İşsizlik Ödeneği Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

İşsizlik Ödeneği Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
16.12.2022 00:49
İşsizlik ödeneği, sigortası bulunan işsizlerin yasada belirtilen şartları taşımaları durumunda işsiz kaldıkları dönemde yapılan ödemedir. İşsizlik ödeneği başvuru formu nasıl doldurulur, gerçekleşme tarihi ne demek, hangi durumlarda alınır? İşsizlik ödeneği hangi bankaya yatar, hangi durumlarda kesilir, geri ödeniyor mu? İşsizlik ödeneği hakkında merak edilen soruları sizler için cevapladık.

İşsizlik ödeneğine başvuru yapmak ve yararlanmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar,

·        Kendi istek ya da kusuru bulunmadan işsiz kalmak,

·        Hizmet akdinin sona ermeden önceki son 120 gününde hizmet akdinde bulunmak

·        Hizmet akdinin feshedilmesinden önceki 3 yıllık dönemde 600 gün işsizlik sigortası primi ödemek

·        Hizmet akdi feshedildikten sonra 30 gün geçmeden işsizlik ödeneğine başvurmak

İşsizlik ödeneğine başvurmak için hizmet akdinizden 30 gün geçmemesi gerekmektedir. Mücbir sebepler haricinde 30 gün içerisinde başvurmazsanız gecikilen süre, toplam hak sahipliğinden düşmektedir. İşsizlik başvuru formunu doldurmak için bir İŞKUR birimine gitmelisiniz ya da www.iskur.gov.tr üzerinden elektronik ortamda da başvuruda bulunabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği Geri Ödeniyor Mu?

İşsizlik maaşı, sigortalı çalışanın adına ödenen İşsizlik Sigortası Fonu tarafından çalışanın işini kaybettiği durumlarda almaya hak kazandığı bir ücrettir. Bu maaşı alırken verilen bilgilerde bir yanlışlık olması durumunda, kişiye verilen bu maaş yasal faizi ile birlikte geri ödenmek zorundadır. Eğer işçinin çalışması durumu tespit edilirse, dört aylık sürede ödenmiş ödenek İş Kurumuna iade edilmektedir.

İşsizlik Ödeneği Gerçekleşme Tarihi Ne Demek?

İşsizlik ödeneği, kendi isteği ya da kusuru dışındaki durumlar haricinde kişiye verilen maaştır. Bu maaşı devlet ödese de büyük bir kısmı kişinin çalışırken sigortaya yatırdığı paralardan karşılanmaktadır. İşsizlik ödeneği gerçekleşme tarihi, maaşın yatacağı gün olarak tahmin edilmektedir.

İşsizlik Ödeneği Hangi Durumlarda Alınır?

İşsizlik ödeneği bütün çalışmayan insanlara verilmemektedir. Bu maaşı elde etmek içinde karşılanması gereken koşullar vardır. İşsizlik ödeneği almanın şartları şunlardır;

·        Kendi istek ya da kusuru bulunmadan işsiz kalmak,

·        Hizmet akdinin sona ermeden önceki son 120 gününde hizmet akdinde bulunmak

·        Hizmet akdinin feshedilmesinden önceki 3 yıllık dönemde 600 gün işsizlik sigortası primi ödemek

·        Hizmet akdi feshedildikten sonra 30 gün geçmeden işsizlik ödeneğine başvurmak

Eğer bu şartları sağlıyorsanız işsizlik ödeneğine başvurabilirsiniz. Ancak bu durumda da ödeneği alacağınız süre hizmet akdinizin feshinden son 3 yıl içerisinde çalıştığınız gün sayısına göre değişmektedir. Ödenek alabileceğiniz süre şöyle belirlenmektedir;

·        Son 3 senede 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası ödediyseniz 180 gün

·        900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası ödediyseniz 240 gün

·        1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası ödediyseniz 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği Hangi Bankaya Yatar?

İşsizlik ödeneği için yapılan başvurular izleyen ayın sonuna kadar açıklanmaktadır. İşsizlik ödeneği almaya başlayacaksanız bu maaş her ayın 5’inde yatmaktadır. İşsizlik ödeneği ücretleri PTT üzerinden yatırılmaktadır.

İşsizlik Ödeneği Hangi Durumlarda Kesilir?

İşsiz kalan insanlara belirli şartları karşıladıktan sonra işsizlik ödeneği ödenmeye başlanmaktadır. Eğer bir kişi işsizlik maaşı alırken bir sigortalı işe girerse kişinin işsizlik maaşı kesilmektedir. Ancak kişi bir kez daha işsiz kalırsa daha önceden hak edilen işsizlik maaşı süresi dolduruluncaya kadar işsizlik maaşı ödenmeye devam eder.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir