Ambargo kelimesi haberlerde ve internette sıkça karşılaşılan kelimelerden birisidir. Bu noktada ambargonun ne anlam ifade ettiği hakkında açıklama yapacak olursak; ambargo bir ülkenin kendi üretimi plan malları bir başka ülkeye girişini ve satışını yasaklaması anlamına gelmektedir. Ambargo ayrıca bir ülkenin sahip olduğu gemileri kendi limanlarından ayrılmasını yasaklaması anlamında da kullanılmaktadır.
Ambargo Uygulanan Ülkeler
Günümüzde ve geçmişte birçok ülkeye ambargo uygulanmıştır. Ambargo uygulanan bu ülkelerin isimleri hakkında bilgi verecek olursak, bu ülkeler; Küba, Kırım bölgesi, Lübnan, Irak, Rusya, Burundi, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Güney Sudan, Suriye, Darfur, Yemen, Venezuela, Ukrayna, Sırbistan, Moldova, Gürcistan, Çin, Guatemala, Endonezya, Japonya, Myanmar ve Türkiye bu ülkelerin arasında bulunmaktadır.
Ambargo Neden Uygulanır?
Ambargoların neden uygulandığına dair pek çok farklı söylem vardır. Bu noktada konuya açıklık getirecek olursak; ambargo uygulamasının birçok nedeni vardır. Ancak günümüzde ambargoların çoğu siyasi nedenli ambargolardır. Siyasi nedenli ambargolar iki ülke arasında çıkan siyasi çatışmaların sonucunda ülkelerin birbirini yıpratmak ve güçsüzleştirmek açısından yaptığı uygulamalar arasında yer almaktadır. Siyasi ambargolar genel olarak silah sanayisi ürünlerinin satışına konulmaktadır. Bir diğer ambargo koyma nedeni ise ülkeler arası ticaretlerde bir ülkenin borcunu ödememesi veya yaptığı anlaşmalara uymaması sonucunda da uygulanmaktadır.
Ambargo Nasıl Uygulanır?
Ambargonun nasıl uygulandığı konusunda şu ifadeleri kullanmak yerinde olacaktır; ambargo uygulamasının yapılması devletlerin otoritesine bağlı olan bir işlemdir. Kısaca ambargo uygulamasından bahsedecek olursak; devletler ambargo uygulayacağı ülke ile olan ilişkilerini değerlendirir ve kendi çıkarlarına göre bir plan hazırlar ve devlet için de yetkili kurumlara sunar, bu olay ülkeden ülkeye senato, meclis veya bir başkan tarafından kabul edildikten sonra bildiri yayınlanır ve ambargo uygulaması başlar. Ambargo uygulaması başladığı andan itibaren ambargo ilan edilen ülkelere kara, hava ve deniz yoluyla gönderimler durdurulur. Sonuç olarak; ambargo uygulanan devletler mali kayıplar yaşayabilmektedir.
Ambargo Nasıl Delinir?
Ambargo hakkında en çok araştırılan konulardan birisi ambargonun nasıl delindiğidir. Bu noktada şunu belirtmek isteriz ki ambargo delmek aslında el altından yapılan yasal olmayan bir işlemdir. Bu uygulama ambargo uygulanan ülkenin ambargoyu uygulayan ülkeden mal alamadığı için bu malları diğer satın alan ülkelerden gizlice alması işlemine denir. Örnek vermek gerekir ise A ülkesi B ülkesine silah satmıyor ancak C ülkesine bu silahları satıyor B ve C ülkesi de kendi aralarında gizlice bir anlaşma yapıp B ülkesinin A ülkesinden satın aldığı silahları C ülkesi gizli bir şekilde B ülkesinden satın alıyor böylece de A ülkesinin koyduğu ambargo dolaylı yoldan delinmiş oluyor.