Gaga Gölü Nerededir?

Gaga Gölü Nerededir?
28.07.2022 19:18
Gaga Gölü nerededir, Gaga Gölü efsanesi nedir, Gaga Gölü derinliği ne kadar, Gaga Gölüne nasıl gidilir, Gaga Gölü nasıl oluşmuştur sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Gaga (Grago) Gölü, Ordu İlinin Fatsa ilçesinde, Fatsa-Aybastı karayolunun 8. kilometresinde ve Yassıtaş, Fatsa mahallesinde bulunmaktadır, heyelan sonucunda meydana gelen bir göldür. Heyelan ardından çok fazla ve değişik boylarda çukurluklar meydana geldi ve çukurların yağışlarla dolması sebebiyle doğal şekilde göl biçimine geldi.

Gaga Gölü Efsanesi Nedir?

Gölde yerel balıklar arasında bulunan kerevit ve Sazan balığı barındırmaktadır. Yerel halk aracılığıyla bu gölün efsaneler ile dolu olduğu söylenir. Kiliseli göl olarak da isimlendirilmektedir. Bir başka efsanede ise gölün altında eski bir kent olduğu yönündedir.

Gaga Gölü Derinliği Ne Kadar?

Gaga Gölü, Meşebükü ve Yassıtaş köylerinin arasında yer alan bir göldür. Fazlaca büyük bir göl olan Gaga gölü derinlik olarak da 4,5 metre bir derinliği vardır. Girildikten birkaç adım atıktan sonra bu derinliğe ulaşılır. Gölün orta yerinde bir ada vardır ve bu adaya ulaşmak adına eski bir yapıdan kalma kalıntılar ile ulaşılır. Göle hiçbir akarsu bağlantısı yoktur. Göl koruma altına alınmıştır ve balık tutmak vs. gibi aktiviteleri yapmak yasaktır.

Gaga Gölüne Nasıl Gidilir?

Ordu İlinin, Fatsa ilçe merkezine yaklaşık olarak 10 km mesafede yer alan Gaga Gölüne gitmek adına Fatsa’dan Aybastı Çamaş yolunu kullanmanız lazımdır. Ordu yönüne doğru gideceğiniz zaman Fatsa sonunda Çamaş, Çatalpınar, Aybastı yönünü gösteren tabelaları takip etmeniz gerekir. Bu yol üstünde yaklaşık 8 km ileri gittiğiniz zaman göle ulaşabilirsiniz. Gaga (Grago) Gölü, Ordu İlinin Fatsa ilçesinde, Fatsa-Aybastı karayolunun 8. Kilometre ilerisinde ve Yassıtaş, Fatsa mahallesinde yer almaktadır, heyelan sonucu oluşan bir göldür. Gaga Gölü heyelan neticesinde oluşmuştur. Heyelan ardından çok fazla ve değişik boyutlarda çukurluklar meydana gelmiştir ve çukurların yağışlarla dolması sonucu doğal biçimde göl şekline gelmiştir. Bu alanda bulunan çok fazla küçük göl sonraları kendiliğinden kurudu ya da yöre halkı aracılığıyla tarla yapmak niyetiyle drenajla kurutuldu. Gaga Gölü iki ayrı çanağa sahiptir, bunun içinde büyük olanı yaklaşık 200 x 250 m genişliğinde ve 15 m derinliğe sahiptir. Bunun batısında, arasında küçük bir eşikle bağlanan bir bölümü daha mevcuttur. Gölün genişliği yaklaşık olarak 150 x 180 m olup, derinliği 1–2 m'yi geçmez.  Gölün ortasında yer alan küçük bir ada vardır ve bu adaya eski bir yapının kalıntılarının varlığı ile bağlantı kurulur. Göle akan akarsu yoktur ve bununla birlikte küçük bir kanal ile Bolaman Irmağı'na bir çıkarı bulunan gölde kerevit, sazan tarzı yerel balıklar yer almaktadır.Yerel halk aracılığıyla bu gölün efsaneler ile dolu olduğu söylenir. Kiliseli göl olarak da isimlendirilmektedir bir deyişe göre eskiden orada bir klişe vardır ancak bir süre sonra su ile kaplanmıştır. Bir başka efsanede ise gölün altında eski bir kent olduğu yönündedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir