İşçi Hakları Nelerdir?

İşçi Hakları Nelerdir?
18.11.2021 14:17
İşçi Hakları Nelerdir? İş hakları için nereye başvurulur, telefon numarası nedir, işçi haklarını korumak için kurulan örgüt nedir, işçi hakları sözleşmesi nedir, konularını sizler için derledik.

İşçiler işten çıkarılırken çoğu zaman işveren tarafından hakları yenmektedir. Bu haklarından yararlanmak için işçi adalete başvurabilir. İşçi hakları arasında bilinmesi önem taşıyan önemli haklar şu şekildedir.

·        İşe iade hakkı: İşveren işçinin sözleşmesini iptal etmek istiyorsa, işçiye yazılı olarak fesih bildirimini ve fesih sebebini kesin ve net bir şekilde açıklamak zorundadır. İşten sebepsiz yere ya da işveren tarafından haksız yere işten çıkarıldıysa, fesih bildiriminden sonra bir ay içinde işe iade talebini verebilir. İşçinin işe iade davası açabilmesi için iş yerinde 30’dan fazla işçi çalışması ve 6 aylık kıdeminin olması gerekir. İşçinin işe iade davası hâkim tarafından kabul edildiği takdirde, işten atılmış olan işçi, işe ilk girerken belirtilen aynı koşullarla tekrar işe alınmalıdır. İşçinin işe alınmaması durumunda işveren tarafından işçiye dört aydan az olmamak şartıyla tazminat ödemesine karar verilebilmektedir. İşçinin belli bir süre boş kalacağından dolayı dört aylık ücret ayrıca ödenecektir.

İşçi Hakları İçin Nereye Başvurulur?

İşçiler ilk olarak arabulucuya başvurmaktadır. İşçinin hakları arabulucu ile ödenmez ise işçi tarafından dava açılmalıdır. İşçi hakları için görevli iş mahkemeleri bakmaktadır. İşçinin hakları yendiğinde ya da bu haklar işveren tarafından kendisine ödenmediği takdirde işçi bu konuda uzaman bir iş hukuku avukatı ile görüşmelidir. Bu sayede işçinin alacağı haklar boşa gitmeyeceğinden işçi tüm haklarına kavuşacaktır. İşçi hakları yerel içtihatlarda, mevzuatlarda ve kanunlarda hüküm ve koruma altına alınır. İşçi hakları işçinin işe devam ettiği süre içerisinde de faydalanabileceği gibi aynı zamanda işçinin işten ayrılması veya atılmasından sonra oluşan haklarıdır. Bu haklar işveren tarafından verilmeli, iş veren tarafından işçinin hakları geri çevrilirse hemen yargı yoluna başvurulmalıdır.

İşçi Hakları Telefon Numarası Nedir?

Çalışma Hayatı İletişim Merkezi ALO 170’i 7 gün 24 saat istediğiniz zamanda arayabilirsiniz. İletişim merkezleri Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan bütün hizmetlerle ilgili bilgiler ve çözüm sağlamaktadır. ALO 170’e başvuru takip numaranızı kimse ile paylaşmamanız gerekmektedir. Çalışma ve Soysal Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu ile ilgili bütün bilgileri ALO 170’i arayarak öğrenebilme imkanına sahipsiniz.

İşçi Haklarını Korumak İçin Kurulan Örgüt Nedir?

Sendikalar, işçiler için menfaatlerini, sosyal haklarını, ekonomik ve işverenle veya sermayeyle pazarlık yaparak toplu sözleşme imzalama hakkına sahip olan bir örgüttür. Sendikalar işçiler tarafından yasal olarak kurulan kuruluşlardır. Bütün sendikalar kişinin memleket, milliyet, düşünce ve inanç ayrımı yapmadan tüm işçilere açıktır. Sendikalara üyelik için tek şart işçi olmalarıdır. Sendikalarda insanların politik düşünceleri, renkleri ve inançları ne olursa olsun ayrımcılığa maruz kalmadan sendika içerisinde seçme ve seçilme hakkına sahiptirler. Sendikalar bütünleştirici kurumlardır. Sendikalar birlik, beraberlik ve dayanışmaya hayat verirler.

İşçi Hakları Sözleşmesi Nedir?

İş hakları sözleşmesi, işçinin bağımlı olarak iş görmeyi, işvereninde ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan bir sözleşmedir. İş sözleşmesi, kanunda aksi iddia edilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir. İş hakları sözleşmesinin süresi bir yıl ya da bir yıldan fazla olduğu takdirde iş sözleşmesini yazılı bir şekilde beyan etmesi zorunludur. Bu belgeler her çeşit resim, harçtan ve damga vergisinden muaftır. Yazılı sözleşme yapılmayan işçiye işveren tarafından en geç iki ay içerisinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma saatini, ücreti ve ek ücretini, ücret ödeme dönemini, sözleşmenin süresi belirli ise süresi, fesih olma durumunda ise işçinin uymak zorunda olduğu hükümleri gösteren bir yazılı belge vermek ile yükümlüdür.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir