Evde Aloe Vera Yetiştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Evde Aloe Vera Yetiştirme Hakkında Merak Edilen Bilgiler
04.09.2021 18:00
Cildin daha genç görünüm kazanmasını sağlayan ve cilt bakımında kullanılan en yaygın bitkilerden olması sebebiyle son yıllarda evlerde aloe vera yetiştirilmeye başlanmıştır. Bizler de evde aloe vera yetiştirmenin faydaları, evde aloe vera yetiştirmenin zararları, evde aloe vera nasıl yetişir?, evde aloe vera nasıl bakılır? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Cildin daha genç görünüm kazanmasını sağlayan ve cilt bakımında kullanılan en yaygın bitkilerden olması sebebiyle son yıllarda evlerde aloe vera yetiştirilmeye başlanmıştır. Diğer bitkiler kadar suya ihtiyaç duymaması ve oldukça kolay olan bakımı sayesinde evde yetiştirilebilmektedir. Olgunlaşması ve büyümesi 3-4 yıllık bir süreç gerektirdiğinden fidan olarak bakılması tavsiye edilmektedir. Kısa sürede yetiştirilen bu fidanlar cilt bakımında kullanılabilir hale gelmektedir. Bazı kaynaklara göre Aloe Vera’nın kullanımı Eski Mısır zamanına dayanmaktadır. Enfeksiyon tedavisinde, yanıklarda ve parazit hastalıklarında ve Kleopatra’nın cilt güzelliğinde Aloe Vera kullanıldığı söylenilmektedir.

Evde Aloe Vera Yetiştirmenin Faydaları Nelerdir?

Aloe Vera yapısında temel yağlar, mineral, vitamin, enzim, amino asit ve birçok maddeyi barındırmaktadır. Bu sebeple birçok hastalığa şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Aloe Vera’nın faydaları arasında şunlar gösterilebilir;

·        İltihaplı deri hastalıklarında ve yara tedavilerinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

·        Cilde yaptığı faydaları ile bilinmekle beraber bunlar cilde nem ve yumuşaklık kazandırması, pH oranını düzenlemesi, cildi diri ve genç tutmasıdır.

·        Mantar, uçuk gibi cilt hastalıklarına karşın en etkin ilaçtır. Ayrıca sedef hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.

·        Teni ve deri üzerindeki gözenekleri toksinlerinden ayırmaktadır.

·        Hücre yenilenmesine yardımcı olur ve bu etkisiyle cildin yaşlanmasını geciktirmektedir.

·        Yenilenme ve gençleştirici özelliği kemik erimesi tedavisinde de kullanılır.

·        Yanık gibi durumlarda cildi onarmakta kullanılır.

·        Sarılık hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

Evde Aloe Vera Yetiştirmenin Zararları Nelerdir?

§ Önerilen dozdan daha fazla kullanılması durumunda ishal, idrar, kilo kaybı, kas güçsüzlüğü, düşük potasyum, kalp sorunları ve dışkıda kan gibi sorunlara neden olmaktadır.

§ Bazı hassas bünyelere karşı alerjik reaksiyona neden olmaktadır.

§ Kanda elektrolik dengesizliğine neden olmaktadır. Bu sebeple halsizlik ve düzensiz kalp atışı yaratmakta ve yaşlılarda kullanımına uygun olmamaktadır.

§ Fazla kullanım sonucu mide ağrısı ve kramplara neden olmaktadır.

§ Yüksek doz alınması sonucu hamilelik dönemlerde düşüğe neden olabilmektedir.

Evde Aloe Vera Nasıl Yetişir?

Evde saksı içerisinde kolayca yetişebilir bir bitkidir. Bakımı son derece kolay olmaktadır. Güneşi seven bir bitki olması dolayısıyla güneş alan ve esintili bir yerde oldukça hızlı yetişmektedir. Direkt olarak güneş ışığı alırsa büyümesi verimli halde olacaktır. Sulama yapılırken oldukça dikkat edilmeli ve son derece özen gösterilmelidir. Eğer fazla sulama yapılırsa kökleri çürüyebilmektedir. Sulamanın yapılması için toprağın kuru olması gereklidir. Bu sebeple toprağın kuruluğuna bağlı olarak her gün veya gün aşırı bir şekilde sulanmalıdır. Yetiştirilen toprağın süzek özelliği olması gereklidir. Bitki kökleri açısından drenajın iyi yapılması büyük önem taşımaktadır. Toprak yeterince süzek değilse ponza taşı ilave edilerek toprak süzek hale getirilebilmektedir.

Evde Aloe Vera Nasıl Bakılır?

Genellikle tropik bölgelerde yetiştirilen aloe vera türü uygun koşullar altındayken evde de yetiştirilebilir bir bitkidir. Cilt bakımı ve kozmetik sektöründe yaygın bir şekilde kullanılan aloe vera bitkisinin bakımı için bir takım prensiplerin öğrenilmesi gereklidir. Bu prensiplerden bazıları şunlardır;

ü Güneşli bir yere koyun: Gölge olan yerlerde büyümemesi ve güneşi sevmesi sebebiyle mutlaka güneş ve gün ışığı alan bir yere koyulmalıdır. 6-8 saat güneş aldığı vakitlerde verimli bir şekilde yetişmektedir. Donma ihtimalinin olduğu ve soğuk havalarda mutlaka koruma altına alınması gereklidir.

ü Tedbirli sulama: Suya fazla ihtiyaç duymaması nedeniyle sulama işlemi oldukça önemlidir. Aşırı derecede sulanması köklerinde mantar oluşmasına ve çürümesine yol açmaktadır. Bunun olması bitkinin kısa sürede ölmesine yol açar.

ü Gübreleme: Nisan ile Eylül arasındaki sürede kuvvetle büyüdüğü için bu dönemdeki büyümenin güçlendirilmesi ve hızlandırılması için ayda iki kez gübre kullanılabilir.

ü Böceklere dikkat edin: Bazı haşereler ve bitler aloe vera bitkisinin özünü çok sever ve emebilmektedirler. Böceklenme olması bitkinin büyümesini olumsuz etkiler.

ü Saksı değişikliği: Genel olarak küçük saksılar içerisinde yetiştirilse de yıllarca dayanması için büyümesine imkan verecek büyüklükte bir saksıda ya da toprakta yetiştirmek daha faydalı olacaktır.

ü Kaktüs karışımı: Kumlu ve kuru toprakta yetişmeyi seven aloe vera için nemli toprak uygun değildir. Bu sebeple kaktüs bitkileri için kullanılan özel karışımları aloe vera yetiştirmek için kullanabilirsiniz.

ü Saksı seçimi: Büyümesi kısa sürede olduğu ve yayılarak büyüdüğü için yetişmesi için bolca bir alan ya da saksı seçilmelidir. Bitki saksıdan dışarıya doğru büyüdüğü vakitte mutlaka daha büyük bir saksıya konulmalıdır.

ü Çakıl taşı: Drenaj sağlamak için toprağa deniz kabukları veya çakıl taşı yerleştirin. Bu işlem aloe vera’nın doğal ortamını oluşturmak açısından önemlidir.

ü Bitki bebekleri: Ana bitkiden çıkan ve filizlenen küçük bitkiler dikkatli bir şekilde ana bitkiden ayırılarak 1-2 gün dışarda bekletilir. Daha sonrasında saksı kumuna konulur ve saksıya ekilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir