Doymamış Yağ Zararlı Mıdır?

 Doymamış Yağ Zararlı Mıdır?
23.09.2021 15:30
Yağlar vücudun ihtiyacı olan en temel yapı taşlardan birisidir. Vücut ısısının korunmasını organların korunmasını, vücutta enerji üretilmesini ve vitaminlerin vücuttan emilmesini sağlayan en önemli besindir. Doymamış yağ zararlı mıdır, doymamış yağların özellikleri nelerdir, bitkisel midir, faydaları nelerdir, nelerde bulunur, katı mıdır? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Yağlar vücudun ihtiyacı olan en temel yapı taşlardan birisidir. Vücut ısısının korunmasını organların korunmasını, vücutta enerji üretilmesini ve vitaminlerin vücuttan emilmesini sağlayan en önemli besindir. Bu yüzden düzenli olarak vücuda alınması gerekir. Fakat yağ tüketirken aşırıya kaçmamalı ve sağlığa en uygun olanı seçilmelidir. Doymamış yağ vücutta kendiliğinden üretilmeyen, oda sıcaklığında sıvı bir halde bulunan bitkisel yağlardır. Tekli doymamış yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri olmak üzere 2 çeşitte ele alınır. Bu iki çeşit arasında sağlık açısından pek bir fark yoktur. Doymamış yağ, iyi grup yağlar arasındadır. Yani insan vücuduna çok faydalıdır. Yağlar, yağ asitleri birleşerek oluşur. Yağ asitlerinin miktarı, yağın türüne göre değişir. Yağ asitleri, yağ zincirinde yer alır ve eğer tek karbon bağı içeriyorsa doymamış yağ asidi olarak adlandırılır. Tekli doymamış yağ asitleri arasında fıstık, fındık, zeytinyağı, kanola yağı, susam ve avokado gibi türler görülür. Yağ asitleri yağ zincirinde çoklu karbon bağı içeriyorsa buna da çoklu doymamış yağ asitleri denir. Çoklu doymamış yağ asitleri oda sıcaklığında sıvı ya da yumuşak bir halde olur. Omega 3 ve Omega 6 yağları çoklu doymamış yağlara örnektir. Bunun dışında somon balığı, sardalya, uskumru ve ton balığı gibi omega 3 kaynakları, keten tohumu, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu kuru yemişler, zeytin yağı, Ayçiçek yağı, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, kanola yağı ve soya yağı da doymamış yağlara örnek olarak verilebilir.

Doymamış Yağ Zararlı Mıdır?

Doymamış yağlar zararlı değil, aksine çok faydalıdır. Doymamış yağlar vücudun ihtiyacı olan yağlarıdr. Dışardan alınması gerekir. Vücudun daha sağlıklı çalışmasını sağlar, vücutta kan dolaşımını hızlandırır, kalp ve damar sağlığına iyi gelir, kalp hastalıkları riskini azaltır, kanın pıhtılaşmasını önler, kolesterol düşmesine yardımcı olur. Ayrıca doymamış yağlar bitkisel olduğundan dolayı tüketilmesi daha kolaydır ve rahatsızlık hissine neden olmaz. Ancak her besinde olduğu gibi doymamış yağlarda da fazla tüketim önerilmez. Çünkü fazla yağ vücutta depolanmaya başlar ve bazı sorunlara yol açar.

Doymamış Yağların Özellikleri Nelerdir?

Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvı ya da yumuşak bir halde olur. Çoğunlukla bitkilerden elde edilir. Tekli veya çoklu doymamış yağlar olmak üzere iki çeşitte görülür. Tekli doymamış yağlar fındık, fıstık, avokado, zeytin ve kanola yağında bulunur. Tekli doymamış yağlar vücutta kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. İyi kolesterol seviyesini artırır. Çoklu doymamış yağlar ise susam, soya fasulyesi, mısır ve Ayçiçekte gibi bitkisel yağlarda bulunur. Ayrıca omega 3, omega 6, ceviz ve keten tohumu yağında da bulunur.

Doymamış Yağ Bitkisel Midir?

Doymamış yağlar bitkilerde yer alan yağlardır. Avokado, kanola, zeytin, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, fındık, fıstık, ceviz ve soyada bulunur. Ayrıca sardalya, somon, ton balığı ve uskumru gibi balık türlerinde de doymamış yağ bulunur. Bitkisel oldukları için hafiftir, tüketimi daha kolaydır, tüketildikten sonra vücutta rahatsızlık hissine neden olmaz. Ancak yine de çok fazla tüketilmemesi önerilir. Çünkü fazla tüketildiğinde vücutta başka sorunlara yol açabilir.

Doymamış Yağ Faydaları Nelerdir?

Doymamış yağlar bitkilerden üretilir. Bu nedenle çok faydalıdır. Balık çeşitlerinde, keten tohumunda, ayçiçeğinde, zeytinyağında, ceviz, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler ve soyada bulunur. Doymamış yağlar vücutta vitamin emilimini artırır, yüksek kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur, kan pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını hızlandırır, kalp ve damar sağlığını korur, kalp hastalıkları riskini en aza düşürür ve vücudun daha sağlıklı çalışmasına yardım eder. 

Doymamış Yağ Nelerde Bulunur?

Doymamış yağ bitkilerden elde edilir. Brokoli, ıspanak, karalahana, şalgam yaprakları gibi yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, kanola bitkisi, zeytin, ayçiçeği, avokado, keten tohumu, fındık, ceviz, fıstık ve kabuklu kuru yemişlerde bulunur. Bunun dışında somon, ton balığı, sardalya ve uskumru gibi omega 3 kaynağı balıklarda da bulunur.

Doymamış Yağ Katı Mıdır?

Doymamış yağlar katı halde değil, sıvı halde bulunur. Bitkilerden elde edilir ve tüketimi çok hafiftir. Kalp damar sağlığını koruyan, kolesterolü düşüren ve kan dolaşımını hızlandıran doymamış yağlar her ne kadar faydalı olsa da tüm besinler gibi fazla tüketilmemesi gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir