Ihlamur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ihlamur Hakkında Bilinmesi Gerekenler
21.01.2022 13:30
İnsan sağlığı açısından sayısız faydaya sahip olan ıhlamur, özellikle kış aylarında sıklıkla tükettiğimiz bir bitki türü. Ihlamur tüketimi oldukça eski tarihlere dayansa da, ıhlamur hakkında bilinmeyen birçok bilgi bulunuyor. Ihlamuru sık tüketenler tarafından ıhlamur hakkında bilinmesi gerekenler merakla sorgulanıyor. Ihlamurlar ne zaman çiçek açar? Ihlamur günde kaç bardak içilir, gece içilir mi? Ihlamur zayıflatır mı, zehirler mi? Ihlamur hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derleyip cevapladık.

Ihlamur, tilia adıyla da bilinmektedir. Malvaceae familyasına bağlı Kuzey Yarımkürenin ılıman ve yarı tropik bölgeleri içerisinde yetişebilen bir ağaç türüdür. Ihlamurun 30’a yakın farklı türü bulunur. Boyları ise 20 ila 40 metre arasında yüksekliğe kadar varır. Yaprakları kalp biçiminde olup, çiçekleri hermafroditik yapıya sahiptir. Bu özelliği ile hem erkek hem de dişi böcekler tarafından polenlenebilirler. Serin, verimli ve kireçli topraklarda yetişmeyi severler. Taban suyu yüksek, bol humuslu ve kumlu topraklarda yetişebildikleri gibi, daha az derin ve kireçli topraklarda da yetişebilirler. Ihlamurun en yaygın kullanımı çiçeklerinin kurtularak çay haline getirilmesidir. Özellikle kış aylarında tüketimi yaygın olan ıhlamurun birden fazla faydası bulunmaktadır. Ihlamurun bitki çayı olarak tüketimi; vücuttaki bakteri ve virüslerin artmasını engelleyen özelliklere sahiptir. Mevsim geçişlerinde yaşanan mikrop artışı durumlarından korunmak için ıhlamur çayı kullanımı tercih edilmektedir. Ihlamur, alt solunum ve üst solunum yolları enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kronik yorgunlukların giderilmesi konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Güçlü etkileri sayesinde yorgunluğu giderici bir yapıya sahiptir. Ek olarak; bağışıklık sistemini güçlendirme, kusma, hazımsızlıklar, böbrek fonksiyonlarının düzenli çalışmasında önemli etkileri vardır.

Ihlamurlar Ne Zaman Çiçek Açar?

Ihlamurlar diğer bitkilerden farklı zamanlarda çiçek açarlar. Ihlamurların Haziran ayından itibaren tamamen çiçek açmaya başladığını söyleyebiliriz. Haziran ayı ile çiçek açan ıhlamurlar belli periyodlarda toplanarak kurutulurlar. Ihlamurların toplanıp kurutulması ve tüketimi kış aylarını bulur.

Ihlamur Günde Kaç Bardak İçilir?

Ihlamur tüketimi çok eski zamanlardan beri yaygın. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olarak yer alan ıhlamur tüketimi hakkında hala merak edilen sorular var. Ihlamurun kaç bardak tüketilmesi gerektiği de bu soruların başını çekiyor. Ihlamuru demleme çay olarak günde 2 veyahut 4 bardak içebilirsiniz.

Ihlamur Gece İçilir Mi?

Ihlamurun en bilinen özellikleri arasında sakinleştirme ve dinlendirme özellikleri yer almaktadır. Ihlamur uyku problemlerine iyi gelerek sinirleri yatıştırma özelliğine sahiptir. Ayrıca stres ve kaygıyı da azaltmaktadır. Bu özellikleri ile ıhlamuru geceleri yatmadan önce 1 bardak olacak şekilde içebilirsiniz. Uzmanlara göre gece yatmadan önce ıhlamur tüketmenin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.

Ihlamur Zayıflatır Mı?

Ihlamurun insan sağlığı ve insan vücudu üzerinde sayısız etkileri vardır. Bu etkiler arasında en bilineni zayıflatma özelliğidir. Ihlamuru aç karna tüketmek vücutta tokluk hissiyatı yaratacaktır. İştahın kapanmasını sağlayan ıhlamur tüketimi tokluk hissiyatı yaratarak yağ yakımını hızlandırır. Bu özellikleri ile ıhlamur zayıflatır diyebiliriz.

Ihlamur Zehirler Mi?

Soğuk algınlığı başta olmak üzere hastalık dönemlerinin şifa kaynağı haline gelen ıhlamur hakkında merak edilen birden fazla soru bulunuyor. Bu sorular arasında en önemlisi ıhlamurun zehirleme olasılığı olup olmadığı sorusu. Ihlamur dikkatle tüketilmesi gereken bir ürün. Ihlamuru serin ve kuru bir yerde 1 seneye yakın bozulmadan saklayabilirsiniz. Ancak herhangi bir şekilde satın aldığınız ya da evde bulundurduğunuz ıhlamuru şüpheli buluyorsanız tüketmemelisiniz. Bozulmuş ya da çiçekleri herhangi bir şekilde zarar görmüş ıhlamuru tüketmek insan sağlığı açısından riskli olabilir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Spesifik olarak ıhlamurun zehirlediğine dair herhangi bir klinik bulguya rastlanmamıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir