Metabolizma Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Metabolizma Hakkında Merak Edilen Bilgiler
06.11.2021 21:25
Vücudumuz harika bir doğal işletim sistemine sahiptir. Metabolizma değerleri nedir, en çok ne çalıştırır? Metabolizma tipine göre zayıflama nasıl olur, nasıl yavaşlatır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Gün içinde birçok reaksiyon gerçekleşir. Bu reaksiyonlardan en fazla bilineni metabolizmadır. Metabolizma, canlı yaşamının devam etmesi için vücutta olan kimyasal tepkimeler olarak açıklanabilir. Ya da vücudun enerji enerji elde etmek için harcadığı kalori olarak da karşımıza çıkabilir. Kişinin cinsiyeti, yaşı, beslenme şekli, günlük hareketleri ve alışkanlıkları ile her bireyde farklılık gösterir. Ayrıca genetik ve biyolojik faktörlerde metabolizma hızını etkileyebilir. Bazı insanlarda daha hızlı bazı insanlarda daha yavaş çalışan metabolizma hızını edineceğimiz alışkanlıklar ile değiştirmemiz mümkündür.

Metabolizma Değerleri Nedir?

Metabolizma hızı insandan insana değişen bir reaksiyondur. Özellikle de cinsiyet ve yaş kavramları en önemli faktördür. Fazla kas yüzdesine sahip olan erkekler kadınlara oranla daha hızlı bir metabolizmaya sahiptirler. Bizler için ideal metabolizma hızlarına bakacak olursak, 20-40 yaş aralığında olan kadınlarda 1000-1400, yine bu yaşlarda olan erkeklerde 1200-1600 değerlerinde olmalıdır. Özellikle 40 yaşından itibaren metabolizma hızı düşmektedir. Bu yaştan sonra kişilerde %2'lik bir metabolizma düşüş hızı gözlemlenmektedir. Bunun temel nedeni ortaya çıkan hastalıklar ve hareketsiz yaşam olarak gösterilebilir.

Metabolizmayı En Çok Ne Çalıştırır?

Metabolizmayı hızlandırmanın en kolay yolu spor yapmaktır. Bir taraftan metabolizmanızı hızlandırırken diğer taraftan daha sağlıklı bir görüntüye spor ile ulaşabilirsiniz. Yürüyüş yapmak veya hafif tempoda kısa bir süre yapacağınız bir koşu sizler için oldukça yararlı olacaktır. Vücudumuzun %70'lik bir oranının sudan oluştuğunu herkes bilmektedir. Su, en önemli metabolizma çalıştırıcıdır. Mide problemi yaşamayanlar için baharat ve acı da oldukça etkili bir faktördür. İyi bir uyku düzenine sahip iseniz metabolizmanızın daha aktif olduğunu söyleyebiliriz. B vitamini alımının da metabolizmayı çalıştırdığı uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Muz, yumurta, ıspanak, portakal suyu, patates B vitamini içeren başlıca gıdalardır.

Metabolizma Tipine Göre Zayıflama Nasıl Olur?

Kilo vermek ve zayıf olmak herkesin hayalidir. Bu nedenle önümüze çıkan her diyeti uygulama kapasitesine sahibiz. Ancak herkesin vücudu farklı karakteristik özelliklere sahiptir. O yüzden her diyet herkes için uygun değildir. Metabolizma özelliğimizi bilmek yaptığımız diyetlerde bizlere daha olumlu sonuçlar verecektir. Metabolizma A, B, C olmak üzere üç ana tipe ayrılır. A tipi metabolizmaya sahip kişiler daha yağlı ve tuzlu beslenmeye yatkındır. Yüksek oranda protein içeren yiyecekler tüketmeniz yapacağınız diyete yansıyacaktır. Kırmızı et, tavuk, hindi ve balık diyette tüketmeniz önerilen gıdalardandır. B tipi metabolizma çeşidinde ise tatlıya düşkünlüğünüz var demektir. Bu tipteki bireylerin karbonhidrat yönünden zengin ve protein içeriği düşük besinler tüketmesi daha yararlıdır. Kanatlı hayvan eti, esmer pirinç, buğday ekmeği beslenme listenizde olması gerekenlerdir. C tipi metabolizmaya sahip kişiler de ise hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklere düşkündürler. Bu tipteki kişiler yağlı, karbonhidratlı ve protein içerikli ürünleri eşit oranda tüketmelidir.

Metabolizma Nasıl Yavaşlatılır?

Birçok yiyecek ve davranış türü metabolizma hızınızı arttırırken bir kısmı da düşürmeye neden olur. Metabolizma hızının düşmesinde ki en büyük etken hormonsal değişimlerdir. Süt ve buğday içerikli yiyecekler metabolizma yavaşlatan türdendir. Kilo vermek amaçlı kullandığınız tahıl içerikli diyet ürünleri metabolizma yavaşlatma etkisine sahiptir. Ayrıca şeker ve yağlı yiyecekler metabolizma hızını düşürmektedir. Gün içinde yaşamış olduğunuz stres, guatr gibi sahip olduğunuz rahatsızlıklar, öğün atlanması metabolizma hızını düşüren etkenlerdir. Tüm bunlara ek olarak metabolizma hızının mevsimsel olarak da değiştiğini bilmelisiniz. Yaz aylarında daha hızlı bir metabolizmaya sahip olurken kış aylarında metabolizma daha yavaş çalışır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir