İncir Aşısı Hangi Ayda Yapılır?

İncir Aşısı Hangi Ayda Yapılır?
04.02.2023 22:01
İncir yetiştiriciliği ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgesinde yapılır. İncir aşısı, köklendirme, çelikleme hangi ayda yapılır? İncir budaması, göz aşısı, hasadı hangi ayda yapılır? gibi incir yetiştiriciliği hakkında merak edilenleri bu yazımızda derledik.

İncir aşısı genellikle yaz aylarında yapılır. Bu dönemde, meyve ağacının büyüme sezonunda olduğu için, daha iyi bir şekilde yerleşebilir ve daha hızlı kök salar. Ancak, incir yetiştiriciliği yapılan bölgenin iklim koşullarına göre aşının zamanı belirlenmelidir. Örneğin, bazı bölgelerde incir aşısı ilkbahar aylarında yapılabilir. Önemli olan, aşı işlemi yapılırken ağaçta kesinlikle çiçek açmamış olmasıdır.

İncir Köklendirme Hangi Ayda Yapılır?

İncir köklendirme işlemi genellikle yaz aylarında yapılır. Bu, meyve ağacının büyüme sezonunda olduğu ve daha iyi kökler oluşturabileceği anlamına gelir. Ancak, her bölgenin iklim koşulları farklı olduğu için, incir yetiştiriciliği yapılan bölgenin iklim koşullarına göre belirlenmelidir.

İncir Çelikleme Hangi Ayda Yapılır?

İncir çelikleme, genellikle yaz aylarında yapılır. Bu dönemde, meyve ağacının büyüme sezonunda olduğu için, daha hızlı şekilde yeni dallar oluşur ve daha iyi bir şekilde çeliklenir. Ancak, incir yetiştiriciliği yapılan bölgenin iklim koşullarına göre çeliklemenin zamanı belirlenmelidir. Örneğin, bazı bölgelerde incir çelikleme ilkbahar aylarında yapılabilir. Önemli olan, çelikleme işlemi yapılırken ağaçta kesinlikle çiçek açmamış olmasıdır.

İncir Budaması Hangi Ayda Yapılır?

İncir ağaçlarının budaması genellikle kış aylarında yapılır. Kış ayları, incir ağaçlarının uyku dönemi olduğu için bu dönemde budama yapmak incir ağacının yeni büyümeye daha az zarar verir. Ayrıca, kış aylarındaki soğuk hava incir ağacının kan dolaşımını yavaşlattığı için budama yaparken ağaçta oluşabilecek olası enfeksiyonları önler. Ancak, incir ağacının bölgesine ve iklimine göre budama zamanı değişebilir. Önemli olan incir ağacının uyku dönemi sırasında budama yapmaktır.

İncir Göz Aşısı Hangi Ayda Yapılır?

İncir göz aşısı genellikle ilkbaharda, yani mart, nisan veya mayıs ayları arasında yapılır. Bu dönemde ağaç daha aktif büyümeye başlar ve gözler daha hızlı gelişir. Göz aşısı yaparken, sağlıklı bir incir fidanından alınan gözler, incir fidanının kabuğunun üzerine yerleştirilir ve orada yavaş yavaş kökler oluşmasına izin verilir. Bu işlem sonunda yeni bir incir ağacı elde edilmiş olur.

İncir Hasadı Hangi Ayda Yapılır?

İncir hasadı genellikle yaz veya sonbaharda yapılır. Hasat dönemi, incirlerin tam olgunlaştığı ve rengi koyulaştığı zamandır. Bu zamanda incirler yumuşak ve lezzetli olurlar. Ancak, incir türleri arasında hasat zamanları farklılık gösterir. Örneğin, bazı türler erken yazda, diğerleri ise sonbaharın başında olgunlaşır. İncir ağaçlarının bölgesine ve iklimine göre hasat zamanları değişebilir. Önemli olan incirlerin tam olgun olduğu zaman hasat etmektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir