeklilik durumunda bulunan insanların çalışmalarına gerek kalmadan hayatlarını sürdürebilmeleri bir sosyal devlet açısından oldukça önemlidir. Bundan dolayı emekli maaşlarına haciz ya da bloke işlemi yapılması Yargıtay tarafından yasaklanmıştır. 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’na göre emekli maaşlarının haczedilemez oluşu esastır ibaresi yer almaktadır. Bu durumun nafaka ödemesi ve kurum ödemeleri olarak 2 istisnası bulunmaktadır.

Emekli Maaşına İtiraz Edilir Mi?

Birçok insan emekliliği gelmeden ne kadar emekli maaşı alacağını hesaplamaya başlamaktadır. Emekli olduktan sonra beklediği ücreti alamayan birçok emekli insan bulunmaktadır. Eğer emekli maaşınızda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız SGK’ya itirazda bulunabilme hakkınız vardır.

Emekli Maaşına Kimler Haciz Koyabilir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nca emekli maaşlarına 3 istisnai durum haricinde bloke konması yasaktır. Bu durumlar, nafaka borcu, vergi borcu ve borçlunun muvafakatidir. Emekli maaşına koyulan blokelerin ve haciz uygulamalarının hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Ancak, SGK emekli kişiden prim ya da SGDP gibi bir alacağı söz konusu ise maaşı haczetme hakkı bulunmaktadır.

Emekli Maaşına Konulan Haciz Nasıl Kaldırılır?

Yargıtay’ın 2021 yılında verdiği karara göre, emekli maaşının teminat olarak kullanılmasıyla alınan kredilerin geri ödemesinde gecikme olduğu durumda bankanın bloke ya da para kesintisi yapmasını yasaklamıştır. Bundan dolayı emekli maaşınıza bir haciz ya da bloke işlemi uygulandıysa Tüketici Mahkemelerine şikayette bulunmanız gerekmektedir. Bu durum sonucunda yüksek ihtimalle bloke ya da haciz işlemi kalkacaktır. Ancak bankalar blokeyi kaldırmamakta ısrarcı ise Cumhuriyet Başsavcılığına giderek şikayetinizi daha yetkili makamlara iletmeniz gerekmektedir.

Emekli Maaşına Tedbir Konulur Mu?

Birçok insan farklı kurumlardan emekliliğini elde etmektedir. Ancak emeklilik türü ya da kurumu fark etmeksizin emekli maaşına tedbir, haciz ya da bloke konulması Yargıtay tarafından yasaklanmıştır. SSK, Bağ – Kur, kamu, banka ya da borsa sandıkları fark etmeksizin emekli maaşlarına, maaş sahibinin rızası haricinde el konulamamaktadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir