Halter Nasıl Kaldırılır?

Halter Nasıl Kaldırılır?
22.11.2021 23:00
Halter kaldırma faydaları nelerdir, zararları nelerdir? Halter kaldırma rekoru kimde? Halter kaldırmak istiyorsanız bu yazımızı okumalısınız.

Halter hepimizin bildiği, olimpiyatlarda sıklıkla gördüğümüz bir spor dalıdır. 19. yüzyıl sonlarında karşımıza çıkmıştır. İki tarafında ağırlık bulunan demir çubuğun havaya kaldırılıp baş üstünde tutulmasıyla yapılır. İzleyenlere çok zor gelen halter sporunda halterin nasıl kaldırıldığı merak konusudur. Halter koparma ve silkme olarak iki temel hareketten oluşmaktadır. Koparmada sporcu halteri tek seferde kaldırmak zorundadır ve hakem işaret verene kadar dirseklerini kırmadan halteri başının üstünde tutmak zorundadır. Silkmede ise halteri kaldıran sporcu, ağırlığı omuzlarının üzerinde bir süre tutar ardından yukarı kaldırır. Bu yöntemler halter sporu ile ilgilenenler içindir. Ayrıca halter kaldırma spor salonlarında vücut geliştirmek içinde yapılmaktadır. Halter kaldırmaya yeni başlayanlar öncelikle ayakta halter kaldırma tekniğini bilmelidir. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak göğsünüzü dışarı çıkarın. Dirseklerinizin vücudunuza yapışık olmasına dikkat edin.

Duruşunuzun doğal ve dik olması önemlidir. Ellerinizle halteri iyice kavrayın ve baş parmağınız bu sırada halterin üstünde, diğer parmaklarınızda halterin altında kalsın. Derin ve güzel bir nefes alın. Halteri kaldırmaya başlayınca nefesinizi de yavaş yavaş vermeye başlayın. Halteri kaldırırken omuzlarınızı, dirseklerinizi ve vücudunuzu oynatmayın. İleri geri hareketler yapıp dengenizi bozmayın. Halteri tam olarak kaldırdığınızda bir süre bekleyin ve nefesinizin tamamını verin. Halteri indirirken de nefes alın. Halteri indirirken kontrollü olmaya çalışın. Spor salonlarında uygulanan diğer bir hareket de eğilerek halter kaldırmadır. Ayakta halter kaldırma gibi ayaklarınızın belirli bir açıya sahip olmasına dikkat edin ve ayaklarınızı kalça genişliğinizde açın. Eğimli bir duruş alarak halteri kavrayın ve ayakta halter kaldırma gibi halteri kaldırın. Halteri kaldırırken ve indirirken gayet dikkatli olun. İlk kez halter kaldıranlar yanlarında mutlaka deneyimli birini ya da bir hoca bulundurmasını tavsiye ederiz.

Halter Kaldırma Faydaları Nelerdir?

Halter denince aklımıza spor müsabakaları ya da olimpiyatlar gelmektedir. Ancak günümüzde pek çok kişi spor salonlarında bu spor dalıyla ilgilenmektedir. Halter kaldırmak çekici kaslara sahip olmak isteyen kişilerin göz bebeğidir. Düzenli halter veya ağırlık kaldırma vücuttaki yağ miktarını azaltır, kemiklerin yoğunluğunu ve direncini artırır. Kalbin güçlenmesine katkı sağlayan halter kaldırma depresyon riskini de azaltmaktadır. Vücudunuzun yorulmadan daha fazla çalışmasına katkı sağlar. Oksijenin hücrelerde daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. Özellikle kadınlarda meydana gelen kemik erimesinin önüne geçtiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Endorfin hormonunun artmasına neden olur böylelikle kendinizi daha mutlu hissedersiniz.

Halter Kaldırma Rekoru Kimde?

Halter ve rekor deyince aklımıza ilk gelen elbette Cep Herkülü olarak tanıdığımız Naim Süleymanoğlu'dur. 1988 yılında düzenlenen olimpiyatlarda gurur kaynağımız Naim silkmede 190 ve koparmada 152,5 kilo kaldırmıştır. Toplamda 342,5 kilogram kaldıran Naim Süleymanoğlu kendi ağırlığının tam 3 katı artı 10 kilo fazlasını kaldırarak bir rekora imza atmıştır. Ayrıca dünyada bu başarıya ulaşabilen tek kişi olarak tarihe geçmiştir. Ancak Naim bu kiloyu kaldırdığında kendi 60 kilogramdı ve günümüzde artık halterde 60 kilogram kategorisi yapılmamaktadır. Naim Süleymanoğlu'nun bu rekoru artık geçersiz sayılmaktadır. Halterde farklı kilo ve cinsiyet kategorileri yer aldığından her birini farklı isimler simgelemektedir. Bu yüzden halterde rekor kıran belirli bir isim yoktur.

Halter Kaldırmanın Zararları Nelerdir?

Halter kaldırmanın pek çok yararı olduğu uzmanlar tarafından ortaya konmuştur. Ama yüksek ağırlık kaldırmanın vücuda zararları da bulunmaktadır. Yapılacak yanlış bir hareket sonucunda ciddi sakatlanmalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Kadınlarda adet kesilmeleri meydana gelebilir. Kalbe binen yük arttığı için kalp yetmezliklerinin önünü açmaktadır. Özellikle 18 yaşının altında olan çocuklara tavsiye edilmemektedir. Halter uzman kişiler eşliğinde kaldırılması gereken bir spor dalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir