Göz İltihabı Nedir?

Göz İltihabı Nedir?
25.08.2021 22:30
Göz farklı tabakalardan oluşmaktadır. Her tabakada gerçekleşen iltihaba göre göz iltihabı türleri farklı isimler almaktadır. Bizler de göz iltihabı belirtileri nelerdir?, göz iltihabının nedenleri nelerdir?, göz iltihabı tedavisi, göz iltihabı tedavi edilmezse ne olur?, göz iltihabı kör eder mi?, göz iltihabı bulaşıcı mıdır?, göz iltihabı ateş yapar mı?, göz iltihabı mide bulantısı yapar mı?, göz iltihabı beyne zarar verir mi?, göz iltihabı evde nasıl geçer?, göz iltihabı evde nasıl geçer?, göz iltihabına bitkisel çözüm, göz iltihabına patates iyi gelir mi?, göz iltihabı abdesti bozar mı?, göz iltihabına okunacak dua sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Göz farklı tabakalardan oluşmaktadır. Her tabakada gerçekleşen iltihaba göre göz iltihabı türleri farklı isimler almaktadır. Sklerit, Üveit ve Panüveit bu isimlendirmelerden biridir. Genel olarak göz iltihabı, etki ettiği gözün bölgesinde şişerek farklı reaksiyonlar gösterebilir.

Göz İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Gözün iltihaplanan kısmına göre farklı belirtiler gösterecek olsa da genel anlamda göz iltihabınızın olduğunu anlamak için şu belirtilerden birkaçının sizde bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz. Bunlar:

-         Göz Kuruluğu

-         Göz kapaklarının birbirine yapışmış olması

-         Kaşıntı

-         Gözlerin kızarması

-         Şişme

-         Sanki başka bir cisim varmış hissi (Batma hissi)

-         Sulanma

-         Işığa duyarlılık

-         Görme bozukluğu

-         Ağrı (nadir görülür)

-         Gözleri sürekli kırma isteği

-         Kirpiklerin acıması/dökülmesi

Göz İltihabının Nedenleri Nelerdir?

Bir çok faktör göz iltihaplanmasına sebebiyet verebilir. İltihap en nihayetinde bir enfeksiyon olduğundan göz iltihabına başta virüs, bakteri yada mantar gibi etkenler sebep olabilir.

Gözün alışılagelmişin dışında tahrip edilmesi, tarhiş edilmesi de iltihaplara sebep olabilir. Örneğin, yoğun toza maruz kalma, korunmasız güneşe maruz kalma, yabancı cisimlerin gözle temas etmesi, gözü iltihaplandırır.

Göz kuruluğu gibi bazı rahatsızlıklar da iltihaplanmaya yol açabilir.

Alerjen maddeler iltihaplanmaya sebep olabilir. Örneğin; kalitesiz lens suyu, bazı kontakt lensler, makyaj malzemeleri vb.ürünler.

Bazı sistemik hastalıklar da sebep olabilir; örneğin romatizmal hastalıklar, Behçet hastalığı, göz ameliyatları, Sarkoidoz vb. hastalıklar.

Göz İltihabı Tedavisi Önerileri Nelerdir?

Yukarıda anlatılan göz iltihabı nedenlerine göre, farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Virüs kaynaklı bir iltihap varsa, ilaç tedavisi uygulanır. Alerjik reaksiyonlar sebebiyle oluşan iltihaplanmalar antibiyotik içerikli tedavi yöntemleriyle iyileşir. Göz kuruluğuna bağlı iltihaplar, suni gözyaşı damlaları ile tedavi edilir. Bakteri kaynaklı iltihaplanmalar ise, antibiyotik ilaç kullanımını gerektirir.

Göz İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Genel olarak göz iltihabı vakalarında ciddi hasar gözlenmez. Ancak tedavi edilmemesi ya da tedavi yöntemlerinin yarıda kesilmesi durumunda, iyileşme gecikir ya da bazı durumlarda daha ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Örneğin üveit türü göz iltihabının tedavi edilmemesi ve ilerlemesi durumunda katarakt yada göz bebeğinin şeklinin bozulması gibi sonuçlara yol açabilir.

Göz İltihabı Kör Eder Mi?

Göz iltihapları, göze önemli ölçüde zarar vermiş olsalar da tedavi edildikleri sürece kalıcı hasar bırakmazlar. Ancak tedaviye hiç başlanmamış ve iltihabın büyümüş olması görme yetisinde kayıplara sebep olabilmektedir. Bu sebeple mutlaka uzmanlardan tedavi almak gerekmektedir.

Göz İltihabı Bulaşıcı Mıdır?

Göz iltihabı virüsten yada bakteriden kaynaklanıyorsa, bulaşıcıdır. Bu sebeple göz iltihabı olan kişilerin havlularını, kremlerini, kozmetik ürünlerini başkalarıyla paylaşmamaları gerekmektedir. Buna karşılık alerjik iltihaplanmalar kişinin bünyesine hastır ve bulaşıcılık göstermezler.

Göz İltihabı Ateş Yapar Mı?

Göz iltihabında, gözün iltihaplandığı bölgede yanma hissinin oluşması normaldir ve bu semptomlardan biridir. Ancak tedavi edilmediği ve iltihabın ilerlediği durumda konjoktüvitin tüm vücuda yayılarak yüksek ateşe sebep olması mümkündür.

Göz İltihabı Mide Bulantısı Yapar mı?

Tek başına göz iltihabı mide bulantısı yapmamaktadır ancak bazı “göz ağrısı” hastalıklarında yan semptom olarak mide bulantısının yaşanacağı belirtilmektedir.

Göz İltihabı Beyne Zarar Verir mi?

Tek başına göz iltihabının beyne zarar verdiği yönünde bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak göz iltihabının varlığı, beyinle ilgili başkaca sorunların belirtilerinden biri olabilmektedir.

Göz İltihabı Evde Nasıl Geçer?

Göz iltihabından hem korunmak hem de iltihabı iyileştirmek için evde de yapabileceğiniz bazı yöntemler şunlardır:

-         Göz hijyeninize özen gösterin. Kirli ellerinizi yüzünüze götürmeyin yada kirli havlularla yüzünüzü silmeyin.

-         Makyaj yapmadan önce ve makyajınızı temizledikten sonra göz çevrenizi iyice temizlediğinize emin olun.

-         Makyaj malzemelerinizi kirli ve tozlu ortamlarda açıkta bırakmayın.

-         Kontakt lens kullanırken hijyen kurallarına dikkat edin. Kaliteli lens ve lens suyu kullanın. Lenslerinizi takarken mutlaka temiz ellerinizle takın, kirli olması bakteriyel enfeksiyonlara yol açacaktır. Gece yatmadan önce ve duşta lenslerinizi mutlaka çıkarın.

-         Ellerinizi sık yıkayın.

-         Sürekli gözlerinizi ovuşturmayın.

Göz İltihabına Bitkisel Çözüm Önerileri Nelerdir?

Bazı bitkilerin çaylarıyla iltihaplı bölgeye pansuman yapmak, rahatlatıcı ve iyileştirici etki yaratabilir. Bunun için bitkileri on dakika kadar demledikten sonra, temiz bir pamuk veya beze batırdıktan sonra iltihaplı bölgeye uygulayın. Fazla bekletmeden uyguladığınız pamuğu/bezi atın ve temiz yenisiyle pansumanı birkaç defa yenileyin.

İşte pansumanını uygulayacağınız çaylar:

-         Siyah Çay

-         Papatya Çayı

-         Keten Tohumu (demlenmiş suyu)

-         Zerdeçal ( 1.5-2 yk kaynar suda demlendikten sonra uygulanır)

-         Ebegümeci (1yk emegümeciyi kısık ateşte kaynatıp ılımasını bekledikten sonra uygulanır)

Göz İltihabına Patates İyi Gelir mi?

Pek fazla bilinmeyen evde tedavi yöntemleri arasında patates de vardır. Patatesler çiğden dilimlenerek, göz üzerine yerleştirilir. Böylece gözün ve iltihaplı alanın dinlenmesi sağlanır. Patates göz iltihabından dolayı yaşanan şişme ve kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olur. Ancak yine de en kesin çözüm doktorunuza başvurmaktır.

Göz İltihabı Abdesti Bozar mı?

İltihaplı bölgede gerçekleşen bir akıntı söz konusuysa, Hanefi mezhebine göre abdestin bozulacağı ancak Şafii mezhebine göre bozulmayacağı belirtilmektedir.

Göz İltihabına Okunacak Dua Nedir?

“Lekad kunte fî gafletin min hâzâ fe keşefnâ anke gıtâeke fe besarukel yevme hadîdun.”

 “Andolsun ki sen bundan gaflette idin. Şimdi gaflet perdeni açtık; artık bugün gözün keskindir” 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir