Bazı durumlarda gusül abdesti almak şarttır. Bu gibi durumlar her şeyden önce vücudun tam anlamıyla temiz olması için şart olmakla birlikte dinen de mecburi bir durumdur. Gusül abdesti; aylık regl olma süreci ve lohusalık hali bitince ya da cinsel ilişki sonrası alınmalıdır. Kadın regl olduğunda cinsel ilişkiden yeni çıkmış ise, regl süreci bitene kadar bekleyebilir ve iki durum için birden gusül abdesti alınabilir. Ayrıca gusül abdesti, mastürbasyon sonrası da alınmalıdır. Rüyada tahrik edici bir şey görmek ve uyandığında zevk suyu ile karşılaşmak gibi durumlarda da gusül abdesti alınmalıdır. Bu gibi durumlarda gusül abdestinin alınması şart olarak kabul edilmektedir.
Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?
Gusül abdestinin 3 önemli farzı bulunmaktadır. Gusül abdestinin farzları şu şekilde sıralanmaktadır;
Ağıza su alınıp boğaza kadar çalkalamak.
Buruna su çekip yıkamak.
Tüm vücudu su gelmeyen bir yer kalmayacak biçimde yıkamak.
Gusül Abdesti Neden Alınır?
Gusül abdestinin neden alındığı da sık araştırılan konular arasında yer alıyor. İslam âleminde ibadet etmeden önce, ibadet edilecek yerin temizliği kadar ibadet edecek kişinin beden temizliği de son derece önemlidir. Beden temizliğini sağlayabilmek için tüm Müslümanlar gusül abdesti almak ile yükümlüdür. Bu sebeple gusül abdesti alınmalıdır.
Gusül Abdesti Alırken Bir Yerin Kanaması
Gusül abdesti alırken bir yerin kanaması durumu akıllarda soru işaretleri yaratıyor. Vücudun herhangi bir yerinin kanaması abdest bozan bir durum olarak kabul edilir. Ancak gusül abdesti alırken bir yerin kanaması durumunda kişi cünüplükten, regl sonrası halden ve lohusalıktan kurtulmuş sayılır. Ancak bu abdest ile namaz kılınamaz.
Gusül Abdesti Aldıktan Sonra Kadından Sperm Gelmesi Abdesti Bozar Mı?
Cinsel ilişki sonrası gusül abdesti almak şarttır. Kadın da erkek de ilişki sonrası mutlaka gusül abdesti almalıdır. Ancak gusül abdesti aldıktan sonra kadından sperm gelmeye devam edebilir. Gusül abdesti aldıktan sonra kadından sperm gelmesi abdesti bozar, bu durumda yeniden gusül abdesti almak şart olarak değerlendirilmektedir.
Gusül Abdesti Banyodan Önce Mi Sonra Mı Alınır?
Gusül abdesti ile ilgili bilinmeyenler araştırılıyor. Gusül abdestinin banyodan önce mi sonra mı alınacağı sorgulanıyor. Gusül abdestini banyo yapmaya başlamadan önce almanız gerekiyor. Bu bağlamda gusül abdesti banyodan önce alınmalıdır.
Gusül Abdesti Almadan Çocuğa Süt Verilir Mi?
Gusül abdesti almadan çocuğa süt verilip verilmeyeceği anneler tarafından yaygın olarak araştırılıyor. Dinen gusül abdesti almadan çocuğa süt vermek caizdir. Ancak bu gibi durumlarda annenin gusül abdestini geciktirmemesi önem taşır.
Gusül Abdesti Alırken Besmele Çekilir Mi?
Gusül abdesti alırken besmele çekilmelidir. Gusül abdesti almadan önce, besmele çekerek niyet etmeniz önemlidir. Gusül abdesti almadan önce niyet etmek ve besmele çekmek abdestin sünneti olarak kabul edilmektedir.
Gusül Abdesti Alınırken İç Çamaşırı Giyilir Mi?
Gusül abdesti alınırken iç çamaşırı giyilmemelidir. Gusül abdesti alırken iç çamaşırı giyildiği takdirde su gelmesi gereken yerlere tam anlamıyla su gelmeyeceği için gusül abdesti geçerli sayılmayacaktır. Dolayısıyla gusül abdesti alınırken iç çamaşırı giymemeniz gerekiyor.
Gusül Abdesti En Fazla Kaç Dakikada Alınır?
Gusül abdestinin en fazla kaç dakikada alınacağı, gusül abdesti alacak kişiler tarafından nadir de olsa merak ediliyor. Gusül abdesti en az 5 dakika, en fazla 15 dakika içerisinde alınabilir. Bu bağlamda gusül abdesti için ayırmanız gereken maksimum süre 15 dakikadır.
Gusül Abdesti En Fazla Ne Kadar Geciktirilebilir?
Gusül abdesti alınması gereken bedensel bir durum içerisinde iseniz, gusül abdestini en fazla bir namaz vakti kadar geciktirebilirsiniz. Bir namaz vaktini geçiren ancak gusül abdesti almamış kişilerin bu durum içerisinde vakit geçirmeleri caiz kabul edilmemektedir.
Gusül Abdesti Hangi Durumlarda Kabul Olmaz?
Gusül abdestinin hangi durumlarda kabul olmadığı tartışılıyor. Gusül abdesti, vücudun üzerinde boya ve oje gibi tabaka oluşturan suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin bulunması halinde kabul olmaz. Bu gibi durumların abdest ya da gusülden önce giderilmesi gerekir.