İSG Ölçümleri ve İş Hijyeni Ölçümü Nedir?

İSG Ölçümleri ve İş Hijyeni Ölçümü Nedir?
15.08.2021 16:30
Yetkili kişilerce kullanılan ve profesyonel ekipmanlar sayesinde ölçümlenerek tespiti yapılan riskler çalışma ortamında soyut veya somut tehlikeler olarak nitelendirilmektedir. İSG ölçümleri nelerdir, kaç yılda bir yapılır, yenileme ve geçerlilik süresi nedir? İSG ölçümleri gerekli mi, iş hijyeni ortam ölçümleri nelerdir, yapılmazsa ne olur?

Yetkili kişilerce kullanılan ve profesyonel ekipmanlar sayesinde ölçümlenerek tespiti yapılan riskler çalışma ortamında soyut veya somut tehlikeler olarak nitelendirilmektedir. Potansiyeli olan bu risklere karşı önlem almak için yapılacak çalışmalara işyeri ortam ölçümleri denmektedir. Bu çalışmalar genel olarak işyeri ve çalışma ortamlarında çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerin ortaya çıkarılmasını kapsamaktadır. Fiziksel etken olarak aydınlatma, gürültü, titreşim, iyonlaştırıcı olmayan radyasyonun; kimyasal etken olarak gaz, toz, buharın; biyolojik etken olarak virüs, bakteri ve mantarın nicelik ve nitelik tayinleri yapılmaktadır. Ölçümlerin yapılmamasından işveren sorumludur. İşyeri hekimi, sağlık sorunları sebebiyle işe devamsızlık durumları ve işyerinde olabilecek sağlık tehlikeleri arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek ve ölçümlerin yapılmasını planlayarak işverenin onayına sunmak ve sonuçların çalışanların sağlığı açısından değerlendirmesini yapmakla sorumlu olan kişidir. Sağlık gözetiminin sonuçlarına göre iş güvenliği uzmanı ile işbirliği içerisinde çalışarak ortamın gözetim altına alınmasını, gerekli ölçümlerin yapılmasını önermek ve ölçüm sonuçlarını değerlendirmekle mükelleftir. İşyerinde güvenlik ve iş sağlığı mevzuatı gereği yapılması gerekli olan ortam ölçümlerini planlamak ve uygulamaların kontrol edilip edilmemesi İSG uzmanları tarafından yapılmaktadır.

İSG Ölçümleri Nelerdir?

·        Ortam Gürültü Ölçümü

·        Ortam Termal Konfor Ölçümü

·        Ortam Aydınlatma Ölçümü

·        Ortam Titreşim Ölçümü

·        Ortam Toz Ölçümü

·        Ortam Ağır Metal Ölçümü

·        Ortam Gaz Ölçümü

·        Ortam Elektromanyetik Ölçümü

·        Ortam Radyasyon Ölçümü

İSG Ölçümleri Kaç Yılda Bir Yapılır?

Ölçüm işlemlerinin yapılması risk değerlendirmesini bağlı olarak yapılmaktadır. İşyerlerinde herhangi bir değişiklik olmaması koşuluyla tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerlerinde ortam ölçümleri belirli zaman aralıklarına göre yenilenmelidir. Az tehlike sınıfında yer alan işyerlerinde bu süre 6 yılda bir, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde bu süre 4 yılda bir ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 2 yılda bir olacak şekilde ölçüm işlemleri yapılmaktadır.

İSG Ortam Ölçümleri Yenilenme ve Geçerlilik Süresi Nedir? 

Bir risk değerlendirmesi gerçekleştirilirse veya yenilenirse işyeri ortam ölçümlerinin tekrarlanması gereklidir. İşin gereği veya işyeri ortamının gereklilikleri olarak çalışanın kişisel durumlarında değişiklik olduğu veya saptandığında yenilenme işleminin yapılması gereklidir. İş güvenliği veya işyeri hekiminin gerekli gördüğü durumlarda ölçümler tekrardan yapılabilir. Dış denetimler esnasında talep edilmesi halinde işyeri ortam ölçümleri geçerlilik süresini kaybeder ve yenilenmesi gerekir.

İSG Ölçümleri Gerekli Mi?

İş güvenliği ve iş sağlığı yönünden risk değerlendirmesini yapmak ve yaptırmakla yükümlü olan kişi işverendir. Yapılacak olan risk değerlendirmesi sonucunda iş güvenliği ve sağlığı tedbirleri gerekli olan donanım veya ekipmanın belirlenmesi sağlamakla yükümlüdür. İç ortam ölçümleri, çalışma ortamı gözetimin yapılması gerekli olduğundan dolayı yapılmalıdır. Çalışanların maruziyetini belirleyecek olan ölçümlerin yapılmasının İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununca yasal zorunluluğu vardır.

İş Hijyeni Ortam Ölçümleri Nelerdir?

Çalışan kişilerin sağlığını kısa veya uzun süreli etkileyen veya etkileyebilecek olan etmenlerin belirlenmesine yönelik gerçekleştirilen ölçümlerdir. İlk bakışta işyeri ortamının genel temizlik ve düzeninin oluşturulması olarak algılansa da bundan çok daha geniş ve önemli bir anlam içermektedir. Çalışanların sağlığını etkileyebilecek sonuçlar doğurabilecek risk ve etkenlerin tahmin edilmesi, tanımlanması ve kontrol edilmesi veya önlenmesi olarak tanımı yapılmaktadır.

İş Hijyeni Ölçümleri Nelerdir?

  • Ozon ölçümü
  • Formaldehit ölçümü
  • Karbonmonoksit ölçümü
  • Karbondioksit ölçümü
  • Oksijen ölçümü
  • Hidrojen Sülfür ölçümü
  • Metan ölçümü
  • Kükürtdioksit ölçümü
  • Nitrojen ölçümü

İş Hijyeni Yapılmazsa Ne Olur?

Hem fiziksel hem psikolojik anlamda çalışan kişilerin en üst seviyeye getirilmesi iş hijyeninin kalitesine bağlıdır. Hijyen olmayan bir ortamda çalışmak çeşitli sağlık problemlerini ortaya çıkarmaktadır. Kısa süre içerisinde birçok probleme sebep olmakta ve aynı zamanda verimliliği de düşürmektedir. Çalışan kişilerde rastlanabilecek olan sağlık problemleri işveren tarafından karşılanmaktadır ve çalışan kişilerin sağlığını korumak amacıyla hijyenik önlemler alınması işverenlerin yükümlülüğündedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir