İşsizlik Sigortası Nedir?

İşsizlik Sigortası Nedir?
18.11.2021 15:30
İşsizlik Sigortası Nedir? İşsizlik maaşı bir kez mi alınır, bir ay alınmazsa ne olur, işsizlik sigortası ne kadar devam eder, işsizlik sigortası ödemeleri nasıl yapılır? Konularını sizler için araştırdık.

İşsizlik sigortası 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunu ile birlikte 1999 yılından beri faaliyet gösteren ve işyerinde çalışırken herhangi bir kusuru, isteksizlik, yeteneksizlik ve sağlık problemleri olmadığı halde kasıtsız bir şekilde işini kaybeden insanların işsiz kalmaları sonucu belli bir süre gelir kaybını önlemek amacıyla verilen sigortadır. Bu şekilde işsiz kalan insanlar ailelerini ve kendilerini zor durumda bırakmadan kısmen de olsa karşılayacak bir miktarda aldıkları ücret ile birlikte devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta kolu olarak bilinmektedir. Bu sigortadan faydalanabilecek kişiler arasında ayrıca ülkemizde çalışma vizesi bulunan yabancı işçilerde işsizlik sigortasına yararlanabilmektedirler.

Sigortalı işsizler bu sayede işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesiyle yeni iş bulma olanaklarından ve meslek geliştirme, yetiştirme eğitimi verilmesi gibi bazı hizmetlere erişebilmektedir. Yani devlet güvencesi altında işsiz olan insanlar belli miktarda geçinebilecek bir bütçe ile temel ihtiyaçlarını giderirken bir yandan da yeni bir meslek edinebilmek adına kendine tanınan haklardan faydalanabilmektedir. Bu fırsatlardan faydalanabilen işçiler bir hizmet vermelerine dayalı olarak çalışan sigortalı işçiler işsizlik başvurusu yaptıkları zaman sigortalı olarak bu sigortadan yararlanabiliyorlar.

İşsizlik Maaşı Bir Kez Mi Alınır?

İşsizlik maaşları vatandaşların işten çıkarılması veya işsizlik problemleri yaşamasından dolayı mağdur olmamaları adını devletin sağladığı hizmetlerden biridir. İşsizlik maaşı, kanunların belirlediği şartlara göre işten ayrılan işçilere ödenen cüzi bir miktar maaştır. Bu maaşın verilmesi ayrıca özel şartlara tabi tutulduğundan herkesin bu maaştan yararlanabileceğini söyleyemeyiz. Bu şartlardan ilki işten ayrılan kişinin sigorta prim gününe sahip olmasıdır. Bu sayede işçi işten ayrıldığı zamandan itibaren 120 gün boyunca sigortalı olmalı işten ayrıldığı tarihten itibaren de son 3 yılda en az 600 gün kadar bir pirime sahip olmalıdır. İkinci aranan şart ise işçinin işten ayrılma sebebi ile ilgilidir. Haklı bir nedenle ayrıldıysa veya işveren tarafından çıkarılmış biri ise işsizlik maaşı alabilir fakat işten istifa eden bir bu işsizlik maaşından faydalanamaz.

İşsizlik Maaşı Bir Ay Alınmazsa Ne Olur?

Haklı bir sebeple birlikte işten ayrılmak zorunda kalmanız veya işten çıkarılmanız sonrasında cüzi miktarda verilen işsizlik maaşı ile birlikte kişinin mağdur olmaması için devlet bu kişiye bir ödenek tanımaktadır. İşte belli bir süre işsiz kalan bu insanlar işsizlik maaşı başvurusu yaptıktan sonra eğer bu başvuru onaylanırsa ayın sonuna kadar işsizlik maaşını çekebilmektedir. İşsizlik maaşını çekmek için PTT şubelerini giderek T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile bu parayı çekebilmeniz mümkündür. Bu şekilde her ayın 5’inde de PTT’den maaşınızı çekebilirsiniz. Peki herhangi sebepten dolayı işsizlik maaşını çekmeyi unutursanız ne olur? Bu durumda herhangi bir sebepten dolayı işsizlik maaşınızı 3 ay boyunca çekmediğini süreçte maaşınızın iadesi yapılmayacağı için bu para tekrar devlete gidecektir. Bu yüzden işsizlik maaşınızı çekmeyi unutmamanız gerekir.

İşsizlik Sigortası Ne Kadar Devam Eder?

Belli sebeplerden dolayı işten çıkarılmanız gibi durumlar sonrasında belirli bir süre işsizlik ücreti alabilmektesiniz. Ücretin yanı sıra bu aldığınız maaş süresi boyunca da sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Fakat işsizlik sigortasının da belli bir süre sınırı olduğundan dolayı sigorta primlerinize göre bu maaştan belli süre yararlanabilirsiniz.

·        600 gün sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödenmiş olan sigortalı bir işsiz 180 gün boyunca işsizlik maaşı alabilmektedir.

·        900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primini ödemiş olan sigortalı vatandaş 240 gün boyunca işsizlik maaşı alabilir.

·        1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışmış ve işsizlik sigorta primini ödemiş olan sigortalı işsizler 300 gün süre ile işsizlik maaşı alabilir.

Tabii ki işsizlik sigortası alacak kişinin öncelikle gerekli şartları sağlamış olması gerektiğinden bu şartları sağlaması dahilinde belirtildiği gibi sigorta primini göre farklı süre zarflarında bu maaştan yararlanabilir.

İşsizlik Sigortası Ödemeleri Nasıl Yapılır?

İşsizlik sigortası fonu kendi rızası ile işten ayrılmayan ve herhangi bir kusuru bulunmadığı halde işten çıkarılan insanlar için işsiz bulunduğu süre zarfında mağdur kalmamaları adına devlet tarafından sağlanan ödenektir. Sigortalı çalıştığı gün boyunca ödenen işsizlik sigorta primleri ile birlikte belli bir süre zarfında bu işsizlik sigortasından yararlanabilmektedirler. Tabii ki öncelikle gerekli şartları sağlamaları gerektiği için başvuru yapıp onay beklemeleri gerekiyor. Bu olaydan sonra genel sağlık sigortası da bu fonla karşılanmakla birlikte verilen ödenek için geri ödeme talep edilmemektedir çünkü çalışanlar her ay işsizlik sigortası fonu altında maaşlarından kesilen ücretle birlikte aslında çalışırken bu ücretler bir miktar tahsis edilmektedir. Bu sayede işsizlik sigortası içinde aslında yatırdığınız sigorta priminden dolayı bu paranın size geri dönüşü söz konusu olur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir