Glutensiz Beslenmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz Beslenmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz Beslenmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz beslenme kararı alabilmek için bu kararı işin profesyonelleri olan hekimlerimizden yardım alarak almalısınız. Glutensiz beslenmede paketli gıdalardan özellikle uzak durulması ya da içeriğinin kontrol edilerek alınması gerekir. Kepekli pirinç, fındık, mısır, yulaf, balık ve deniz mahsulleri, Fasulye ve diğer tüm baklagiller, et ve kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri(dondurma ve yoğurt hariç) ve içeriğinde soya olan ürünler glütensiz beslenme için kullanılabilecek doğru ürünlerdendir.

Beslenme konusu kişiye göre değişiklik gösteren kişilerin damak tatları, yaşam şekilleri ve aynı zamanda taşıdıkları hastalıklara göre şekillenebilir. Beslenme hem sağlığı etkilerken aynı zamanda hem de dış görünüşü de ciddi anlamda etkileyen önemli bir yaşam şeklidir. Beslenme alerjik reaksiyonlar görülmedikçe tek taraflı yapılmamalı vücudun ihtiyacı kadar olan besin tüketerek aşırıya kaçmamalı ve aynı zamanda da her besinden yenmelidir. Aşırı yağlı ya da sadece karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzaklaşmalı ve sağlıklı besinler tercih etmeliyiz. Sağılığımıza faydalı olan bir besini yanlış pişirme şekliyle de sağlıksız hale getirebiliriz. Bu durumda besinleri ne şekilde tükettiğimiz de önem kazanacaktır. Glutensiz beslenme, son yıllarda gündemimizde olan öncesinde çölyak hastaları dışında çok fazla bilinmeyen bir beslenme şeklidir.

Çölyak hastaları için mecburiyet olan glutensiz beslenme farklı hastalıklar içinde faydalı olacaktır. Çölyak hastaları gluten tükettiğinde vücut gluteni zehir olarak görür. Vücudun gluteni zehir olarak algılamasının sonunda bağışıklık sistemini uyaracaktır. Bununla birlikte mide ve bağırsaklar saldırıya uğrar. Glutensiz beslenme çölyak hastalığına faydalı olduğu gibi aynı zamanda vitamin ve mineral eksikliğinde, Osteoporoz(Kemik Erimesi) hastalığında, Laktoz intoleransında, Akdeniz Anemisi ve Artritte de faydalı olacaktır.

Glutensiz Beslenmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz beslenme kararı alabilmek için bu kararı işin profesyonelleri olan hekimlerimizden yardım alarak almalısınız. Glutensiz beslenmede paketli gıdalardan özellikle uzak durulması ya da içeriğinin kontrol edilerek alınması gerekir. Kepekli pirinç, fındık, mısır, yulaf, balık eti ve deniz mahsulleri, Fasulye ve diğer tüm baklagiller, et ve kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri(dondurma ve yoğurt hariç) ve içeriğinde soya olan ürünler glütensiz beslenme için kullanılabilecek doğru ürünlerdendir.

Glutensiz Beslenme Sağlıklı Mıdır?

Glutensiz beslenme, içeriğinde zararlı öğeleri barındırmayan bir beslenme şekli olmasına karşın her koşulda bu beslenme kararını almadan önce işin uzmanlarına danışmak doğru olacaktır. Glutensiz beslemenin diyet yapan kişilerde de zayıflamayı hızlandırdığı görülmüştür.

Glutensiz beslenmeyi benimsiyorsak hayatımızda paketli gıdaların olmadığı, çikolataların, şekerlemelerin adını dahi anmadığımız bir beslenme şekli benimsiyor olmak gereklidir. Bütün bu zararlı besinlerden uzak durmak aynı zamanda kilo almayı da engelleyecek durumlardan olacak yaşamımıza pozitif etkileriyle geri dönecektir. Glutensiz beslenmenin asıl amacı tek tür beslenmek yerine çeşitli gıdalardan az miktarlarda beslenmeye dayalı bir yaşam şeklidir.

Glutensiz Beslenme Kilo Aldırır Mı?

Beslenme şekliniz ne olursa olsun vücuda aldığınız besin maddelerinin oranını tutturmadığınız sürece kilo alma ihtimaliniz her daim vardır. Glutensiz beslenme tam aksine doğru uygulandığında kilo verebileceğiniz bir beslenme şeklidir. Doktor kontrolünde uygulanması bu açıdan önemlidir. Hangi besinden ne kadar alacaksınız? Alacağınız besinlerin kullanma aralıkları ne olmalı? Bu soruların hepsinin yanıtı beslenirken kilo almanızı kontrol altında tutacağınız doğru bir programı verecek hekiminiz tarafından cevaplanacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir