Mukabele İle Hatim Arasındaki Fark Nedir?

Mukabele İle Hatim Arasındaki Fark Nedir?
02.04.2022 12:00
Ramazan ayı başta olmak üzere özellikle 3 aylarda yapılan mukabele Müslümanlar tarafından yaygın olarak gerçekleştiriliyor. Mukabele ve hatim arasındaki farklar ise her daim merak konusu olmuştur. Mukabele ve hatim arasında bilinmeyenler Müslümanlar tarafından araştırılıyor.

Mukabele; Kuran okumak, takip ederek eşlik etmektir. Özellikle Ramazan ayında ve 3 aylarda yaygın olarak yapılan mukabele eylemi için bilinmeyen ve araştırılan pek çok konu bulunuyor. Mukabele ile hatim arasında farklar, Kur’an’ı hatim etmek ya da mukabeleye katılmak isteyenler tarafından aktif anlamda araştırılıyor. Mukabele ile hatim arasındaki fark;

Mukabele, Kur’an’ı sesli okuyan birini kutsal kitap üzerinden takip etmektir. Hatim etmek ise; kutsal kitap Kur’an’ı Kerim’in baştan sonra kişinin kendisi tarafından okunmasıdır. Mukabele ile hatim arasında temel fark bu şekilde değerlendirilmektedir.  

Mukabele İle Hatim Olur Mu?

Mukabele etmek son derece önemli kabul edilmektedir. Müslümanlıkta özellikle Ramazan aylarında ve 3 aylarda mukabele yapılmaktadır. Mukabele ile hatim olup olmadığı, bu süreci dua ve ibadet ile geçirmek isteyenler tarafından aktif anlamda merak ediliyor ve araştırılıyor. Mukabele; bir kişinin Kur’an’ı ezberinden ya da kutsal kitaptan yüksek ses ile okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessiz bir şekilde Kur’an’ı takip etmesi olarak nitelendirilmektedir.

Hatim ise; Kur’an’ın, kişinin kendisinin bizzat baştan sona okuması olarak nitelendirilmektedir. Mukabele ile hatim olmadığı genel kaynaklar tarafından belirtilmektedir. Kur’an’ı hatim etmek için, kişinin bizzat kendisinin baştan sona kadar okuma yapması gerekir. Mukabele için ise takip etmek yeterlidir. Bu bakımdan mukabele ile hatim olmaz diyebiliyoruz.  

Mukabele İçin Nasıl Niyet Edilir?

Mukabele için bilinmeyen ve araştırılan pek çok bilgi bulunuyor. Her Müslümanın hayatında en az bir kere de olsa yaptığı mukabele için merak edilenler her daim sorgulanıyor. Mukabele için niyet edilip edilmeyeceği konu ile ilgili hala en çok araştırılan sorular arasında yer buluyor. Mukabele için niyet;

‘’Ey Allah’ım! Sen Kur’an’ı bizlere bir hak olarak indirdin. O da hak olarak indi. Allah’ım, Kur’an’a olan rağbetimi arttır. Onu gözümüzün nuru ve kalbimizin şifası kıl. Allah’ım, lisanımızı onunla birlikte zinetlendir ve güzelleştir. Kur’an ile birlikte yüzümüzü güzelleştir ve vücudumuza kuvvet ver. Gece ve gündüz her daim senin rızan için onu okumayı bahşet. Yarabbim! Beni Peygamber ve onun güzide ailesi ile birlikte haşreyle. Kur’an’ı Rahman’ın rızası için, ehl-i iman kabirlerinin aydınlanması için, Resullerin nur saçmakta olan dolunayı, Nebilerin efendisi ve güneşi olan efendimizin ruhu için, şeytanın kovulması, günahların affı, tövbelerin kabulü için, imanın bekası için, Rahman’a kavuşmak için, âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmek için, niyet ettim Kur’an okumaya.’’ şeklinde edilmelidir.  

Mukabele İçin Abdest Alınır Mı?

Mukabele için abdest alınıp alınmayacağı da, mukabeleye başlayacak Müslümanlar tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Kur’an’a abdestsiz şekilde dokunmak dahi caiz görülmemiştir. Ayrıca mukabele için özellikle gusül abdesti bulunması gerekmektedir. Bu bakımdan mukabele için mutlaka abdest almak gerektiğini belirtmekte fayda var.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir