İhracatçı Nedir?

İhracatçı Nedir?
19.08.2021 15:26
Vergi numarasına sahip gerçek ve tüzel kişiler ile mevzuat hükümlerine istinaden İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine üye olan hukuki tasarruf yapmak yetkisi tanınan ortaklıklar olarak tanımlanmaktadır. İhracatçı nedir, olma şartları nelerdir, birlikleri nelerdir, ihracat yapmak ne işe yarar, nasıl yapılır? İhracat yapmak için gerekli belgeler neler?

Mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıklar olarak tanımlanan ihracatçı, fatura düzenleyebilmek için gerekli olan Vergi Mükellefiyet kaydı yaptırmak şartıyla İhracatçı Birliklerine üye olarak ihracat yapabilmektedir. İhracat Yönetmeliğinde belirtildiği üzere İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresi başvuru yapan ihracatçılar, ihracat işlemlerini başlatabileceklerdir. İhracat yapmak isteyen ihracatçıların için durumlarını belirtir ortaklık sözleşmelerini göstermesi istenmektedir. Bu sözleşmelerde İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine üye oldukları, tek vergi numarasına sahip olduklarını gösteren belgeler, noterden tasdikli imza sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi, tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan durumlarını göstermeleri istenmektedir. İhracat Yönetmeliği ve uygulama Tebliğlerine uygun olarak üyelik işlemlerini gerçekleştiren ihracatçılar, ihracat işlemlerine gerçekleştirebilme yetkisine sahip olabilmektedir.

Vergi numarasına sahip gerçek ve tüzel kişiler ile mevzuat hükümlerine istinaden İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine üye olan hukuki tasarruf yapmak yetkisi tanınan ortaklıklar olarak tanımlanmaktadır. Yani kısaca ihracatla ilgilenen kişi ve kurumlar ihracatçı olarak nitelendirilebilir. İhracatçı olabilmenin yönetmeliği göre iki zorunlu aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalardan ilki vergi numarasına sahip olmak ikincisi ise ihraç edilecek ürüne göre ilgili olan ihracatçı birliklerine üye olmaktadır. Bu aşamada yer alan vergi numarası vatandaşlar tarafından alınan ve sonradan iptal edilebilen vergi numarası değil, gerçek ve tüzel kişiliğe sahip şirketlerin sahip oldukları vergi numarasıdır.

İhracat Yapmak Ne İşe Yarar?

·        Pazar payını genişletme fırsatı verir.

·        Üretim artırma imkanı sağlar.

·        İç pazara bağımlılığı azaltır, iç pazardaki durgunluğu telafi eder.

·        İç pazardaki rekabeti yayma imkanı verir.

·        Dış pazara girilmesi pazar araştırma maliyetini azaltır.

·        Pazarlarda yaşanan yoğun rekabeti pazarın ihtiyaçlarına göre uyarlanmasını teşvik eder.

İhracat Nasıl Yapılır?

Aşamaları ve prosedürleri açısından bakıldığında ihracat süreci ihraç edilecek ürüne, ihraç yapılacak ülkeye ve ihraç şekline göre hazırlanacak ihracat belgeleri çeşitlilik arz etmektedir. Öncelikli olarak ihracat sözleşmesinin imzalanması, ihracat belgelerinin alınması ve hazırlanması gelmektedir. Pazarlama uluslararası versiyonda yapılacaksa ihracat danışmanlık firmalarından profesyonel destek alınabilmektedir. Belgeler hazırlandıktan sonraki aşamada yapılacak olan işlem ihracatı kesinleşen ürünün üretimi, ambalajlanması, yüklemeye hazır hale getirilmesi ile ihracata hazır hale gelmesi sağlanır. Ürünü nakliye edecek firma ile anlaşılıp yükleme gerçekleştirilir. İhracatçı firma, nakliye firması, gümrük firması tarafından kendi sorumluklarını belirtir ihracat belgeleri hazırlanır. İhraç edilecek malın gümrük bölgesinde gümrük işlemleri yapılarak yurtdışına çıkışı gerçekleştirilerek ihracat yapılır. İhracat yapıldıktan mal bedelinin yurtiçine getirilme süreci takip edilir.

İhracatçı Birlikleri Nelerdir?

İhracat yapmak isteyen veya ihracat faaliyetinde bulunmak isteyen kurumları bir örgüt yapısı altında toplayan birliklerdir. İşbirliği gerçekleştirme ve ilgili ticari işlemleri geliştirmek amacıyla oluşturulan birlikler ürün ve hizmet grupları açısından farklı olarak birleşebilmektedir. Bölgesel olarak farklı isimlerle yapılan birlikler; organize olmak, dayanışma sağlamak, ihracatların miktar ve tutarını arttırmak, mesleki ilişkileri düzenlemek ve ihracatçıların yaşadığı sorunların çözümüne yardım etmek amacıyla bir köprü görevi görmektedir.

İhracatçı Olma Şartları Nelerdir?

  • Vergi mükellefiyet yazısı
  • İmza sirküleri fotokopisi
  • Taahhütname
  • Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
  • Esnaf sicil numarası ile üretim faaliyetinde olduğunu gösterir faaliyet belgesi
  • Konsorsiyum ve ortak girişim durumlarını gösterir ortaklık sözleşmesi

İhracat Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

v Proforma Fatura

v Orijinal Faturalar

v Konsolosluk Belgesi

v Navlun Fatura

v Koli Müfredat Belgeleri

v Çeki Listeleri

v Eşya Ordinosu

v Konşimento

v Tır Karnesi

v Sağlık Sertifikası

v Standardizasyon Kontrol Belgesi

v Borsa Tescil Beyannamesi

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir