Astım Hastalığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Astım Hastalığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
15.11.2021 22:21
Astım, solunum yollarını tıkayarak nefes almayı zorlaştırarak kronik bir hastalık olarak vücutta bazı belirtiler gösterir. Astıma iyi gelen yiyecekler nelerdir? Astım doğuştan mı olur, evde nasıl tedavi edilir, geçici midir? merak edilenleri sizler için araştırdık.

Bu hastalıkta hava yolunun etrafındaki düz kaslar tetikleyiciler tarafından bir yanıt olarak kasılır ve mukus salgısı üretmeyi arttırır. Bu da nefes darlığı gibi problemlerin yaşanmasına sebep olur. Astım ataklarının çoğalması ile birlikte de hırıltı, nefes darlığı, ve öksürük gibi problemleri beraberinde gelişir. Astımın en çok etkilediği insan grupları ise hava kalitesi kötü olan kentlerde yaşayan insanlar, sigara içilen ortamlarda bulunan insanlar, alerji belirtisi olan kişiler ve ailesinde alerjik ve astım hastası bulunan bireylerdir. Astımın belirtileri ise nefes darlığı, nefes alırken hırıltı ve ıslık sesi, göğüste sıkışma veya ağrı, öksürük gibi şikayetler olarak vücutta baş gösterir. Yapılan araştırmalar da astımın nedenlerini enfeksiyonlar, kişilerin sağlık durumları ve çevresel etmenler neticesinde geliştiğini düşündürmektedir. Tabii ki bu nedenler kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilmektedir.

Astıma İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Astım hastalıklarını etkileyen bazı yeme alışkanlıkları hastalığın artışına sebebiyet verebilmektedir. Fastfood tarzı yiyeceklerin tüketilmesi, meyve sebze tüketiminde azalış, bazı vitamin eksiklikleri astım hastalığını arttıran yeme bozukluklarıdır. Bunun için beslenme alışkanlıklarını düzene sokmak gerekir. Astım hastalığı taşıyan insanların tüketmesi gereken gıdalar özellikle vitamin bazlı besinler olmalıdır. Bunun için tüketmeniz gereken besinler portakal, limon, kivi gibi C vitamini içeren besinler; havuç, ıspanak, marul, domates, patates gibi A vitamini içeren ürünler astım hastalığına iyi gelen besinlerdir. Bunun yanı sıra D vitamini, omega 3 içerikli besinler, yeşil yapraklı sebzeler et ve balık tüketimi ile birlikte vücudumuza gerekli olan besin takviyesini yapmış olursunuz. Bu şekilde astım hastalığına faydalı olacak besinlerin tüketimi halinde hastalığın etkilerinden daha az zarar görmenizi sağlayabilirsiniz.

Astım Doğuştan mı Olur?

Astım hastalıkları insanlarda farklı belirtiler gösterebildiği gibi hastalığın sebepleri de kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Astım hastalığı solunum yollarının daralmasıyla oluşan bir hastalık olarak aslında herkeste nefes darlığının baş gösterdiğini söyleyebiliriz. Bir solunum hastalığı olarak insanlarda farklı sağlık problemleri astıma sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden astımı oluşturan kesin bir sebep bulunmamaktadır. Bu hastalığın sebebi genetik kökenli oluşabileceği gibi enfeksiyon, alerjik etmenler ile de oluşum gösterebilmektedir. Bunun yanısıra bazı hastalıklar da astım oluşumunu tetikleyebildiği için kesin bir başlangıç nedeni bulunmayan bir hastalıktır. Fakat yapılan araştırmalara göre genetik nedenlerin bu hastalığın oluşumunda daha fazla etki ettiğini göstermektedir. Bu yüzden ailesinde astım hastalığı bulunan kişilerin kendilerine daha çok dikkat etmeleri ve kendisinin de belirti riski taşıyabilmesinden dolayı hastalığın ilerleyişini önleyebilmek adına dikkatli olmalıdır.

Astım Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Astım hastalığının genel bir çözümü olmadığından dolayı kişisel olarak astım hastalığının tetikleyecek faktörlerden korunmak ve astım hastalığına iyi gelecek uygulamalar yapmak bu etkileri daha az hissetmenizi sağlar. Astımın genel semptomları nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük gibi problemler olduğundan dolayı bu semptomları giderebilmek adına pek çok doğal çözüm bulunmaktadır. Bunun için çeşitli bitki çayları tüketmek, bazı besin maddelerinin alımını sağlamak ile birlikte çözüm yolları geliştirebilirsiniz. Örneğin zencefil, karanfil, siyah çay, kahve ve kekik gibi çayların ve içeceklerin tüketilmesi astım hastalığının ataklarını daha aza indirecektir. Bunun yanısıra tozlu bölgeler ve solunumunuzu zora sokacak ortamlar hastalığı tetikleyici ortamlar olduğu için bu ortamlarda bulunmamak oldukça önemlidir. Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler için incir, bal, soğan, kırmızı biber gibi besinlerin tüketimini sağlamak da hastalığı hafifletici besinlerdir.

Astım Geçici midir?

Astım hastalığı kronik bir hastalık olmasından dolayı aslında bir tedavi yöntemi ve hastalığı geçirici uygulamaların bulunmaması sebebiyle insanlarda kalıcı olarak devam eden bir hastalıktır. Fakat bu sizi endişelendirmemeli çünkü astım alerjik bir hastalık olmasından ötürü öldürücü bir nitelik taşımamaktadır. Hastalık sizle sürekli olarak devam edecek olduğundan yapabileceğiniz en iyi çözüm hastalığı tetikleyici etkenlerden uzak durmak ve hastalığın ataklarını en aza indirebilmektir. Bunun için astım hastalığına iyi gelen besinler tüketmek ve uygulamalar yapmak atakların daha az hissedilmesini sağlayacaktır. Bu şekilde ağrılı bir astım geçirmemek için elinizden geleni yapmalı ve bu hastalığın sizinle beraber kalıcı olduğunu bilmelisiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir