Andropoz ülkemizde çok konuşulmasa da genelde herkesin bildiği bir süreçtir. Yaşa bağlı olarak gelişen bu süreçte ne yazık ki erkeğin yaş almasına bağlı olarak kanında azalan testosteron hormonunun azaldığı ve bu nedenle cinsel iktidar problemi yaşadığı bir dönemdir. En büyük sorun olarak gösterilen şey ise genelde cinsel performans düşüklüğüdür. Bu durum cinsel performansın yavaşlamasına ve düşmesine neden olduğu gibi aynı zamanda da ruh halini de etkiler. Andropoz bir süreç olmakla birlikte bu sürecin erkeği rahatsız edici daha pek çok özelliği de bulunur. Bunlar ise depresif bir ruh hali, göbekte yağlanma, uykusuzluk gibi sorunlardır. Hemen hemen kadınlarda ki menopoz dönemi ile aynı etkilerin baş gösterebileceği bu durum, ereksiyon sorunları nedeni ile de bir erkeği oldukça mutsuz eder. Özellikle kırklı yaşlardan sonra ve ellili yaşlarda görülebilen andropozu daha yakından tanıyalım…
Andropoz Yaşı Kaçtır?
Yaşadıkça yaşımız ilerler. Bu hayatın doğal bir sürecidir. Bebeklik, erken çocukluk, ergenlik, yetişkinlik gibi yaşlılık da bir süreçtir ve bu sürecin bazı bedensel değişimlere neden olduğu bilinir. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak sık etkilenilen ve erkekleri etkisi altına alan bu dönem kadınlarda görülen menopoz dönemi ile eşzamanlıdır. Kadınlar gibi erkekler de bu dönemi genelde kırklı yaşlardan sonra yaşarlar. Genel olarak 45-55 yaş aralığında olunması andropozun bilinen yaş aralıklarıdır.
Andropoz Cinselliği Etkiler Mi?
Evet. Erkekleri etkisi altına alan andropoz döneminin en büyük olumsuz etkisi cinsel yaşama olan olumsuz etkisidir. Bu süreçte yaşla birlikte cinsellik hormonu olarak bilinen testosteronun kan seviyesinden yavaşça azalması genellikle ereksiyon sorunlarına yol açar. Aynı zamanda cinsel performans esnasında bir erkeğin ihtiyaç duyduğu sertleşme sorununun yanı sıra çabuk yorulma, çok terleme, sıcak basması ve halsiz hissetme gibi sorunlara da neden olabilir. İşte bu nedenle bir insan yaşamının cinsellikte en sık etkilendiği dönem kadınlar için menopoz erkekler için ise andropoz dönemidir.
Andropoz Sonrası Cinsellik Nasıldır?
Andropoz sonrasında cinselliğin nasıl bir yöne evrileceği pek çok erkek tarafından merak ediliyor. Bu dönemde yaşanan en büyük sorun ise andropoz sona erdiğinde yaşın da daha fazla ilerlemesi. Dolayısı ile ilk gençlik zamanlarında iken bir cinsel performans göstermek oldukça zor oluyor. Andropoz sürecini bitiren erkekler genelde daha yorgun, halsiz, endişeli ve depresif olabiliyor. Bu durun elbette cinsel yaşama olumsuz yansıyor. Aynı zamanda ereksiyon sorunları da yaşanabiliyor. Hal böyle olunca bir cinsel ilişkiden beklenen haz her iki taraf için de tatmin edici olmayabiliyor.
Andropoz Döneminde Cinsellik Nasıldır?
Andropoz döneminde cinsel yaşam oldukça zorlayıcıdır. Erkek birey her ne kadar eşi ile beraber olmak istese de çoğu zaman kendini yorgun hissedebiliyor. Ayrıca meni seviyesinde de ciddi manada bir düşüş olabiliyor. Buna ek olarak erkekler çok zor ereksiyon olup, çok erken boşalabildiklerinden dolayı her iki taraf da bu ilişkiden memnun olmuyor. Ayrıca erkekler çok çabuk terleyip bunaldıkları için genelde bu dönemde partnerlerine yanaşmayı da pek tercih etmiyorlar.
Andropoz Dönemi Ne Kadar Sürer?
Tıpkı ergenlik dönemi gibi andropoz da bir dönemdir. Bu dönem kendiliğinden yaşanır ve hem psikolojik hem de fizyolojik olarak süreç kendiliğinden işler. Andropoz döneminin ne kadar sürebileceği konusunda pek çok kişi yanıt arar. Fakat ne yazık ki bununla ilgili net bir süreçten bahsedilmez. Çünkü herkesin bedenindeki yaşananlar farklı farklıdır. Genel olarak bakıldığında ise bu süreç 1-6 yıl arasında değişebilir. Tamamen fizyolojik etkilere bağlıdır.
Andropoz İçin Hangi İlaç Kullanılır?
Andropoz doğal bir süreç olduğu için genelde ilaç kullanılmaz. Fakat beklenenden daha erken bir süreç içerisinde andropoza giren erkek bireyler için bazı ilaç tedavileri yapılabilir. Kan seviyesinde düşen testosteronu yeniden yerine koyabilmek için bir tedavi planı başlatılır. Genelde bakıldığında ise cilt altına ve kas içine uygulanan ilaçlar kullanılmaktadır.
Andropoz İçin Hangi Doktora Gidilir?
Pek çok andropoza giren kişi bu durumda ne yapacağını bilemez. Hangi doktora gidileceği ise genelde bir soru işareti olarak akıllarda yer edinir. Fakat bu sorunun yanıtı oldukça basittir. Andropoza giren bir kişinin genelde başvurması gereken hekimlikler üroloji klinikleridir.
Andropoz Ateş Yapar Mı?
Andropoz dönemlerinde yaşanan en büyük sorunlardan biri de ateş basmasıdır. Vücutta yer alan hormonlarda değişim olması nedeni ile andropoza giren erkeklerde ateş basması hissi görülebilir. Fakat iltihabi bir ateş basmasından söz edilemez. Çünkü burada enfeksiyona bağlı bir durum yoktur. Bu nedenle eğer görülen bir yüksek ateş var ise bu durumda başka bir hastalıktan şüphe duyulması önerilir.
Andropoz Egzersizleri Nelerdir?
Andropoz dönemini bertaraf etmek her ne kadar mümkün değilse de yapılması gereken bazı ufak tefek değişikliklerle bu dönemi daha hafif geçirmek mümkündür. Dolayısı ile sigara tüketimi azaltılmalı, bol bol yürüyüş ve egzersizler yapılmalıdır. Andropoza doğrudan etki eden bir egzersizden bahsetmek isem mümkün değildir.