Hemen hemen her iş yerinin duvarında asılı olan vergi levhası, bir işletme sahibi için önem taşıyan resmi evraktır. Bir ticarethane açarak düzenli gelir sağlayan herkes bir vergi mükellefi olarak gösterilir ve vergi vermesi zorunlu haldedir. Vergi mükellefinin kimlik bilgileri, iş yeri adresleri, işe başlama tarihleri, bağlı olduğu vergi dairesinin adresi gibi pek çok bilginin yer aldığı vergi levhaları, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yıllık olarak düzenlenen bir levha olarak bilinmektedir. Her bir şirket için ayrı ayrı ve senelik olarak düzenlenen bu levhaların içerikleri ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulur. Beyanname vererek hazırlatılması mecburi olan vergi levhası hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizlerle…
Vergi Levhası Nedir?
Vergi levhası, bir ürün ya da hizmet satarak düzenli kazanç sağlayan vergi mükelleflerinin iş yerlerinde bulunan resmi bir evraktır. Bu evrak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenmekte olup, içerik bilgileri ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Genelde her işletmenin duvarında asılı bir şekilde yer alan vergi levhalarının üzerinde mükelleflere ait kimlik bilgileri, vergi kimlik numaraları, ticaret unvanları ve iş yeri adresi gibi bilgilerin yer aldığı bilinmektedir.
Vergi Levhası Olmayan Bir İşletme Cezası Ne Kadar?
Düzenli kazanç sağlayan her bir işletmenin vergi levhası bulundurması zorunludur. Kanunlarla da desteklenen bu uygulamaya aykırı bir hareket söz konusu olduğunda mükellefler para cezası ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Her yıl farklı miktarlar üzerinden ceza verilen bu durum 2021 yılı ile birlikte güncellenmiştir. Herhangi bir şekilde vergi levhası olmayan ya da bu levhayı görünür bir şekilde iş yerlerinin duvarına asmayan mükelleflerin bu yıl ödeyecekleri ceza tutarı 380 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Vergi Levhası Kaç Yılda Bir Yenilenir?
Vergi levhasının düzenli periyotlarla düzenlenmesi zorunludur. Bu kapsamda bakıldığında Gelir İdaresi Başkanlığı yani GİB tarafından yılda bir kez düzenleme yaptırılmalıdır. Aksi takdirde yine para cezası ile karşılaşılması mümkündür.
Vergi Levhası Olmazsa Ne Olur?
Yukarıda da bahsi geçtiği üzere vergi levhasının olması, her mükellef için şarttır. Bu levhanın iş yerlerinde bulundurulmaması Vergi Usul Kanunları tarafından cezai işleme tabi tutulmaktadır. Bu açıdan bakıldığında eğer bir iş yerinde vergi levhası bulundurulmazsa para cezası kesilebilir. Bu ceza ise özel usulsüzlük olarak değerlendirilmektedir. Bakıldığında Vergi Usul Kanunu’nun 34. Maddesinin 4 Numaralı Bendinde bu durum açıkça belirtilmektedir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Bir iş yeri açıldıktan sonra usulüne uygun olarak kazanç elde edilmesi için iş yerinin vergilendirmeye tabi tutulması gereklidir. Bunun için alınması gereken şey vergi levhasıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı’na vergi levhası alınabilmesi için ibraz edilmesi gereken evraklar ise şu şekildedir;
· İlk olarak iş yeri bildirim formu doldurulmalı ve verilmelidir.
· İş yerine ait ikametgah ilmühaberi verilmelidir.
· Nüfus cüzdanının örneği verilmelidir.
· Noter tasdikli imza sirküleri
· Varsa kira kontratı verilmelidir.
Vergi Levhası İçin Nereye Başvurulur?
Vergi levhası alınabilmesi için iş yerinin bulunduğu ikamet bölgesine bağlı vergi dairesine gidilmelidir. Burada bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurarak gerekli belgelerin toparlanması istenebilir.
Vergi Levhası Olan Sigortalı İşte Çalışabilir Mi?
Evet. 2011 tarihinden önce bir şirket sahibi yani vergi mükelleflerinin başka bir iş yerinde sigortalı çalışması mümkün değildi. Fakat günümüzde vergi kaydı olan her bir birey dilediği vakit sigortalı bir işe girerek çalışma hayatını sürdürebilmektedir.
Vergi Levhası Ne Kadar Sürede Çıkar?
Vergi levhası çıkartmak için verilen her bir belge eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. İşlemlerde bir aksaklık olmadığı sürece vergi levhasının yaklaşık bir ay içinde çıkacağı bilinmelidir.
Vergi Levhası Ücretli Mi?
Vergi levhasına sahip olmak için bilindiği kadarı ile herhangi bir ücret verilmesi gerekmiyor. Fakat burada yapılacak işlemler esnasında bazı harçlar yatırılması gerekebileceği tahmin ediliyor.
Vergi Levhası Olan Memur Olabilir Mi?
Vergi levhasına sahip olan kişilerin yani herhangi bir şekilde esnaf ya da tüccar olan kimselerin memur olamayacağı bilinmektedir. Devlet memurluğuna ilişkin 657 sayılı kanun maddesinde bu durum açıkça ifade edilmektedir.
Vergi Levhası İle Kredi Çekilir Mi?
Evet. Esnaf kredisi almak isteyen vatandaşların bu krediyi alabilmeleri için ilk olarak işletmelerine ait olan ciro belgelerini sunmaları gerekiyor. Ardından ise bu durumu destekleyebilmeleri için kendi adına olan vergi levhalarının bir örneğini ya da fotokopisini de iletmeleri isteniyor.