Bu açılan davalar idari işler ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu davaları idari mahkemeler, vergi mahkemeleri ve Danıştay gibi kurumlarda açabiliyorsunuz. İdari davalar bulunduğunuz yerde idare ve vergi mahkemeleri bulunuyorsa doğrudan bu mahkemelere giderek belgelerinizi elden teslim ederek işlem yapabilirsiniz. Dava ücretlerinin ve posta giderlerinin sizden bir miktar ücret talep edilmesi anlamına geldiği için bu konuları hesap ederek hazırlıklı bir şekilde gitmelisiniz. İdari davalar herhangi bir idarenin hukuka aykırı işlem yapması ve mağdur olan kişinin zararının tazmini için açılmaktadır. İdari davaların açılabilmesi için bu hukuka aykırı eylemlerin bir kamu kurumu tarafından yapılmış olması gerekmektedir. İdari işlemlerin tamamının halledilmesinden sonra dava tamamlanmaktadır. Davanın tamamlanma süreci vergi mahkemelerinde 30 gün kadar sürerken idare mahkemelerinde veya Danıştay gibi kurumlarda 60 gün içerisinde bu davayı açmanız gerekmektedir. Yani kısaca idari davalar açabilmeniz için gerekli belgelerin ve bilgilerin tamamlanmış olması delillerin bulundurulması ile birlikte bu idari davaları hak ihlali yapan idareleri ve işletmelerle ilgili sorunlar için açabilirsiniz.
İdari Davalarda Duruşma Olur mu?
İdari davalar devlet kurumları tarafından yapılan işlemler için açılmış dava türleridir. İdari dava başvurularında da birtakım yönergeler takip edilerek hareket edilmesi gerekiyor. Bunun için başvurmanız gereken kurumlar idare mahkemeler, vergi mahkemeleri ve Danıştaylar olmak üzere dava talebinizi bildirmelisiniz. Davayı açmak için ise idare veya vergi mahkemelerine doğrudan müracaat edilerek dava dilekçelerinin teslim edilmesi gerekiyor. Birtakım harçlar ve posta giderleri yatırıldıktan sonra davanın boyutuna göre sadece dilekçeler incelenerek belirli sonuçlandırmalar yapılabilmektedir. Fakat dava artık büyük bir boyuta geldiyse bunun için duruşma durumları söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden bu, sizin açtığınız dava sürecine göre şekillenecektir.
İdari Dava Açıldıktan Sonra Posta Ücreti Ne Kadar?
Harç ve posta ücretleri davanızın bir sonuca varabilmesi adına kesinlikle yatırmanız gereken ücretler olduğu için posta ücretini yatırmamak davanın işlemden kaldırılmasına sebep olacaktır. Bu harç ve posta ücretleri genel olarak 250 TL ile 530 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden yatıracağınız posta ve harç ücretleri hakkında dilekçeyi verdiğiniz kurumdan bilgi alarak tam olarak ne kadarlık bir ücret yatırmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bu şekilde dava sonuçlandıktan sonra eğer lehinize işlenirse sizin bu davadan sonra herhangi bir masraf ödemeniz söz konusu olmayacaktır. Bu şekilde gerekli dilekçeleri mahkemeleri ileterek idari dava açabilirsiniz.