İlaçlı Tomografi Çekimi Ne Kadar Sürer?

İlaçlı Tomografi Çekimi Ne Kadar Sürer?
15.12.2022 21:53
İlaçlı tomografi, insan vücudunda bulunan bazı hastalıkları tespit etmede kullanılan bir yöntemdir. İlaçlı tomografi çekimi ne kadar sürer, çekildikten sonra ne yapmalı, sonucu kaç günde çıkar, sonucu e nabızda görünür mü? İlaçlı tomografi ve Emar arasındaki fark nedir? İlaçlı tomografi hangi hastalıklarda kullanılır? gibi çokça araştırılan soruları sizler için yanıtladık.

Tomografi, insan vücudunda bulunan organların ultraviyole ışınlar yardımıyla bilgisayar üzerinden görüntülenmesidir. Dokularda meydana gelen hasarları tespit etmek için kullanılır. İlaçlı ya da ilaçsız olmak üzere iki tane tomografi yöntemi bulunmaktadır. İlaçlı tomografi, kemik kırıklarının görüntülenmesi ya da iç yaralanmaların tespiti için kullanılır. Hastaya damar yolundan ilaç verilerek daha detaylı görüntüler elde edilir. Böylece daha ayrıntılı incelemeler yapılabilir. Bu işlem genellikle 20-30 dakika sürer. Ağrılı bir işlem olmadığı için anesteziye gerek yoktur.

İlaçlı Tomografi Çekildikten Sonra Ne Yapmalı?

İlaçlı tomografi çekilirken kullanılan renkli ilaçlar aslında oldukça zararlı ilaçlardır. Bu ilaçların böbrek yetmezliği ile birlikte birçok sistemik hastalıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden işlemden sonra ilacı ve radyasyonu atmak için bol bol su tüketilmelidir. Bol su içerek vücuttan bir an önce atılmasını sağlamakta fayda vardır. Yapılan bazı araştırmalara göre ise radyasyonu vücuttan atmak için sarımsak tüketmenin çok etkisi bulunmaktadır. Sarımsağın antibiyotik özelliği vardır ve bu özelliği radyasyonun vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur.

İlaçlı Tomografi Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Tomografi sonuçları hastaneden hastaneye her ne kadar değişiklik gösterse de en geç 10 gün içinde çıkmaktadır.

İlaçlı Tomografi Sonucu E Nabızda Görünür Mü?

İlaçlı tomografi raporu radyoloji uzmanı tarafından hazırlanmaktadır. Tomografi sonucunuzu öğrenmek istiyorsanız E nabıza girmeniz yeterlidir. E nabızda bulunan radyolojik görüntülerim bölümüne tıkladığınız zaman sonucunuzu burada görebilirsiniz.

İlaçlı Tomografi Ve Emar Arasındaki Fark Nedir?

İlaçlı tomografi taramaları ve Emar’ın her ikisi de vücudunuzdaki görüntüleri yakalamak için kullanılır. En büyük fark, Emar’ın (manyetik rezonans görüntüleme) radyo dalgalarını kullanması iken bilgisayarlı tomografi taramalarının X ışınlarını kullanmasıdır. Her ikisi de nispeten düşük riskli olsa da, koşullara bağlı olarak her birini daha iyi bir seçenek haline getirebilecek değişiklikler vardır.

İlaçlı Tomografi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Yüksek çözünürlüklü olan ilaçlı tomografinin hangi hastalıklarda kullanıldığı da ayrı bir merak konusudur. Kullanıldığı hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Kemik kırıkları, bozuklukları ve kemik tümörlerinin tanısında

·        İç organlardaki yaralanma ve iç kanamaların belirlenmesinde

·        Kan damarlarının tam olarak görüntülenmesinde

·        İç organ hastalıklarının tespit edilmesinde

·        Tümörün vücuttaki lokalizasyonunu belirlenmesinde

·        Ameliyat öncesinde ve radyasyon tedavilerinin planlanmasında

·        Biyopsi ve iğne aspirasyonu gibi girişimsel olaylara rehberlik etmesinde

·        Kanser, kalp hastalığı, akciğer hastalıklarının tespit edilmesinde

·        Kemik direncinin ölçülmesi

Gibi birçok hastalıkta kullanılan bir yöntemdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir