Gebelikte İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
22.05.2022 13:25
Ruh sağlığından, kalp sağlığına kadar vücut için en yararlı elementlerden biri olan iyot, eksikliğini fazlasıyla hissettirmektedir. Eksikliğinin birçok hastalığa neden olduğu iyot, özellikle uzun süre diyet yapan ve vegan olarak beslenen kişilerde görülmektedir.

Gebelik dönemindeki anne adayları, normale göre daha fazla iyot ihtiyacı hissetmektedir. Gebelik sırasında yaşanan iyot yetersizliği, ölü ve düşük doğumlara yol açabilmektedir. Ayrıca gebelik sırasında oluşan iyot eksikliği erken doğuma da sebep olabilmektedir. Gebelik sırasında oluşan iyot eksikliğinin belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

Halsizlik ve yorgunluk,

Sürekli üşüme,

Bağışıklık sisteminde zayıflama,

Saç dökülmesi,

Ciltte matlık ve kuruluk,

Kabızlık,

Kalp hızında yavaşlama.

Hamilelikte İyot Eksikliği Nasıl Giderilir?

Gebelikte iyot eksikliğinin giderilmesi için tuz kısıtlaması bulunmuyorsa bir çay kaşığı tuz tüketmek iyot eksikliğini karşılayabilir. Her gün yumurta ve süt ürünleri tüketmek, sebze yemek ve haftada en az iki gün balık tüketmek oldukça önemlidir. Bunların yapılmadığı durumlarda iyot içeren vitamin takviyeleri ve ilaçlar kullanılarak iyot eksikliğinizi giderebilirsiniz.

Hamilelikte İyot Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Gebeliğin başlangıç zamanlarında aşırı kusma ve bulantı yaşayan anne adayları, yorgunluk, saç dökülmesi ve göz kapaklarındaki şişkinlik gibi belirtilerde yaşıyorsa iyot eksikliği olabilir.

Gebelikte İyot Eksikliği Tehlikeleri

Gebelik sırasında görülen iyot eksikliğinin bebeğe olan zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Zeka geriliği,

Dilsizlik ve sağırlık,

Şaşılık,

Felç,

Guatr,

Cücelik,

Psikolojik ve nörolojik sorunlar.

İyot Eksikliği Neden Önemlidir?

İyot, tiroit hormonu ile doğrudan ilişkili olan bir elementtir. Tiroit hormonu, büyümeye ve hücre hasarının onarılmasına yardımcı olmaktadır. Metabolizmayı kontrol ederek, vücuttaki diğer fonksiyonların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sebeple iyodun yetersiz olması, tiroit salgısının düzeninin bozacağından hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. İyot yetersizliği sonucundan tiroit kanseri ve meme kanseri gibi birçok kanser türü oluşabilmektedir.

İyot Eksikliği Neden Ortaya Çıkar?

İyon eksikliğinin oluşumundaki en büyük neden, iyotsuz kaya tuzlarının kullanılmasıdır. Kişiler iyot açısından güçlendirilmiş tuz kullanmaz ya da uzun süre tuzu gereğinden fazla kısıtlar ise eksiklik meydana gelmektedir. Tüm bunların yanı sıra iyot eksikliğine sebep olan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;

Diyetler,

Brüksel lahanası, brokoli gibi sebzelerin çiğ tüketilmesi,

Flor elementinden uzak kalmak,

Sigara kullanmak,

Vejetaryen ya da vegan beslenmek,

Gebelik.

İyot Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak hastalığın tespiti için an iyot düzeyi ya da idrarda iyot araştırması yapılmaktadır. Eğer kişide iyot eksikliği söz konusu ise doktor potasyum iyodat ve potasyum iyodür içeren takviyeler vermektedir. Çoğunlukla günlük 15o mgc’yi geçmeyecek şekilde kişiler bu takviyeleri kullanabilir. Takviyelere ek olarak doğal yollardan iyot alımı için bazı gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu gıdalar; ıspanak, pazı, kabak, sarımsak, soya fasulyesi, pirinç, makarna, yulaf, beyaz ekmek, yumurta,yulaf…

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir