Gelir Tablosu Nedir?

Gelir Tablosu Nedir?
18.10.2021 16:19
Gelir tablosu şirketlerin veya işletmelerin belirli bir zaman aralığında gelir gider durumlarına hesaplayarak kazandıkları paranın ve ödeme yaptıkları tüm maliyetlerin bir araya getirilerek net kazancın hesaplandığı bir tablodur. Gelir tablosu yapmak önemli mi, nasıl yapılır? Gelir tablosu hesapları bilançoda gösterilir mi ve bilanço arasındaki farklar nelerdir? Tüm bu soruları sizler için cevapladık.

Bu tablolarda yapılan hesaplamalar örneğin şirketin aylık kazancını hesaplamak için kazandığı bütün paralar ile ödeme yaptığı tüm maliyetlerin hesaplamaları yapılarak kar veya zarar durumlarının ortaya çıkarılmasını gösteren bir mali tablodur. Bu hesaplamalar tam manada yapılırken sürekli olarak ödeme yapılan veya yapılmayan gelirler ve giderler normalin dışındaki giderler veya ayrıyeten kazanılan paralar ayrı ayrı gruplandırılarak hesaplama yapılmaktadır. Bu gelir tablosunun düzenlemek şirketin büyüklüğüne ve sürekli olarak gelir gider değişimlerinin sıklığı ile değişmektedir. Bu şekilde işletmenin zarar ettiği veya kar sağladığı bilgiler saptanarak buna göre bir gelir durumu düzenlenir ve zarar olan yerleri bazı düzenlemeler yapılarak kâr sağlanan bölgelere ise daha çok yoğunlaşılarak  bu şekilde bir gelir tablosu oluşturulur.

Gelir Tablosu Yapmak Önemli mi?

Özellikle büyük bir işletmeye sahipseniz ve sürekli olarak bir ve alışveriş işlemi yapma halinde iseniz gelir tablosu yapmak oldukça önemli bir meseledir. Örneğin herhangi bir ailede yapılan bazı gelir gider hesaplamaları kar zarar durumları gibi toplumun en küçük yapı birimi olan ailelerde bile bu gelir giderler hesaplanırken ,büyük şirketlerde ne tür hesaplamaların yapıldığını siz düşünün. Bu sayede şirket geliri kontrollü bir şekilde hesaplanır ve mali açıklar bulunarak bazı kaçakçılık durumları da hesaplanabilir. İşte bu yüzden hem daha kontrollü bir harcama yapma hem de daha çok kar getirecek durumlar hesaplanarak buna göre bir ekonomi planı hazırlanır ve bu şekilde işletmeler daha çok kazanarak işletmelerini büyütebilirler. Yani bu yüzden gelir gider tablosu yapmak aslında bir işletme için olmazsa olmaz durumlardan biridir.

Gelir Tablosu Nasıl Yapılır?

Gelir tablosu yapmak için bu tabloların işleyişini ve gruplandırma sistemleri düzgün bir şekilde kategorize ederek bu tablo yapılır. Bu tablo hazırlanırken işletmenin kazandığı geliri, ayrıyeten gelen paralar ve sürekli olarak gelen kazançlar da eklenerek bir kazanç tablosu oluşturulur. Bu tablo oluşturulduktan sonra harcama yapılan alanlar devamlı veya devamlı olmayan harcamalar ve bunun yanı sıra olağan dışı durumlar için yapılan harcamaların hepsi gider tablosunu eklenerek buradan net kazanç hesaplanacaktır. Yani kazanından gelirlerden ödeme yapılan giderleri çıkartarak net kazancı elde edersiniz. Bu şekilde tabloda çıkan sonuç ya kâr durumu ya da zarar durumu olacaktır. Bu şekilde bir gelir tablosu oluşturularak ekonomik kontrol sağlanır.

Gelir Tablosu İle Bilanço Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gelir tablosunun ne mânaya geldiğini biliyoruz fakat gelir tablosu ile bilanço arasında tam bir karşılaştırma yapabilmek için öncelikle bilançonun ne olduğundan kısaca bahsedelim. Bilanço özellikle şirketlerin finansal durumlarını belirlemek için yapılan tablolardır. Ayrıca bu tablo bir şirketin ödeme gücünü de yansıtan bir tablodur. Bu tablonun oluşumu aslında üç ana unsur ile şekillenmektedir varlıklar borçlar ve öz kaynaklar olarak. Varlıklar işletmenin sahibi oldu finansal kaynaklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu varlıklar ayrıca şirketin nakit durumunu da belirleyen kaynaklardır. Borçlar ise varlıkların tam tersi olarak şirketin yaptığı nakit çıkışı işlemleridir. Örneğin bazı borç ödenekleri senetler tahviller gelir vergileri faizler gibi şirket elinden çıkan nakit akışı borçlar olarak nitelendirilir. Bu durumda bilanço ve gelir tablolarını kıyaslayacak olursak, gelir tablosu genel olarak bir şirketin belirli bir sürelik gelir giderlerini hesaplarken bilanço en baştan en sona kadar olan gelir giderleri hesaplamak için kullanılır. Gelir tabloları sadece şirketin kar zarar durumunu belirtirken, bilançolar bir şirketin genel mânada tüm varlıklar toplamında genel kâr zarar durumunu belirten tablolardır. Bu şekilde görüyoruz ki aslında gelir tabloları sadece belirli bir zaman aralığında kar zarar durumlarını tespit ederken bilançolar uzun vadede kar zarar durumlarının yanısıra sahip olunan varlıklarla büyük bir alanı kapsayan hesaplamalardır.

Gelir Tablosu Hesapları Bilançoda Gösterilir mi?

Gelir tablosu ve bilanço aslında birbiriyle oldukça ilişkili tablolardır. Baktığımız zaman gelir tablosunun aslında bilançonun bir parçası olduğunu görebilmekteyiz çünkü bilançolarda işletmenin net kar zarar durumları hesaplanırken gelir tablolarından faydalanılmaktadır. İşte bu tür gelir giderler gelir tablosunda yer aldığından bilanço hesaplamalarında oldukça sıklıkla gelir tablolarının verileri kullanılmaktadır. Bu sayede aslında birbiriyle oldukça ilişkili iki kavram olduğunu görüyoruz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir