Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir?

 Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir?
10.09.2021 08:57
Ticaret günümüz insanın en önemli uğraşılarından olup, şirketler, ülkeler ve insanlar arasında yapılır. Dış ticarette teslim şekilleri nelerdir, teslim şekillerine göre fiyatlandırma nasıl yapılır, dış ticarette teslim şekilleri ile ilgili işlemler nelerdir? Dış ticarette teslim şekilleri F grubu nedir, D grubu nedir, C grubu nedir, dış ticarette teslim şekilleri sxw nedir?

Ticaret günümüz insanın en önemli uğraşılarından olup, şirketler, ülkeler ve insanlar arasında yapılır. İç ve dış ticaret olarak iki grupta yer alan uğraşı, belirli kurallar ve kanunlarla güvence altına alınmıştır. Özellikle dış ticaret ekonomik olarak büyük bir yer kaplamakla beraber, bunların teslim şekilleri mevcuttur. İhracatçı ve ithalatçı arasında gelişen bu durum, ürünün nasıl teslim edileceğine ilişkin kuralları kapsar. Bu teslim şekilleri ülkeden ve firmalardan kaynaklı değişik gösterebilmektedir. Özellikle bazen mal tesliminde anlaşmazlıklar çıkabileceği için, Uluslararası Ticaret Odası kurulmuş olup, merkezi Paris’tedir. ICC kısaltması ile bilinen bu kuruluş, anlaşmazlıklar ve uyuşmazlıkları gidermek için bazı kurallar belirlemiştir. Bunun ışığında 1936 yılı itibari ile INCOTERMS yani uluslararası Ticaret Terimleri yürürlüğe girmiştir. Bu terimlerde dünyanın değişimine paralel olarak 1963, 1967, 1976, 1980, 1990 ve 2000 yıllarından bazı değişiklikler yapılmıştır. Yazımızın devamında bu teslim şekillerini sizin için detaylı bir şekilde işledik…

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Nelerdir?

Dış ticarette belirlenen teslim şekillerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

·         İhracatçının İş Yerinde Teslim

·         Taşıcıya Teslim

·         Taşıma Ücreti Ödenmiş Teslim

·        Taşıma Ücreti, Sigorta Ödenmiş Teslim

·         Terminalde Teslim

·        Belirlenen Yerde Teslim

·         Gümrük Vergileri Ödenmiş Halde Teslim

·         Gemi Yanında Teslim

·         Gemi Bordasında Teslim

·         Navlun Ödenmiş Halde Teslim

·        Masraflar, Navlun, Sigorta ödenmiş Teslim

Dış Ticarette Teslim Şekillerine Göre Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?

Dış ticaret işlerinde teslim şekillerine göre bazı fiyatlanmalar yapılır ve ihraç eden bunları karşılamakla yükümlüdür. Örnek verecek olursak bazı teslim şekilleri satıcı tarafından sigortalı, gümrük vergisi karşılamalı gibi özellikler barındırırken buna göre fiyatlandırması yapılır. Taşıcıya masrafsız şekillerde ise daha az bir fiyatlandırma yapılır. Yani fiyatlama tamamen teslim şekillerinin özelliğine bağlı olarak yapılır.

Dış Ticarette Teslim Şekilleri İle İlgili İşlemler Nelerdir?

Dış ticarette teslim şekillerine göre birçok işlem gerçekleşirken, bu teslim türlerinden hangisi gerçekleşecekse buna uygun işlemler yapılır. Örneğin satıcının malları nerede, nasıl ya da kime teslim edeceği konusu hakkında işlemler yapmak mümkündür. Malların nasıl taşınacağı ve yükümlülükleri ne olacak işlemleri de teslim şekillerine bağlı oluşur. Özellikle satıcı ve alıcı malları almadan önce ki süreçte bu malların, her aşamasını nasıl olacağını teslim şekillerine göre, anlaşıp, işlemler yapabilmektedirler.

Dış Ticarette Teslim Şekilleri F Grubu Nedir?

Özellikle dış ticarette bir sürü teslim şekli var olmakla beraber, bunlar gruplandırmıştır. Bu gruplardan biri olan F grubu, satıcının yükümlülüğünün, alıcı tarafından belirtilen gümrük sınırlarını geçtikten sonra, ana taşıcıya teslim etmek ile sorumlu olduğudur. FCA olarak kısaltılan ve Free Carrier, Ana Taşıcıya Teslim anlamındadır. Bu grupta ayrıca FAS olarak kısaltılan Free Alongside Ship ise Gemi Doğrultusunda Teslim olup deniz taşımacılığı ile ilgilidir.

Dış Ticarette Teslim Şekilleri D Grubu Nedir?

Dış ticarette bir başka teslim grubu ise D grubu olarak karşımıza çıkmakla beraber, DAT, DAP ve DDP teslim şekillerini kapsar. Bu yöntem satıcı yani ihracat yapanların en az tercih ettiği yöntem olup, pek çok riski üstlenmeyi ön görür. O yüzden ihracat yapacak olanlar pek bu teslim şeklini benimsemese de, 3 tür teslim şekli vardır. Terminalden teslim yani DAT, Belirlenen noktada teslim DAP ve DDP yani Gümrük Resmi ödenmiş teslim olarak bilinmektedir.

Dış Ticarette Teslim Şekilleri C Grubu Nedir?

C grubu teslim şekillerinde ise ihracat yapan, mallarını alıcının ülkesine götürecek ana taşıcının da ücretini ödemeyi kabul eder. C grubunda yer alan teslim şekilleri şöyledir:

·        CFR- Mal Bedeli ve Navlun Ödenmiş

·        CIF-Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş

·        CPT-Taşıma Ücreti Ödenmiş Teslim

·        CIP-Taşıma ve Sigorta Ödenmiş

Bunlardan CFR sadece deniz yolunda kullanılmakla beraber, C grubu teslim şekillerini içerirler.

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Exw Nedir?

Bu teslim şekli İşyerinde Teslim olarak bilinmekle beraber, EX Works ya da EXW diye kısaltama ile kullanılır. Bu teslim şeklinde ihracatçı mallarını, satıcının yerinde ya da belirlenmiş bir depo, fabrika gibi alıcının tasarrufuna bırakır. Satıcı başka bir araca, bu malları taşımakla yükümlü değildir. Satıcılar bu teslim şeklinde asgari yükümlülüklere sahiptir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir