Enflasyondan Dolayı Fiyatı Yükseltmek Caiz Midir?

Enflasyondan Dolayı Fiyatı Yükseltmek Caiz Midir?
12.11.2022 19:39
Yaptığımız şeylerin ya da yapmak istediğimiz şeylerin caiz olup olmadığı hususunu merak ederiz. Enflasyondan dolayı fiyat yükseltmek, kredi kartı kullanmak ve bankaya komisyon ödemek, imar barışı kredisi caiz mi? Vadeli satışla gayrimenkul veya araç almak, kar payı oranında borç vermek caiz midir? Devlete ait kamu katılım bankalarına faiz karışıyor mu, uzun vadeli borçlar zekâttan düşürülür mü?

Enflasyon günümüzde sıklıkla duyduğumuz ekonomi terimlerinden bir tanesidir. Enflasyon kelime anlamı olarak paranın değerinin düşmesiyle beraber mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması olarak anlatılabilir. Bu sebeple artan fiyatlar bazı insanlara enflasyon sebebiyle fiyat artışı yapmanın caiz olup olmadığını sormaya itmiştir.

Enflasyon ekonomik çerçeve içerisinde doğal gelişen bir durumdur. Bu doğal gelişim süreçleri içerisinde alınan mal ve hizmetlerin fiyatları dalgalanabilmektedir. Bu dalgalanma esnasında malınızın ya da hizmetinizin değeri arttıysa bu caizdir. Öte yandan, malınızı ve hizmetinizi karaborsaya düşürmek suretiyle fiyatı arttırmak caiz değildir.

Kredi Kartı Kullanmak ve Bankaya Komisyon Ödemek Caiz Mi?

Kredi kartı günümüzde insanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı ekonomik yollardan bir tanesidir. Kredi kartları kullanan insanlar belli durumlarda faiz ve bankaya komisyon ödemektedirler. Bu sebeple insanlar arasında kredi kartı kullanmanın ve bankaların kestiği komisyonun caiz olup olmadığını soran çok fazla kişi olmuştur.

Kredi kartları içerisinde faizli olanlar olduğu gibi faizsiz olanlar da bulunmaktadır. Kredi kartınızla geç ödeme yaptığınızda da faiz ödersiniz. Bu noktada İslam dini çerçevesinde haram olan faizi ödemek durumunda olup olmadığınızdır. Faiz ödüyorsanız kredi kartı caiz değildir. Aynı zamanda komisyonculuk İslam dini içerisinde caiz mesleklerdendir.

İmar Barışı Kredisi Caiz Mi?

İmar Barışı imar ve iskan özelinde herhangi bir problem ile karşılaşan yapıların ve binaların yasal sorunlarını halletmek amacıyla verilen yapı kayıt belgesi uygulamasıdır. Bu uygulama kapsaımnda dağıtılan krediye de imar barışı kredisi denmiştir. İnsanlar da bu yasal uygulamadan faydalanmak için İmar Barışı Kredisi almanın caiz olup olmadığını merak etmişlerdir.

İmar Barışı Kredisi içerisinde faiz bulunmaktadır. Bu krediyi alan kişilerin maddi gücü bu yönteme başvurmayı gerektirmiyorsa alacakları kredi caiz değildir. Fakat, elinde imkanı bulunmayan ve bu krediden başka çözümü olmayan insanların bu krediyi kendi barınma ihtiyaçlarını karşılamak koşuluyla almaları caizdir.

Vadeli Satışla Gayrimenkul veya Araç Almak Caiz Midir?

Vadeli satış kimi finans kurumlarının ve bankaların müşterilerine verdiği hizmetler arasında yer almaktadır. Vadeli satış alınan hizmet ya da malın bir kısmının peşin kalan kısmının da malın el değiştirmesinden sonra taksitle ödendiği satış biçimidir. Vadeli satış ile gayrimenkul ya da araç alan insanların sıklıkla sorduğu sorular arasında bu satışın caiz olup olmadığı sorulmaktadır.

Bu noktada vadeli satış yapan kurumun vadeli satışı nasıl yaptığı oldukça önemlidir. Eğer vadeli satış adı altında faiz gibi süreçler işin içine giriyor ise vadeli satış caiz değildir. Bu sebeple vadeli satış ile gayrimenkul veya araç alırken işin içerisine faiz karışmadığından emin olmak gerekmektedir.

Devlete Ait Kamu Katılım Bankalarına Faiz Karışıyor Mu?

Son zamanlarda devlet eliyle katılım bankaları açılmıştır. Katılım bankalarında işlem yapmak isteyen insanların aklına takılan sorulardan bir tanesi de bu bankaların faiz ile işleyip işlemediği olmuştur. Bakıldığı zaman bu bankalar sermayelerini hazineden almaktadırlar. Aynı zamanda bu bankaların şer’i fetvalar da aldığı bilinmektedir.

Uzun Vadeli Borçlar Zekâttan Düşürülür Mü?

Uzun vadeli borçlar özellikle gayrimenkul ve otomobil satın alacak insanların sıklıkla altına girdiği borç türlerindendir. Bu insanlar zekat verme konusunda yeterli mala sahip olup olmadıklarını anlamak için uzun vadeli borçların zekattan düşürülüp düşürülmediği konusunda sorular sormaktadırlar. Bakıldığı zaman uzun vadeli borçlar hemen ödenmediği için zekat malına dahil edilmelidirler.

Kar Payı Oranında Borç Vermek Caiz Midir?

Çoğu insan elinde bulunan mal varlıklarını kar getiren yerlerde tutmaktadır. Bazı insanlar da bu mal varlıklarından başka insanlara borç vermektedirler. Bu sebeple kar payı oranında borç vermenin caiz olup olmadığını soran insanlar olmuştur. Bakıldığı zaman kar amacıyla verilen borç faize girer. Eğer verdiğiniz borç içerisinde böyle bir amaç güdüyorsanız o borç caiz değildir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir