Sorumluluk Sigortaları Nedir?

Sorumluluk Sigortaları Nedir?
22.08.2021 14:30
Sorumluluk sigortaları her türlü iş alanında yapılması önerilen bir nevi güvence olarak bilinir ve bu sigorta genel sigorta kapsamında değerlendirilen parametrelerden bir tanesidir. Sorumluluk sigortası nedir, nasıl yapılır? Sorumluluk sigortası diğer adı nedir? Sorumluluk sigortasının diğer sigortalardan farkı nedir, mesleki sorumluluk sigortası için gerekli belgeler nelerdir?

Sorumluluk sigortası üçüncü şahıs sigortası olarak da bilinen ve sigortalı olmak konusunda ayrıca değerlendirilen bir sigorta türüdür. Bu sigorta kapsamında işverenin çeşitli risklere karşı korunması amaçlanır. İşverenler, iş kolu her ne olursa olsun işçilerinden sorumludur. Bu nedenle oluşacak hatalar, kazalar, maddi ya da manevi zararlar her ne olursa olsun kanun önünde bu konudan sorumludur. Söz konusu hatalardan işçiler sorumlu olsalar dahi (hata işçiden kaynaklansa bile) bu durumda hem hasarların hem zarar gören tarafın hem de bu kişilerin ailelerin karşılaşacakları hasarların önüne geçilmeye çalışılır. Poliçe kapsamında yer alan maddelere göre tazminat ödeme yükümlülüğü bu sigortaya tabi olan kişiler için karşılanmaktadır.

Sorumluluk sigortaları her türlü iş alanında yapılması önerilen bir nevi güvence olarak bilinir ve bu sigorta genel sigorta kapsamında değerlendirilen parametrelerden bir tanesidir. Bankalar ve sigorta şirketleri tarafından yaptırılması gereken bu sigorta türünde herhangi bir iş yerinde oluşacak kazalardan dolayı hem çalışan hem çalışan ve sorumluk sigortasına sahip olan kişilerin aileleri güvence altına alınmaya çalışılır. Bir iş yerinde işçinin hatasından dolayı meydana gelen her türlü hasar ve hastalık durumlarında işçinin yine mağdur edilmemesi esasına dayalı olarak bu sigortanın yapıldığı bilinir.

Karşılaşılan zararın türü ne olursa olsun ve hata kimden kaynaklanıyor olursa olsun yine de söz konusu hasarın tazminatı poliçe kapsamında mağdur kişiye ödenmek durumundadır. Ülkemizde hangi iş kolunda olunduğuna bakılmaksızın bu sigortanın yapılması konusunda özen gösterilmesi gerekir. Kişisel sorumluluk sigortası ve iş yeri sorumluluk sigortası olarak iki ana başlıkta incelenen sorumluluk sigortası hekimliklerden işçilik kavramının var olduğu fabrika çalışma sistemlerine kadar herkesin yaptırması önerilen bir sigorta çeşidi olarak bilinir. Her türlü ihmal ve sorumsuzluğa dayalı olarak görülen sorumluluk sigortaları ürünlerin hasar görmesinden iş yeri hasarlarına kadar pek çok şeyi güvence altında tutulabilen bir sigorta olarak bilinmektedir. Hemen hemen herkesin aklında soru işaretlerin oluşmasına neden olan sorumluluk sigortaları hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizlerle...

Sorumluluk Sigortası Nasıl Yapılır?

Sorumluluk sigortasının yaptırılabilmesi için ilk olarak sorumluluk sigortası hizmeti sunan herhangi bir bankaya da sigorta acentesi ile anlaşma yapılması gereklidir. Doğrudan tercihe bağlı olarak gidilmesi gereken bir sigorta aracısına başvuru yapıldıktan sonra kişiler kendileri için en uygun olan sorumluluk sigortası tercihinde bulunmalıdır. Karşılıklı poliçe imzalandıktan sonra sigortalının tarafına iletilen aylık ödeme tutarı ilgili hesaba her ay düzenli olarak ödenmelidir. Bu sayede oluşabilecek her türlü maddi hasara karşı bir güvence sağlanır.

Sorumluluk Sigortasının Diğer Adı Nedir?

Hemen hemen bütün meslek dalları için önerilen sorumluluk sigortasının diğer adı kullanım amacı ile aynıdır. Bu sigorta türünün bilinen diğer bir ismi üçüncü şahıs sigortasıdır. Bu sigorta türünün üçüncü şahıs sigortası olarak adlandırılmasında işçilerin sorumluluğunu alan işverenin dahil olması oldukça önem taşıyan bir ayrıntıdır.

Sorumluluk Sigortasının Diğer Sigortalardan Farkı Nedir?

·        Sorumluluk sigortası hem işçinin hem de çalışanın haklarını korumak amacı ile düzenlenmiş bir sigorta türüdür.

·        Söz konusu hatalar ya da hasarlar meydana geldiğinde hem işçinin hem de çalışanın hakları korunurken söz konusu hasarın tazminatı da bu sigorta kapsamında ödenmektedir.

·        Hasarın meydana gelmesinde etkili olan tarafa da bir tazminat ödendiği bilinmektedir.

·        Hasarı medyana getiren kişilerin ailelerinin de mağduriyet yaşamasının bu sigorta kapsamında önüne geçilmiş olunur.

Mesleki Sorumluluk Sigortası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mesleki sorumluluk sigortası için gerekli olan belgeler hem işveren hem de işçi tarafından sağlanmalıdır. Mesleki sorumluluk kapsamında bakıldığında gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir;

·        Kimlik kartı fotokopisi

·        İş akdinin bir örneği

·        Vesikalık fotoğraf

·        SSK’ya bağlı olunduğuna dair belge

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir