Veri depolamaya yarayan manyetik bir alan olan hard disk, özellikle bilgisayarlarda kullanımı daha yaygındır. Yüklediğiniz video, müzik, resim, multimedya, oyun ve programlar hard diskinizde kalıcı bir şekilde saklanabilir. İçindeki dosya ve veriler herhangi bir elektrik kesintisinde ya da bilgisayarın kapanmasında zarar görmez. Aslında bu depolama alanı, bilgisayarın genel hafızası olarak karşımıza çıkar. Bu alana koyulan diğer adlar ise, sabit disk veya kısaltılmışı HDD olarak bilinmektedir. Hard disk bilgisayarım bölümüne girildiğinde görülmektedir. Bu alanda birden fazla hard diskte mevcut olabilir. Bilgisayara yüklenen ilk hard disk, yerel disk c olurken, diğerleri yerel disk d ve e olarak devam sağlar. Solid Stade Drive kadar ulaşmasalar da, daha ucuz olmaları bakımında çok tercih edilirler.
Hard Disk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bilgisayar kullanıcılarının en çok tercih ettiği taşınabilir sabit diskler alırken boyut ve tasarım ön planda tutuluyor. Ancak hard disk alımında dikkat edilmesi gereken pek çok parametre bulunur. Yeni bilgisayarınız için bir hard disk arıyorsanız öncelikle kapasitesine önem vermeniz gerekecek, çünkü yükleyeceğiniz her şey burada depolanır. Az bir depolama alanı için 512 GB başlayan bu diskler 10 TB kadar çıkabilmektedir. Bunlar arasında kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Bağlantı arabirimi olarak USB 3.0 hız konusunda iyi bir seçenek olabilir. hard disk alırken veri güvenliğine dikkat edilmesi başka bir konudur, daha çok üzerinde güvenli ya da Secure damgaları olan bir disk daha iyi olabilir.
Hard Diskin Anlamı Nedir?
Günümüz bilgisayarları ile dijital olarak yapamadığımız çok az şey var. Bu süper teknolojik aletler bir depolama alanına ihtiyaç duyar ve bunun için uygulamalar geliştirilmiştir. Ancak bilgisayar ilk alınırken bütün belge, dosya ve diğer her şeyin doğal depolama alanı hard disklerdir. Yani manyetik bir depolama alanı olan hard diskler 512 GB ile başlayan ve 10 TB’a kadar depolama alanları ile bize yardımcı olan bir donanım olarak karşımıza çıkıyor.
Hard Disk Bozulursa Ne Olur?
Hard diskler aksi durumlar olmadıkça uzun zamanlar kullanılabilen dayanıklı parçalardır. Ama bazı durumlarda diğer bütün parçalar gibi hard disklerde bozulabilir. Özellikle veri depo alanı olduğu için bozulmasını pek istemeyiz. Hard disk bozulmasında en kötü sonuç bütün verilerinizi kaybetme riskidir. Eğer verileriniz kurtarılacak gibi değilse bütün dosya ve her şey gitmiş olur.
Hard Disk Bilgisayarımda Görünmüyor Ne Yapmalıyım?
Öncelikle bu problem daha çok diskte harf atanmamasından kaynaklanır, yani bilgisayarı sekmesine girdiğinizde yerel disk c, d ve e gibi harflerin olmadığı anlamına gelir. Böyle durumlarda öncelikle Win+R tuşlarına beraber basın, çıkacak pencereye diskmgmt.mdc yazın ve enterlayın. Disk yönetimi penceresi karşınıza gelecektir. Disk 0, disk 1 gibi yazılar göreceksiniz ve C, D harfleri yoksa harf atanmamıştır. Harf olmayan diskin üzerine gelip, fareye sağa tıklayınız. Açılan yerde Sürücü Harfi ve Yolu değiştir bulup basın. Yeni bir pencere çıkacak, ekleye tıklayınız. Son çıkacak pencerede Şu sürücü harfini ataya basıp bir harf belirleyin ve tamama tıklayınız. Sonra bilgisayarım bölümünden harf atanmış mı kontrol edin.
Hard Disk Formatlama Nasıl Olur?
Bazı diskler önceden biçimlendirme yapılıp kullanılabilir halde bulunurken, daha eski disklerde bu formatlama yapmak gerekebilir. Bazı diskler farklı dosya yüklü bilgisayarlara takılmadan önce de biçimlendirmek gerekebilir. Ama bu formatlama diskin içindeki her şeyi silebilir, o yüzden dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın. Bilgisayarınızın işletim sistemine girerek, biçimlendirme talimatlarını takip ederek, diskinizi biçimlendirebilirsiniz.
Hard Disk İçindekileri Kurtarma?
Her şeyinizi kaydettiğiniz hard diskler çeşitli sebepler ile bozulabilir, bu parçaların bozulmasından çok daha önemli olan, değerli dosya ve belgelerdir. Böyle durumlarda firmalar verileri büyük bir oranla kurtarabilmektedir. Bilgisayarınızı ya da hard diskinizi götürerek yardım alınız. Ya da veri kurtarma, programlarını indirip uygulayabilirsiniz. Bunlar lisanslı ürünler olursa başarı oranı daha yüksek olur.
Hard Disk Nasıl Takılır?
Hard diskin başka bir problemi de bilgisayara nasıl takıldığı. Diz üstü bilgisayarların içinde kendinden olan bu parçalar bozulduğu zaman genelde tamirciye ya da yetkili servislerde takılır. Ama masa üstü eski bilgisayar kasalarında bazen insanlar kendi takmak isteyebilmektedir. Parçayı takarken dikkatli olmak gerek. Öncelikle bilgisayar elektrik bağlantısından sökülür yani fişi çıkarılır. Kasanın kapağı sökülüp, elinizde ki diski yuvasına dikkatli bir şekilde takınız. Bu işlemden sonra vidaları sıkarak parçayı sabitleyiniz.
Hard Disk Olmadan Bilgisayar Çalışır Mı?
Bilgisayarların çalışması için belirli donanımlara ihtiyacı vardır. Örneğin ses için ses kartı, görüntü için ana kart gibi donanımların takılı olması gerek. Bilgi ve dosya yüklenmesi için hard disklerin olması gerek, yani vücudumuzdaki organlar gibi biri eksik olursa sorunlar oluşur. Hard disk olmadan bilgisayarımızı açabiliriz ama bazı cd ve programları dahilinde bu gerçekleşe bilir.
Hard Disk Temizleme İşleme Nasıl Yapılır?
Bu işlemi bazı programlarla yapmak mümkünken, bilgisayardan yapmakta mümkündür. Görev çubuğunu tıklayıp, arama kutusuna disk temizlemeyi aratın, bulduktan sonra tıklayınız. Hangi sürücüyü temizlemek istiyorsanız basın ve silinecek dosyaları belirleyip, tamam sekmesine tıklayınız.
Harici Hard Disk Üzerinden Format Atmak Nasıl olur?
Format atmadan önce verilerinizi yedeklemek, format attıktan sonra veri kaybını engeller, bu yüzden önemli veriler yedeklenmeli. Bunu bazı programlar ile yapabilirken yetkili servislerde de gerçekleştirebilirsiniz. Bunu kendiniz yapacaksanız, fareyi sağa tıklayıp yönete tıklayınız, açılan yerde disk yönetimini bulun ve girin. Burada harici ve dahili bütün diskler yer alır. Hariciye girip, biçimlendire tıklayınız.
Hard Disk Yanarsa Ne Olur?
Hard dik yanmaları genelde board ya da elektronik devrelerden yanar. Bu bölümler diskin beyin bölümleri olarak isimlendirilir. Verilere zarar gelmese de disk yandığı için bilgilere ulaşmak zordur. Böyle durumlarda uzman kişilerden yardım almak, verilerin bir kısmını kurtarmaya yarar. Kendiniz bir müdahalede bulunursanız verilerin hepsini kaybedebilirsiniz.