Hakemlik çeşitli spor müsabakalarında kurallar çerçevesinde müdahale etme yetkisi olan kişidir. Hakemler belirli eğitimlerden geçerek bu mesleği icra edebilirler. Hangi spor müsabakası olursa olsun burada hakemin görevi adil ve centilmen bir yarışmanın geçmesini sağlamaktır. Her tür müsabakada hakemlik yapılabileceği unutulmamalıdır. Futbolsa futbol, voleybolsa voleybol hangi branş olursa olsun bunların kendine özgü kuralları ve oynanış şekli bulunmaktadır. Adaletli bir yarış olması için ise hakemlerin bu kuralları iyi bilmesi ve gerektiğinde oyunlara müdahale edebilmesi gereklidir. Hem profesyonel hem de yarı zamanlı bir ek iş olarak yapılabilen hakemlik son dönemlerin popüler mesleklerindendir. Amatör liglerde ve süper liglerde de ihtiyaç duyulan bu mesleğin nasıl yapılacağı ise merak uyandırmaktadır.
Eğer bir kişi hakem olmak istiyorsa hem fiziksel hem de akademik şartları sağlamak durumundadır. Zaman içerisinde çeşitli yeterlik sınavlarına girilerek ve aynı zamanda da eğitim şartlarını sağlayarak önce aday hakemliği, daha sonradan ise esas hakem olunabileceği bilinmelidir. Bir kişinin aynı zamanda hakem olabilmesi için sağlaması gereken şartlar altında en az otuz yaş sınırı aranır ve çeşitli boy kilo şartları da sağlanmak zorundadır. Buna ek olarak hakemin adli sicilinde de herhangi bir pürüz olmaması önemsenir.
Hakem Nasıl Olunur?
Hakem olmak için ilk olarak çeşitli boy, kilo, yaş, ilgi, eğitim, temiz bir sicil gibi kriterlere sahip olunması gereklidir. Hakemlik sertifikası alınması için ise adayın ilk olarak belirlenen eğitimden geçmesi önemsenmektedir. Buna ek olarak çeşitli yazılı sınavlar ve yeterlikler gerçekleştirilmelidir. Ayrıca bakıldığında hakem olunması için bazı kurullara başvuruda bulunulması gerekebilir. Sertifika sahibi olan aday İl Hakem Kurulu’na başvurur ve sonuçlarını bekler.
Hakem Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?
Hakem olunması için bitirilmesi gereken herhangi bir önlisans ya da lisans bölümü bulunmaz. Bir kişinin hakem olabilmek için çeşitli aşamalara girmeden evvel lise mezunu olması şarttır. Lise mezuniyeti olmadan herhangi bir şekilde adayın başvurusu değerlendirilmeye alınmayacağından dikkatli olunmalıdır. Buna ek olarak bazı açık öğretim fakültelerinde bu bölümün önlisans düzeyinde açılacağı duyurulmuştur.
Hakem Olmak İçin Boy Kaç Olmalıdır?
Hakem olunması için belli başlı fiziksel şartların sağlanması gerekiyor. Hakemlerde aranana kriterlerden biri boy olduğu için bununla ilgili belli bir rakamdan bahsedebilmek mümkündür. Bir kişinin hakemlik başvurusunda bakılan boy uzunluğu kriterinin en az 180 santimetre olması gerekliği öne sürülmektedir.
Hakemlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hakemlik başvurusunun yapılabilmesi için ilk olarak adayların belli bir eğitim sistemi içinden geçmesi gereklidir. Bu eğitim ise yaklaşık iki ay kadar sürmektedir. Eğitimin başarı ile sonuçlanmasının ardından ise adaylar sertifikalarını alırlar. Akabinde ise bulundukları ilde yer alan İl Hakemlik Kurulu’na başvuru yapabilirler.
Hakem Ne Kadar Maaş Alır?
Hakemlik maaşları ülkemizde oldukça yüklü meblağlardadır. Fakat hakemin yönettiği spor kulübü, spor kulübünün hangi ligde yer aldığı, haftada ya da ayda kaç maç oynandığı gibi pek çok nedenlerle değişiklik gösterir.
Hakem Olmak İçin Yaş Sınırı Kaçtır?
Hakem olmak için bir yaş sınırı olduğu bilinir. bir kişinin hakem olması için en az otuz yaşında olması, en çok ise otuz altı yaşında olması gerekmektedir. Bu durumlar hakem olunması için gereken kriterler arasında yer almaktadır. Ayrıca bu kişilerin hakemliğe başvuru yapmadan önce yardımcı hakem gibi görevlerde en az yirmi kez yer alması önemlidir.