İsot Nedir?

İsot Nedir?
18.01.2022 12:03
İsot Şanlıurfa’dan gelen çok yararlı bir baharattır. İsotun nasıl yapıldığı hep merak konusudur. İsotun birçok faydası varken aşırı kullanımı bazı zararlar verebilir.

Özellikle Şanlıurfa topraklarında yetişen isot biberinin kurutulup baharat haline getirilmesiyle oluşan bir baharattır. Siyah, mor ve kırmızı (pul biber) renklerinde çeşitleri vardır. Araştırmalara göre en faydalı isot mor renkli isottur. Tadı oldukça acı olduğundan yemeklere, çorbalara, salatalara acılık katmak için kullanılmaktadır. Doğal bir baharat olduğunda acılığı ağızda çok fazla kalmamaktadır. İsot, kırmızı pul biberinin karartılmış halidir. Çok yaygın olan çiğ köfte için de olmazsa olmaz bir baharattır. Kuzu etlerinde kuzu kokusunu almak içinde kullanılmaktadır. Mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Sindirim siteminden kalp hastalıklarına kadar pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Yalnız dikkat etmek gerekmektedir. Piyasa da isot adı altında birçok sahte ürün satılmaktadır. Bu yüzden isotu güvenilir yerlerden temin etmeli ve satın alırken kokusuna, rengine, tadına bakılmalıdır.

İsot Nasıl Yapılır?

Şanlıurfa’da yetişen isot biberi öncelikle toplanır ve içindeki tohumları temizlenir. Temiz bir zeminde kurumaya bırakılır. Kuruyan biberler kırmızı renklidir. Bu nedenle siyah rengini alana kadar biberler sıcak su ile nemlendirilerek şeffaf torbalarda bekletilir. Daha sonra kurutulmuş biberler zeytinyağı ve tuzla iyice dövülür. Dövme işlemi için makinalar mevcuttur. Eğer makine mevcut değilse tokmaklarla dövülmektedir. Bu zor ve güç gerektiren bir işlemdir. Dövme işlemi bittikten sonra tekrar kurutulmaya bırakılır. Daha sonrada uygun saklama koşullarında saklanır. Güneşi az gören biberler kırmızı (pul biber),1-2 gün görenler siyah,3-4 gün görenler mor renkte olurlar.

İsot Faydaları Nelerdir?

Şanlıurfa’nın bağrından lezzetli mi lezzetli bir baharat olan isotun faydaları saymakla bitmez. İçeriğinde magnezyum, demir, fosfor, postasyum ve mineraller bulunmaktadır. Ayrıca içeriğinde A,K,C vitaminleri de bulunmaktadır. Bu zengin içerikli baharatın en çok bilinen faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

·        Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımı sağlar. Zayıflamaya yardımcı olur.

·        Düzenli tüketilirse cildiniz için muhteşem yaşlanma karşıtı bir kurtarıcıdır.

·        Gaz söktürür.

·        İdrar söktürür.

·        Ödem oluşmasını engeller.

·        Kandaki şeker oranını dengeleyici özelliğe sahiptir.

·       Kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir. Damar tıkanıklığına, damar sertleşmesine engel olur ve damarları temizler.

·        Sindirim sistemini düzenleyerek sindirim kolaylaştırmaktadır.

·        Kolesterol düşürmeye yardımcıdır.

·        Kanser hastaları içinde tavsiye edilir. Kanser hücrelerinin büyümesini önler.

·        Mideyi rahatlatır.

·        Boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir.

·        Bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

 İsot Zararları Nelerdir?

Birçok faydası olan isot her ürün gibi fazla kullanıldığında bazı zararlar ortaya çıkarır. İsotun aşırı kullanımı mide asidi, ülser, reflü gibi hastalıklara sebebiyet verir. Ayrıca bazı araştırmalara göre siyah isotun çok fazla işlemden geçtiği için biberin bileşimleri bozduğu ve zararlı olduğu söylenmektedir. Siyah isot çok fazla güneş ışığına maruz kalır ve siyah rengini alana kadar sürekli sıcak su ile nemlendirilir. Bunun da biberdeki bütün mineralleri öldürdüğü söylenmektedir. Bu araştırmaya göre en yararlı isot mor renkteki isottur. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir