Fotoğrafta Kompozisyon Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Fotoğrafta Kompozisyon Nedir? Özellikleri Nelerdir?
26.08.2021 18:00
1826 yılında ilk fotoğraf makinesinin icadından sonra bu alanda büyük gelişim sağlandı. Fotoğrafta kompozisyon nedir, özellikleri nelerdir, kuralları hangileridir? Fotoğrafta kompozisyon belirginlik nasıl olmalıdır, fotoğrafta kompozisyon çeşitleri nelerdir, fotoğrafta kompozisyon yaratmak için nelere dikkat edilmelidir?

1826 yılında ilk fotoğraf makinesinin icadından sonra bu alanda büyük gelişim sağlandı. Teknolojik ilerlemede, fotoğraf makineleri de yüksek bir pay aldı. Fotoğraf makinelerinin yanı sıra akıllı cep telefonlarımız, tabletler ve bilgisayarlarımızla da fotoğraf çekebilmekteyiz. Çağımız insanı son yıllarda, fotoğraf çekilmeye, büyük önem vermekte. Fotoğraf mutlu anlar yakalamayı, ya da bir nevi, insanın zamanı durdurmasına yarayan araçtır. Her insan, çektiği bir fotoğraf ile bir şeyler anlatmayı hedefler. Bu iş fotoğrafçılarda biraz farklıdır. Fotoğrafçı hem bir şeyler anlatmak, hem de en iyi kompozisyonu oluşturmak ister. Fotoğrafta kompozisyon çok önemli, bir yer almaktadır. Fotoğraflarınızın, daha anlamlı olması birazda buna bağlıdır. Fotoğrafta kompozisyon, birbirinden bağımsız öğeleri, aynı kadraj içinde anlamlı bir bütün olarak yansıtmaktır. Bunu başarmak için uyum, ritim, denge, derinlik, renk gibi öğeleri ölçülü kullanmak gerekir. Fotoğraf düzenlemesinde gereksiz olan öğeler çıkarılmalıdır. Fotoğrafta yer alan, her objenin bir açıklaması ve anlatımı olmalıdır. Bir kompozisyon, onu çeken fotoğrafçının bakış açısı ile alakalıdır. Buda fotoğrafta kompozisyon kurulmasında sonsuz bir bakış acısı var demektir.

Fotoğrafta Kompozisyon Nedir?

Kompozisyon, birbirinden bağımsız ve farklı obje ya da öğelerin bir araya getirerek, anlamlı bütünler oluşturmadır. Fotoğraf kompozisyonu ise; çekilecek öğelerin ya da konunun, kadraj içinde bir bütünü en iyi anlatacak ve yansıtacak biçimde olmasına denir. Her fotoğrafçının bakış acısı farklı olduğundan, aynı obje ve konulardaki fotoğraf çekimlerinde, bizlere farklı sonsuz bakış acıları sunmaktadır. Derinlik, uyum, ritim ve denge fotoğraf kompozisyonlarının en önemli unsurları olarak, göze çarpmaktadır.

Fotoğrafta Kompozisyon Özellikleri Nelerdir?

İyi bir fotoğraf, iyi bir kompozisyondan geçmektedir. İyi bir kompozisyon yakalamak için de bazı özelliklere dikkat edilmelidir. Örnek olarak; ritim, denge, uyum, derinlik gibi özelliklere dikkat etmek, bize güçlü kompozisyon oluşturmamızda yardımcı olur. Bakış açınızla bu öğeleri, harmanlarsanız, daha güçlü kompozisyonlar elde etmeniz mümkün.

Fotoğrafta Kompozisyon Kuralları Hangileridir?

Her insan çektiği fotoğrafların, güzel ve anlamlı olmasını ister, fotoğraflarda bazı kurallara dikkat edilirse, bu hiçte zor değil. Bu kurallar şöyledir:

3/1 Kuralı: insan gözünün ilk baktığı yer bilimce kanıtlanmıştır, o yüzden fotoğraflarda ilk, buraya konumlandırılmalıdır. Kadrajı iki paralel, iki de dikey çizgi olarak belirlendiği için, bunların kesişim noktalarına gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Eğer fotoğraf bunlara denk gelecek şekilde koyulursa, güçlü bir kompozisyon olur.

Çizgiler: Bu fotoğrafın en temel unsurlarındandır. Doğada bu çizgiler zaten mevcuttur. Çizgileri fark eden fotoğrafçı kompozisyonu güçlendirebilir. Yan yana duran ağaçlar ya da dağlar simetrik bir görüntü verir, dikey çizgiler olarak adlandıran bu görüntülerle, fotoğrafa sağlam ve güçlü bir ifade verecektir. Durgun ve sakin bir ifade için ise, yatay çizgiler tercih edilir.

Simetri: Yaşadığımız dünyada pek çok, doğal ve yapay simetri vardır. Fotoğrafçı bu simetriyi kullanarak, göze daha hoş gelecek fotoğraflar elde edebilir. Bunun tam tersini yaparak, simetriyi bozarak da güzel bir kompozisyon ortaya çıkarılabilir.

Bakış Açısı: Fotoğraf çekmeden önce güzel bir planlama yapmak fotoğrafçıya yarar sağlar. Aynı konu ve objeyi farklı açılardan çekilmesi, ona bambaşka anlamlar katar.

Alan ve Arka Plan Kullanımı: Eğer bir fotoğrafın ön plana çıkmasını istiyorsanız, arka planını unutmamalısınız. Arkada istenmeyen görüntülerin yok edilmesi, alan derinliği ile ilgilidir. Alan derinliği ile ön plana çıkan objenin, arka planı bulanıklaşır.

Fotoğrafta Kompozisyon Belirginlik Nasıl Olmalıdır?

Bu tamamen nasıl bir fotoğraf çekmek istemenize bağlıdır. Bakış uzaklığında konu ya da objenin çerçeveyi doldurması gerekir. En önemlisi belirginlik kazandırılacak öğeye seçici bir netlik yapmak gerekir. Önde ve arkadaki kısımların netliği yok edilir, fotoğrafa bakan kişi, detay gördüğü için, fotoğrafa daha çok yoğunlaşır.

Fotoğrafta Kompozisyon Çeşitleri Nelerdir?

İnsanlar fizyolojisi itibari ile nesneleri merkezden görür, bu merkeze bağlı kalındığı zaman nesneleri ortadan görme oluşur. Sanat ise bu merkezi zenginleştirip farklı görme biçimlerine iter. Fotoğrafçılıkta da ki kompozisyonlara da bu zenginli yansımıştır. Bu kompozisyon çeşitleri:

·        Serbest Kompozisyon

·        Merkezi Kompozisyon

·        Altın Oran Esaslı Kompozisyon

·        Simetri Kompozisyon

·        Düz-İki Boyutlu Kompozisyon

·        Sınırsızlık Esaslı Kompozisyon

·        Üçgen Kompozisyon

·        Yineleme-Tekrar Esaslı Kompozisyon

·        Eksensel Esaslı Kompozisyon

Buna bağlı çekilen fotoğraflar kompozisyonda ki çeşitliliği gözler önüne serer.

Fotoğrafta Kompozisyon Yaratmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Fotoğraf çekmek artık herkesin yaptığı, bir eyleme dönüştü. Kaliteli ve kompozisyonu olan bir fotoğraf çekmek için bazı unsurlar gözden kaçırmamak gerek. İyi bir kompozisyon yakalamak adına, güzel bir bakış açısından fotoğraf çekilmelidir. Bu çekimde denge, ritim, uyum ve derinlik unsurları atlanmamalıdır. Konun ya da objenin ön plana çıkması için, alan derinliği ve arka plana dikkat edilmesi gerekir. Bütün bu parametreleri bir uyum içinde, fotoğrafa yedirmek gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir