Ihlamur Çayı Faydaları Nelerdir?

Ihlamur Çayı Faydaları Nelerdir?
19.01.2022 16:00
Tüketimi her daim yaygın olan ıhlamur çayı, uzun yıllardır tüketilen bir ürün. İnsan vücudu açısından sayısız faydalara sahip olduğu ortaya çıkan ıhlamur çayı hakkında merak edilen birçok bilgi bulunuyor. Ihlamur çayının bilinmeyen faydaları internetin araştırma konusu oldu. Ihlamurlar çiçek açar mı? Ihlamur nasıl demlenir, bozulur mu, fidanı nasıl dikilir? Ihlamur çayı ile ilgili merak edilen sorulara sizler için cevap verdik.

İnsan sağlığı açısından olumlu etkilere sahip olduğu bilinen ıhlamur çayı; fermente edilmeyen ıhlamur ağacının çiçekli yapraklarından meydana gelir. Ihlamur ağacının beyaz ve sarı renklerde açmakta olan yaprak ve çiçeklerinin kurutulması ile elde edilmektedir. Bu sebeple oldukça doğal ve yüksek oranda antioksidan içermekte olan bir bitkidir. Ihlamurun kaynatılarak çayının yapılması uzun yıllardır kullanılan bir tüketme yöntemi. Ihlamur çayının faydaları arasında; soğuk algınlığı ve grip türevi hastalıklara karşı koruma, gözaltı morlukları ve göz yorgunluğunu giderme, saç bakımı, cilt bakımı, sinir sistemine iyi gelme, vücutta bulunan fazla ödem ve şişkinlikleri azaltma etkisine sahip olma gibi özellikler yer alır. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirme ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelme gibi faydalarının da bulunduğu bilinmektedir.

Ihlamurlar Çiçek Açar Mı?

Ihlamur ağacının farklı çeşitli bulunmaktadır. Latince adı ‘’Tilia Cordata’’ olarak bilinen ıhlamur, ıhlamurgiller familyasına aittir. Anavatanı ise Kuzey Yarımküredir. Ülkemizde hemen her bölgede yetişen ıhlamurlar çiçek açar. Ancak ıhlamurlar, diğer bitkilere göre çok daha geç çiçek açarlar. Bu özellikleri ile kış içeceği olarak adlandırılırlar. Ihlamurlar Haziran ayı sonunda ya da Temmuz ayı ortalarında çiçek açarlar. Bu çiçekler toplanarak, kurutulur. Kış aylarında ıhlamurun çiçekleri kaynatılarak çay olarak tüketilir.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur demlemek son derece basittir. Yoğunluk ve tat zevkinize göre ayarladığınız ıhlamurları bir cezvenin içerisine koyun. Üzerine su ekleyin. Ocağa alıp demlemeye bırakın. Su fokurdamaya başladığında altını kapatın. Bir süzgeç yardımıyla kupaya aktarıp dilediğiniz gibi tüketin. Bir başka yöntem olan french-press yardımıyla sadece sıcak su ve ıhlamurları haznede demlendirerek de tüketebilirsiniz. Demlediğiniz ıhlamuru sade tüketebileceğiniz gibi, bal ya da şeker ile tatlandırabilirsiniz.

Ihlamur Bozulur Mu?

Ihlamuru kurutulmuş şekilde satın aldıysanız, 1 sene kadar bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Ancak ıhlamurun bozulmaması için uygun saklama koşullarını yaratmanız son derece önemlidir. Bu bağlamda kurutulmuş şekilde satın aldığınız ıhlamurları serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Uygun saklama koşullarını yaratmanız durumunda ıhlamuru 1 sene civarında gönül rahatlığıyla bozulmadan tüketebilirsiniz.

Ihlamur Fidanı Nasıl Dikilir?

Ihlamur fidanını dikme işlemine başlamadan önce toprak bir takım işlemlerden geçirilmelidir. Toprak sert bir durumda ise, öncelikle toprağın yumuşatılıp yabani otlardan arındırılması gerekir. Ihlamur ağacının dikimi, sonbahar ya da ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Ihlamur ağacı kış ağlarında yapraklarını dökecektir. Ihlamur ağacını dikmek için farklı yöntemler kullanabilirsiniz. Ihlamur ağacını dikme yöntemleri arasında en çok kullanılan uygulama dallandırma yöntemidir. Dallandırma yöntemi dışında daha pratik olması açısından ıhlamur fidanını direkt olarak toprağın içerisine dikebilirsiniz. Uygun derece az miktarda sulayarak, gerektiğinde budayarak ıhlamur yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Fidan dikme işlemi, dallandırma yönteminden daha pratik olduğu için özellikle evde dikim işlemi yapıldığında daha sık tercih edilen bir yöntem haline dönüşmüştür. Saksının içerisinde yumuşak bir toprağa ıhlamur fidanını dikebilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir